hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [睇完請洗眼] 82M & 82X 速報
開啟左側

[睇完請洗眼] 82M & 82X 速報

bo_bo_bo 發表於 2010-8-23 10:51 | 顯示全部樓層

點解會派開頂ge
070179620 發表於 2010-8-23 11:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nwfb1001 發表於 2010-8-23 11:15 | 顯示全部樓層
原帖由 070179620 於 2010-8-23 11:13 發表
10樓有講,不過都補充下: 15C/H1/H2在 10:00打後要開頂車做生意
而82M只做早繁,新記為善用資源先用開頂車.

PS: 82M唔係40分鐘一班?!竟然用到4部車,唔通臨開綫先決定加班?! ...

82M早繁3部車,之後兩架開頂車出返中環
 樓主| da54 發表於 2010-8-23 11:20 | 顯示全部樓層

原帖由 070179620 於 2010-8-23 11:13 發表

PS: 82M唔係40分鐘一班?!竟然用到2+1部車(2部藍灣->柴鐵,1部富欣->柴鐵),唔通臨開綫先決定加班?! ...

四月已經決定係咁(雖然當時講緊最疏係 30 分鐘,不過車數一樣)。
111 發表於 2010-8-23 12:08 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2010-8-23 11:15 AM 發表

82M早繁3部車,之後兩架開頂車出返中環

想了解下點解早繁果架正常有頂車唔用埋開頂做?(因新巴當初是強調唔夠車用所以要求用開頂行82M)
照計有6架開頂,唔計人力創富廠車都有開頂車剩。
tombo 發表於 2010-8-23 12:20 | 顯示全部樓層
$3.6 遊河抵wo
估唔到變左其中1個賣點
我想問到左藍灣之後係咪可以唔使落車 原車返柴灣?
 樓主| da54 發表於 2010-8-23 12:40 | 顯示全部樓層

原帖由 111 於 2010-8-23 12:08 發表

想了解下點解早繁果架正常有頂車唔用埋開頂做?(因新巴當初是強調唔夠車用所以要求用開頂行82M)
照計有6架開頂,唔計人力創富廠車都有開頂車剩。 ...

因為果架車係原本 82X 嘔返一架出黎,所以係有頂車.... 如果用開頂車,就等於要將架有頂車收入廠。

至於點解唔係 82X 五架有頂 82M 三架開頂 (總共八架),我諗都係因為開多一架就要多一個人,
果度都講緊一朝百幾蚊人工...
 樓主| da54 發表於 2010-8-23 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 tombo 於 2010-8-23 12:20 發表
$3.6 遊河抵wo
估唔到變左其中1個賣點
我想問到左藍灣之後係咪可以唔使落車 原車返柴灣?

$3.6 抵唔抵見仁見智...
富欣特車 10 分鐘就行完,除返都係 $8.7 坐 30 分鐘抵 d....
至於 DA66,平時 $4.2 都坐到,如果同 82M 唔坐循環比較就真係無乜大分別。

不過柴灣第一次有開頂車,試下一次半次又的確值得。
DK704_3N133 發表於 2010-8-23 12:54 | 顯示全部樓層
原帖由 admin35 於 2010-8-23 10:16 發表

http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=545264&page=1#pid2043687

同一篇文唔好貼兩次,咁係違反站規 16 條 c 項:
http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=202630&extra=page%3D1

多謝合作 ...

其實會吾會只係10:03:5x 同 10:04:0x ge lag 機回文呢?
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
2A_DL13 發表於 2010-8-23 14:14 | 顯示全部樓層

10樓有講,不過都補充下: 15C/H1/H2在 10:00打後要開頂車做生意
而82M只做早繁,新記為善用資源先用開頂車.

PS: 82M唔係40分鐘一班?!竟然用到2+1部車(2部藍灣->柴鐵,1部富欣->柴鐵),唔通臨開綫先決定加班?! ...

82M正線20-40分鐘一班,富欣特車25分鐘一班.
Your global lifestyle partner..