hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵售票機路線圖再被更換
開啟左側

輕鐵售票機路線圖再被更換

cat1984 發表於 2010-8-28 00:49 | 顯示全部樓層

色彩有密雜黑色捆邊醜陋,無捆邊色彩間又難以即時閱讀,

這時候便應用淺灰色/灰色做路線圖色彩的捆邊色,

情況便可大致解決色彩閱讀在美觀及實用兩者取捨間的並存問題吧.

053h4 發表於 2010-8-28 08:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
[S]teven 發表於 2010-8-28 18:51 | 顯示全部樓層
個人都係鍾意上一版多D
timewater 發表於 2010-8-28 19:17 | 顯示全部樓層

我覺得一個視力正常 同理解力正常既人
都應該明到新路綫圖/新車費表寫咩, 對顏色睇返number, 相信都唔係好難
syp 發表於 2010-8-28 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2010/8/28 19:17 發表
我覺得一個視力正常 同理解力正常既人
都應該明到新路綫圖/新車費表寫咩, 對顏色睇返number, 相信都唔係好難

咁啲視力 "唔正常" 嘅人係咪唔需要照顧呢? 你咁講係咪算係歧視呢啲人呢?

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
tonyng + 2 同意有需要照顧色弱人士
Megabus -2 強詞奪理,如唯恐天下不亂

查看全部評分

下一站係西營盤
Megabus 發表於 2010-8-28 21:16 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2010-8-28 20:52 發表

咁啲視力 "唔正常" 嘅人係咪唔需要照顧呢? 你咁講係咪算係歧視呢啲人呢?

基本上所有設施都係以一般人士standard,難度所有野都要做到大大隻字,廣播等就要大聲到爆speaker,又要避開紅、綠色等???

果d for特殊人士的東西叫輔助設備,只屬於一個協助,但乘客自己都有必要及責任為自己行程作好準備,乜都叫歧視,唔通佢殘障人士搭車冇人陪又叫港鐵職員落車都要送到佢返屋企or目的地???
syp 發表於 2010-8-28 21:27 | 顯示全部樓層

原帖由 Megabus 於 2010/8/28 21:16 發表

基本上所有設施都係以一般人士standard,難度所有野都要做到大大隻字,廣播等就要大聲到爆speaker,又要避開紅、綠色等???

果d for特殊人士的東西叫輔助設備,只屬於一個協助,但乘客自己都有必要及責任為自己行程作好準備, ...

改下個圖只係舉手之勞, 而家更加只係原本個圖好地地走去改又越改越唔清楚, 亡羊補牢還原清楚啲嘅舊設計而已。同啲 "殘障人士搭車冇人陪又叫港鐵職員落車都要送到佢返屋企or目的地" 拉上乜嘢關係?

而個圖又駛乜避開乜嘢紅綠色? 而家加返啲路線號上個圖度就搞掂啦 ... 就算張圖變 grey scale 甚至得黑色兩隻色都清清楚楚啦 ... 你梗係對認顏色毫無問題啦 ... 但唔該你體諒一下人哋對認顏色有缺陷嘅啦 ... 你知唔知普遍有幾多人唔係對認顏色都好似你咁正常嘅呢? 對某啲最嚴重缺陷嘅, 真係睇到張圖成張係 grey scale 咁o架噃。另外, 又點樣預先為行程做準備呢, 喺屋企上網睇定個圖, 都係同一個圖嚟咋喎, 有咩幫助呢?

不如你又去下外國啲地鐵個網頁o丫 ... 人哋啲圖的確有彩色版、黑白版、又有雞乸咁大隻字嘅版本 ... 香港呢方面好落後o架喇 ...

唔滿意歡迎繼續扣分喎。I don't care.

下一站係西營盤
horta 發表於 2010-8-28 23:07 | 顯示全部樓層
在我而言,黑線之所以不好, 就是搞到我好難分返深色的路線

不知為何, 一加左黑邊會有深色左的錯覺
對看色找路線的我, 青公段 761p同 610好易勞亂 (看#5的及 記憶中的上上一版) ; 反而6月版就顏色較分明
I love Fuji RVP vivid picture style!~
ahbong 發表於 2010-8-29 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-8-27 18:55 發表
其實我覺得個港鐵化的收費表係新不如舊
對生客來講, 過去路線圖式的收費表更加清楚易明

呢點我唔係咁同意。

舊路線圖式收費表是否易查,取決於該乘客到底到底是不是熟悉輕鐵系統,及終點站在系統上的位置。亦即是說,不熟悉的乘客,根本不容易找到。

而新的路線圖,只要知道終點站名即可查到。我認為對一個生客來說,「終點站名」是一個比「終點站於系統上的位置」更容易查詢的資料。

h2o 發表於 2010-8-29 01:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2010-8-29 01:17 發表

呢點我唔係咁同意。

舊路線圖式收費表是否易查,取決於該乘客到底到底是不是熟悉輕鐵系統,及終點站在系統上的位置。亦即是說,不熟悉的乘客,根本不容易找到。

而新的路線圖,只要知道終點站名即可查到。我認為對一個生客來說,「終點站名」是一個比「終點站於系統上的位置」更容易查詢的資料。

如果係生客, 絕大多數都係先望路線圖 (搵路線) 再搵車費表 (查車錢). 既然如此, 「終點站於系統上的位置」應該早早見過亦避不過要搵一次 (除非你任何一架車都照上 ). 地鐵呢款等如乘客搵過路線圖後再搵多一次, 因為清單式的車費表唔同樣. 而以前款式就係搵番「終點站於系統上的同一位置」