hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [舊相]傳說中的APM2!?
開啟左側

[舊相]傳說中的APM2!?

sea1986 發表於 2010-8-23 15:04 | 顯示全部樓層

原帖由 河灣西 於 2010-8-23 14:44 發表
如果HY671版友的扣分並沒違反評分指引,
請問有啥問題?

我從頭到尾都冇話佢評分係有違反指引
只係認為佢以咁樣既理由去扣分係咪牽強咗同講唔過去而已
至於有冇違反指引唔係輪到我指明
無謂被人話我私自判決他人犯錯
始終幾日前先至有單咁既嘢發生、前車可鑑
河灣西 發表於 2010-8-23 15:14 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

多謝你既回覆。

我既意見係呢個評分制度根本冇存在既必要。
唔好緊張,
我冇話你話佢違規,
違規既,
版務自然會做野!

如果有好心版友肯整理下數據,
由制度day one開始都今天,
出現過幾多次涉及評分大大小小既爭拗?
我諗不少於廿次!

得罪講,
當版友唔係真心本住帖子質素去評分,
如果有針對版友時,
呢個評分制度既缺憾真係表露無遺。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
S3N92 + 2 這制度可恥 但為我的認同 都要比正評 ...

查看全部評分

Swedenscania 發表於 2010-8-23 16:58 | 顯示全部樓層
睇過好多次...仲以為有新圖...
 樓主| hellomato 發表於 2010-8-24 00:24 | 顯示全部樓層

小弟勢估唔到,小小的貼文竟惹起一連串風波......只能自嘆「倒霉」吧......

原帖由 河灣西 於 2010-8-23 15:14 發表
多謝你既回覆。

我既意見係呢個評分制度根本冇存在既必要。
唔好緊張,
我冇話你話佢違規,
違規既,
版務自然會做野!

如果有好心版友肯整理下數據,
由制度day one開始都今天,
出現過幾多次涉及評分大大小小既爭拗?
我諗不少 ...

各位師兄都明白,論壇設立評分制度,是為了讓板友互相督促論壇貼文質素。但是要注意,每個人貼文的風格都有不同,假如覺得別人文章用辭「唔啱Taste」而扣人分,我想這會嚇走不少剛上路的新手。幸而小弟明白「食得鹹魚抵得渴」的道理——不過俾人扣左分,話唔覺得灰係假嘅。
原帖由 ryanlee09 於 2010-8-22 23:00 發表

總係覺得D評分怪怪地…
http://hkitalk.net/HKiTalk2/misc.php?action=viewratings&tid=544973&pid=2042649

小弟也查過此貼的評分記錄,發現評分理由似乎趨於情緒化——只找到其中一樁扣分的原因是客觀的。我想板務也應該管理一下評分者的質素,不過實際操作會相當困難。所以只能靠各位師兄師弟自覺,忍一時之氣,被免不必要的爭拗。
小弟最近幾天見到其它貼文中「罵戰」頻繁,不知是否因為近日天氣炎熱,以致眾師兄弟心浮氣燥?先喝杯涼茶消消火吧!
(小弟純屬發表個人意見,多言了,請見諒!)
P.S. 不知道傳聞中的嶼巴青年殼MAN是否會使用與此車同樣的頭幅呢? (想到青年同Neoplan的合作關系)

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
dippy + 5 忍一時之氣,被免不必要的爭拗。 這個很認同 ...

查看全部評分

edhong 發表於 2010-8-24 00:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
admin35 發表於 2010-8-24 00:52 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

「報告」掣其實係比相關分板的板務人員知道的,
如果本人沒有那個分板的板務權限,就收不到報告了。

本人現正研究修例,以後用「報告」掣投訴評分,
除了是撤銷自己評分申請(這個反正都要板務去做),
一律不受理。

另外,在貼文中討論評分是否違規,也可能會構成
離題討論。

總之,以後有甚麼評分投訴,除非是申請撤銷自己評分
盡可能直接 iMsg 給本人吧。

edhong 發表於 2010-8-24 01:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| hellomato 發表於 2010-8-24 09:04 | 顯示全部樓層
算啦, 大家無謂再拗評分ge事, 免得傷了和氣
原帖由 EF107 於 2010-8-22 13:03 發表
到而家都搵唔到佢係杜拜既相

愚問:它是什麼時候去了杜拜?
杜拜比香港天氣更熱,咁佢未比APM1壞車頻率更高?
3357。KS8450 發表於 2010-8-24 12:31 | 顯示全部樓層
架車去左杜拜?
唔係係德國某車廠隔離既空地?
GR614 發表於 2010-8-24 20:02 | 顯示全部樓層

原帖由 NA4179x賢 於 2010-8-23 14:26 發表

我上網搵過,唔見你指果幾張嘅

セブンアイランド大漁