hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [加多一條問題] 港鐵將軍澳綫多問
開啟左側

[加多一條問題] 港鐵將軍澳綫多問

kevin_logos 發表於 2010-8-20 10:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我想問有無人知道:
1. 將軍澳綫繁時係咪一定會出晒啲K-train?
2. 繁時通常會有幾多架M-train係將軍澳綫?
3. 將軍澳綫平日非繁係咪都有M-train行?
4. 星期六ge出車表係咪同星期一至五一樣?
5. 上繁同下繁ge出車表係咪一樣? (如果唔同, 出車表要分開答)

以下我想知道出車順序:
6. 將軍澳綫出車表(星期一至五繁時)
6.1 將軍澳綫出車表(星期一至五非繁)
6.2 將軍澳綫出車表(星期六繁時)
6.3 將軍澳綫出車表(星期六非繁)
6.4 將軍澳綫出車表(星期日)

加多條:7. 依家啲K-train係泊係九龍灣車廠定將軍澳車廠??

仲有一條問題,可能會難答啲:
係8月12日,我係調景嶺站往寶林/康城嗰度等人,嗰個人成日遲大到!! 足足俾我等晒一轉車!! 但係我發現做完康城--北角嗰啲會做翻寶林,有啲做完寶林--北角會做康城。
我想問將軍澳綫ge出車係有幾架車? 出車數目係咪唔係4 ge倍數?
以下係8月12日部分記錄:
時間|目的地|車序|車種
1802|LHP|029|K
1804|POL|034|K
1806|POL|021|M
1809|POL|022|K
1811|LHP|035|K
1813|POL|023|K
1816|POL|024|K
1818|POL|036|K
1820|LHP|025|K
1823|POL|037|K
1825|POL|026|K
1828|POL|032|M
1830|LHP|027|K
1833|POL|028|K
1836|POL|029|K
1840|POL|034|K

紅色部分可以清楚睇到,上下車序係唔一樣!!
如果甘樣黎推測,下一轉入康城ge係: 021,024,026,029
如果我ge推測無錯,真係將軍澳綫會有兩套出車? P=寶林 T=康城
1. 029T 034P 021P 022P 035T 023P 024P 036P 025T 037P 026P 032P 027T 028P 029P 034P
2. 021T 022P 035P 023P 024T 036P 025P 037P 026T 032P 027P 028P 029T 034P 021P 022P
跟住嗰啲應該係同上,由035開始,係T。有錯請指!!

多謝為我解答問題ge人

NWCSS679 發表於 2010-8-20 11:37 | 顯示全部樓層
1. 好少機會出晒所有K仔
2. 平日繁時,通常有抽M仔;星期六朝早可能會有2-4抽M仔 ( A199/A176、A177/A220最常見 )
3. 平日非繁都會有M仔行( 通常行穿梭車 )
4. 星期六非繁大致同平日一樣

非繁行穿梭車既34車, 晚繁後會改行(北角<-->寶琳)
晚繁後.32、36車會行穿梭車
平田巴總站長 發表於 2010-8-20 19:23 | 顯示全部樓層
我想問點解坑口兩個月台要分開而唔係島式既?
 樓主| kevin_logos 發表於 2010-8-20 20:16 | 顯示全部樓層

原帖由 平田巴總站長 於 20-8-2010 19:23 發表

好似話之前完本係露天添...
93A_S3_6:30am 發表於 2010-8-20 21:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kevin_logos 於 2010-8-20 10:40 發表
仲有一條問題,可能會難答啲:
係8月12日,我係調景嶺站往寶林/康城嗰度等人,嗰個人成日遲大到!! 足足俾我等晒一轉車!! 但係我發現做完康城--北角嗰啲會做翻寶林,有啲做完寶林--北角會做康城。
我想問將軍澳綫ge出車係有幾架車? 出車數目係咪唔係4 ge倍數?

我之前睇過TKL車序表,所以答到你

唔係4 ge倍數,
TKL,以繁忙時間而言,
[我應該話]無一個車序會連續入康城兩次,(連續的意思係連續兩轉)
所以呢個車序今轉入康城,下轉一定係入寶林

(Ps Thx #7 remind:  )

獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
93A_S3_6:30am 發表於 2010-8-20 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 平田巴總站長 於 2010-8-20 19:23 發表

坑口站係位於彎道上,
用對向式月台比島式月台的優點係
能有效減少月台空隙闊度及增加彎道半徑
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
ASV50 發表於 2010-8-20 21:52 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2010-8-20 21:42 發表

我之前睇過TKL字軌,所以答到你

唔係4 ge倍數,
TKL,以繁忙時間而言,
每個要入康城字軌在上繁/下繁只會入康城最多一次,
所以呢個字軌今轉入康城,下轉一定係入寶林 ...

善意提醒。。

港鐵方面並無字軌呢回事。。
最好就係用番車序比較好啦
3ASV467 發表於 2010-8-20 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kevin_logos 於 2010-8-20 10:40 發表
我想問有無人知道:
1. 將軍澳綫繁時係咪一定會出晒啲K-train?

除左有一抽車留廠留成個月唔出車之外 (應該係大修)
另外 12 抽車好多時都會日日出

要出晒 13 抽 K 車都唔係無機會既…
但一個月可能得幾日
NWCSS679 發表於 2010-8-20 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV467 於 2010-8-20 22:39 發表

除左有一抽車留廠留成個月唔出車之外 (應該係大修)
另外 12 抽車好多時都會日日出

要出晒 13 抽 K 車都唔係無機會既…
但一個月可能得幾日 ...

紅日全用K仔行都少啦!
pcckw 發表於 2010-8-21 02:16 | 顯示全部樓層

我想問有無人知道:
4. 星期六ge出車表係咪同星期一至五一樣?
5. 上繁同下繁ge出車表係咪一樣? (如果唔同, 出車表要分開答)

以下我想知道出車順序:
6. 將軍澳綫出車表(星期一至五繁時)
6.1 將軍澳綫出車表(星期一至五非繁)
6.2 將軍澳綫出車表(星期六繁時)
6.3 將軍澳綫出車表(星期六非繁)
6.4 將軍澳綫出車表(星期日)

我只能回答6.1,6.3及6.4

星期六只有上午繁時,車序與星期一至五早上繁時相同,星期六其他時間車序與星期一至五日間非繁時車序相同。
星期日全日為寶琳<->北角(21-29),康城<->調景嶺(30,31)

星期一至五非繁有人已回答,補充日間非繁車序寶琳<->北角仍為21-29,晚間順序為21,35.24.25.26,28,29,34
星期一至五下繁開始時的情況:
約下午4:35從將軍澳車廠出35(約於4:50下繁首班從北角往康城的列車)->23->24(將軍澳至調景嶺於兩者之間加
插康城穿梭車34)->將軍澳車廠出36->25->將軍澳車廠出37->26->從康城開往北角的32->27->28->29->
從康城開往北角的34->21->22

北角往康城的列車於下繁首班車35起計,橙色是前往寶琳,淡紫色是前往康城
35->23->24->36->25->37->26->32->27->28->29->34->21->22->
35->23->24->36->25->37->26->32->27->28->29->34->21->22->
35->...(與第一段相同,從略)

樓主的推測是正確的,因為將軍澳線繁時出14列,以3+1為一組,剩下來的2個車序撥入下一段,所以如上述
車序顯示運行模式,而兩行同為橙色的車序則只行走寶琳<->北角。
第三段過後(約晚上7:40分起),已踏入非繁忙時間,23返廠->24往寶琳->36往康城後作穿梭車->25往寶琳->
37返廠->26往寶琳->32往康城後作穿梭車->27返廠->28往寶琳->29往寶琳->34往寶琳->21往寶琳->22返廠