hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 購買相機之建議
開啟左側

購買相機之建議

AVD1 發表於 2010-8-22 01:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近日因舊相機有一點問題
而可能有需要另外買一部
但想請教各板友之意見 ~

我自己就看中了四部相機
分別是
Panasonic Lumix LX5
Panasonic Lumix ZS7
Canon PowerShot S95
Canon PowerShot SX210IS

實情我自己打算買一部相機主要影夜景及室內陰暗環境
另外由於自己打算來年會去各地遊覽
應該就會影很多風景相的了
不知各位板友認為那一部相機較好呢 ?
或有其他意見 ~

Budget 方面大約最盡 $ 4,500 左右 (即係話 LX5 已經係極限) ~
先謝各位 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HB00610 發表於 2010-8-24 19:08 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

其實你要問自己, 你會唔會影遠的景物?

因為雖然大家都齊PASM基本手動, 不過SX210IS/ZS7同S90/LX5, 其實係定位好極端的機。
(其實, LX5的對手應該係G11, 同EX1, 不過G11勁重, EX1就光圈唔夠細。)
講番S95同LX5, 你就要諗要輕定要加野玩了, 雖然Canon細機的質素出哂名好。

影夜晚同埋影暗的, SX210同ZS7都應該出局, 原因係細CCD+細光圈。
AD18 發表於 2010-8-24 22:08 | 顯示全部樓層
snap 既話點都係 LX5 會好 d
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
 樓主| AVD1 發表於 2010-8-25 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2010-8-24 22:08 發表
snap 既話點都係 LX5 會好 d

如果先唔理價錢方面,
SONY NEX-5 又會唔會比 LX5 好 ?

只知 NEX-5 起 Sony 網頁黎講已經當左佢係 DSLR 級別
當然佢係可以換鏡 ~

不過 LX5 都好似係可以加鏡頭 ~

謝解答 ~
HB00610 發表於 2010-8-25 02:20 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-8-25 01:16 發表

如果先唔理價錢方面,
SONY NEX-5 又會唔會比 LX5 好 ?

只知 NEX-5 起 Sony 網頁黎講已經當左佢係 DSLR 級別
當然佢係可以換鏡 ~

不過 LX5 都好似係可以加鏡頭 ~

謝解答 ~ ...

NEX5係EVIL機,理論上性能係高過傻瓜機好多。

不過你都要有心理準備同單反一樣, 要好多錢去升級同買補品

不過講真, 而家我總係覺得, 而家仲未係玩NEX-5的時候…
(GF1的駛費同NEX5其實差不遠(而家水貨kit賣緊5000頭), EPL1又唔係貴LX5多少)

雖然M3/4的感光唔夠NEX5粒單反感光大, 不過鏡頭數目同吸引力就真係好過NEX5好多…
 樓主| AVD1 發表於 2010-8-26 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2010-8-25 02:20 發表

NEX5係EVIL機,理論上性能係高過傻瓜機好多。

不過你都要有心理準備同單反一樣, 要好多錢去升級同買補品

不過講真, 而家我總係覺得, 而家仲未係玩NEX-5的時候…
(GF1的駛費同NEX5其實差不遠(而家水貨kit賣緊5000 ...

實情而家去百老匯用匯豐卡簽部 D5000Kit 都係 $ 4635
比部 NEX-5 更平

不過我自己係想買部輕小小 o既機出街,
但係同時又想有番小小質數而已 ~
HB00610 發表於 2010-8-26 08:17 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-8-26 01:08 發表

實情而家去百老匯用匯豐卡簽部 D5000Kit 都係 $ 4635
比部 NEX-5 更平

不過我自己係想買部輕小小 o既機出街,
但係同時又想有番小小質數而已 ~

其實NEX-5的機身唔係唔好

不過最麻煩的地方係, 佢的鏡頭選擇真係大家有眼見(好似兩支), 而且光圈都係細(雖然粒感光大番d可以抵番)

如果加轉環又得手動對焦(你唔MIND就Ok的)

遲下會出支18-200, 但係呢支鏡單買預8000樓上…。

我會覺得, 玩番LX5其實唔影遠野都夠用了(其實仲可以諗三叔部EX1)。
 樓主| AVD1 發表於 2010-8-27 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2010-8-26 08:17 發表

其實NEX-5的機身唔係唔好

不過最麻煩的地方係, 佢的鏡頭選擇真係大家有眼見(好似兩支), 而且光圈都係細(雖然粒感光大番d可以抵番)

如果加轉環又得手動對焦(你唔MIND就Ok的)

遲下會出支18-200, 但係呢支鏡單買預 ...

講真, LX5 我真係動心
不過近日 o既 Promo, 我覺得我自己應該用盡佢 d 優惠 (買番部高階小小 o既機)
另外個日對三星相機冇咩好感, 所以未必考慮 ~
kay 發表於 2010-8-28 17:43 | 顯示全部樓層
SX130S有無興趣?
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| AVD1 發表於 2010-8-29 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-8-28 17:43 發表
SX130S有無興趣?

我自己就覺得 SX130 冇咩吸引力
始終我自己覺得個種 type o既機,
有輕身小小 o既 S95 / SX210 可選
點解仲要選擇佢咁解 ~