hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 交通投訴組對綠小「有線無車」的回覆
開啟左側

[其他] 交通投訴組對綠小「有線無車」的回覆

eric278 發表於 2010-8-27 00:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟今日收到交通投訴組對部份綠小「有線無車」投訴的回覆如下:

[投訴專線小巴事宜]

跟進我們於2010年6月22日就上述事項給你發出的認收,本組已經收到運輸署的回覆,
現謹轉述如下。

港島區 - 11
運輸署表示根據該署近期進行的調查顯示港島專線小巴第11號線有按時開出班次接載乘客。服務時間為 : 上午7時30分至晚上8時由銅鑼灣開出往田灣,每60分鐘一班。

九龍區 - 63M
運輸署去信專線小巴63M號線營辦商要求調查有關情況,並要求營辦商須依照服務詳情表的班次提供服務。該署會表示會繼續監察該線的運作,並感謝你對公共運輸事務的關注。

新界區 - 1M
運輸署表示根據記錄,專線小巴1M號線經已取消,該署已更新運輸署網頁上的相關資料,並就有關問題對市民帶來不便深感抱歉。

新界區 - 46M
運輸署表示已將有關投訴轉介與專線小巴第46M號的營辦商跟進。該署已十分關注有關情況,並已嚴厲訓示營辦商必須根據服務詳情表規定的班次提供第46M號服務。營辦商表示會訓示所有車長必須按規定的班次行車,他們會密切留意該小巴路線的班次及乘客的需求情況,並靈活地作出車輛及班次調配,以維持應有的服務水平。
運輸署於7月14日在上午11時至下午2時於荔景山路派員突擊監察上述服務。調查所得到的結果顯示,在調查期間總共記錄得10班第46M經過該小巴站,班次為約11-20分鐘一班。該署會繼續密切監察該小巴號線的服務。

新界區 - 607S
運輸署表示新界專線小巴607S號線(元朗東-天瑞)及另一專線小巴79S號線(天水圍-落馬洲管制站)的服務範圍及行車路線大幅重疊,而79S號線亦能以相同車資提供服務予往來元朗市及天水圍的居民,故該署已於2010年6月20日起取消607S號線的服務,而載於運輸署網站有關該線的資料亦已移除。

謝謝你向我們提出此事。

交通投訴組總行政主任

==============================
由以上回覆,運輸署已確認新界1M, 607S已正式取消

不過,綠小「有線無車」的情況是否真的改善,尚有待觀察。
還看香港公交
ccicoltd 發表於 2010-8-27 00:20 | 顯示全部樓層
「港島區 - 11……上午7時30分至晚上8時由銅鑼灣開出往田灣,每60分鐘一班。」
又一除不盡的班次
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
KC3555 發表於 2010-8-27 00:58 | 顯示全部樓層
見到呢D文章,真係唔知好嬲定好笑,
好似1M, 607S無車行又唔代表無車服事唔到佢地,仲有1A同79S。
63M無車行仲有216M,
46M我又唔覺佢無車喎。起碼服務好過82M先啦。

都係嗰句,你又唔係end-user,喜愛多管閒事,
居民要嘈早就嘈左,如果又係以原則去投訴,重蹈405A事件覆轍,
你倒不如投訴香港大部份路線唔依固定班次行走。
44仍然開到清晨一點,早上繁忙時間班次不依正規行車路線。
44A經常客滿唔停兆康,應該客滿都要兜一兜兆康;桃園圍明明有個站唔見左個站牌。
41最密開8分鐘一班,最疏成30分鐘都唔見有部車。
48S密到成4-5分鐘一班都唔係17分鐘一班,佢同47S經常唔行長沙灣道走去行西九龍走廊。
49S成日亂改路線,成日快過正常路線返到屯門。
142有線無車,攪到我要搭506去楊小坑及青山村。
我有一大堆唔依規舉營運的投訴,你幫我去投訴吧,投訴完,我相信很多人會問你安囉。

如果廣田邨居民因為63M有返車行攪到63班次疏左,請各居民搵樓主發洩。
因為一個住粉嶺的人,竟然去干預廣田油塘的交通。

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
nwfb1001 + 3 我很同意

查看全部評分

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
norrislaw 發表於 2010-8-27 09:28 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2010-8-27 00:58 發表
見到呢D文章,真係唔知好嬲定好笑,
好似1M, 607S無車行又唔代表無車服事唔到佢地,仲有1A同79S。
63M無車行仲有216M,
46M我又唔覺佢無車喎。起碼服務好過82M先啦。

都係嗰句,你又唔係end-user,喜愛多管閒事,
居民要嘈早就嘈 ...
如果樓主有時間的話,咁就幫下手反映下沙田803/803k/804既服務,我係end-user但係真係唔夠樓主咁多時間'跨區'為人民服務
ricky619 發表於 2010-8-27 11:14 | 顯示全部樓層
又唔順便投訴下 4A(往香港仔), 新界 142?
又新界11A, 141 其實仲有冇服務?
andy92 發表於 2010-8-27 12:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky619 於 2010-8-27 11:14 發表
又新界11A, 141 其實仲有冇服務?

141 有
石頭 發表於 2010-8-27 13:31 | 顯示全部樓層

樓主有時間順手問埋406,402S服務,石籬/青衣人會好多謝你~
kiwai 發表於 2010-8-27 13:40 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

老實講, 我又唔覺得樓主做錯

點解"有線冇車"呢個情況會係投訴人的錯, 而唔係營辦商/運輸署的責任?
營辦商不應該按合約提供服務?
運輸署不應該確認營辦商有提供服務?
如果營辦商覺得某線係可有可無/蝕錢, 點解用正或方法取消服務, 而要私下取消?

唔通我地可以投訴巴士公司私下減班, 就唔可以投訴專線小巴"有線冇車"?
3bx 發表於 2010-8-27 13:50 | 顯示全部樓層
有線無車的小巴線,大部份都有另一條線覆蓋服務,
所以無車,正常人都唔會去會投訴。

港島11有時非繁忙時間都會見到有車
新界46M,我經過荔景都見過有車
新界141每30分鐘一班車,有固定客源(但唔多),
調好時間去唔難等車。
新界142,本身只係得假期服務,仲要30分鐘一班,
真係有車都唔會有人等。
KC3555 發表於 2010-8-27 14:36 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2010-8-27 13:40 發表
老實講, 我又唔覺得樓主做錯

點解"有線冇車"呢個情況會係投訴人的錯, 而唔係營辦商/運輸署的責任?
營辦商不應該按合約提供服務?
運輸署不應該確認營辦商有提供服務?
如果營辦商覺得某線係可有可無/蝕錢, 點解用正或 ...

首先,我無話佢做錯,我只係覺得哭笑不得。
好多小型營辦商,只係得好少車行幾條線(好似之前404M及405系),
當人口有改變,某線乘客增長,未能夠咁快搵到紅小轉綠小,
要維持服務水平,梗係要借蝕錢路線車去做吧。
小型小巴商都唔係咁好做。
佢唔同巴士,巴士固定有後備車撥備,好似63長期去裕民坊都咁好客,咪當然要問63M攞車,
63M客見無車又走去坐216M,乘客層面上,無任何特別損失,只係少左個alternative。
如果真係有Concern,當地乘客已經出左聲投訴,區議員立刻請纓吧。
我唔介意佢出聲,只係出左聲之後,影響左其他線服務質素,將一些唔需要投放的資源擺落去,
有需求就無車搭,無需求就吉車遊街,小巴公司收入減少,影響埋服務改善。

小巴公司要提出加班,最緊要有車在手,無車就要在其他線抽調資源。
比如要抽車行142,星期日及公眾假期首先要睇左77, 46呢類線夠唔夠機同夠唔夠車,
然後41同140M俾人投訴得多又要守住個班次。
最後咪到141同142囉。

可以做的,叫小巴增加配額,減低小巴牌費,政府資助經營困難小巴商,才可長遠解決有線無車的問題。

有時,好心做壞事會影響好多唔同嘅人。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....