hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 一人一條等到發癲既路線
開啟左側

一人一條等到發癲既路線

AD18 發表於 2010-9-6 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 3158 於 2010-9-6 23:12 發表

想問下呢條夜更開始 D 客量如何 ?

放學時間 , 多人囉
試過係華明上左差唔多 70 個

*不過 , 夜晚就真係少人到痴晒線...
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
38.HKT.138 發表於 2010-9-6 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 N672D 於 2010-9-3 00:37 發表
N216 好準時 10,20,30,40,50

暑假晚晚坐 N619 都好準時 ~
剛剛走左架真係 20 分鐘就有下班
相反 619 就 .......  日光日白可以等等 30 分鐘先有車
中間有 671 , 2 - 3 架 601 690 692 680 經過 ..
中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2010-9-6 23:17 | 顯示全部樓層
EMPTY , SORRY
中巴帶您 睛空萬里
3158 發表於 2010-9-6 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 38.HKT.138 於 2010-9-6 23:17 發表

相反 619 就 .......  日光日白可以等等 30 分鐘先有車
中間有 671 , 2 - 3 架 601 690 692 680 經過 .. ...

619 , 呢條線中午 D 班次真係 ....
好記得有次係觀塘地鐵站果度等咗四個字有多先來部 9021 , 頂晒閘過海 ......
不要後悔 大家盡力
nwfb1601 發表於 2010-9-6 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 3158 於 2010-9-6 23:20 發表

好記得有次係觀塘地鐵站果度等咗四個字有多先來部 9021 , 頂晒閘過海 ......

講起619,我都試過唔只一次等0左成四五個字先等
到車,無論係銅鑼灣過觀塘,定還是觀塘,甚至安
基苑過去香港都係咁。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
LP1200 發表於 2010-9-7 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2010-9-6 08:33 PM 發表

2X又是難等的代表,不時在興發街等超過20分鐘才有車……

另外港島這邊難等的線還有18,晚上半小時才有車已是家常便飯,
反而18P近年已準時得多,自從晚上八時後西行改開18P後等車比從
前容易。 ...
2X 不論繁時非繁20分鐘有車?濕濕碎啦
2A,8仲惡等
當見住8P一架又一架打住頻密牌黎個陣...
尤其系前者..系怡和街等唔到佢都算
最慘系77都甩埋班
Lovey Dovey
transbus 發表於 2010-9-7 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 s3m234 於 2010-8-31 23:07 發表

呢條所謂線王, 繁忙時間標榜5-6分鐘一班
好多時要等超過15分鐘先有車, 甚至連25分鐘都試過
所以1A可能係九巴其中一條脫班最嚴重既路線 ...

(圖略)

facebook有指1A收成三架車, 如果係紅日我都信,
不過平日同你所講一樣, 中途隨時等四個字先有車,
我諗可能都係堅.

以前等四個字o黎返三部拖卡, 啖氣都叫吞得落,
依家好多時等足四個字先得一部車到, 團怒火真係幾乎一上車就要對住司機噴.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
AVD1 發表於 2010-9-7 11:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dominic023 於 2010-9-6 21:17 發表

你個段咩時間先
食飯時間
唔預時間等,等20~40分鐘亦都係等閒事呢...
個段時間如果走左班車等10~15分鐘就有車就要多謝上天唔駛你等車
不過竟然一部234x都無就真係好特別... ...

講真, 我知有人真係會坐 234X 到荃灣再轉 39M 返上去荃景圍,
都好過係咁白等 30X ~

所以話如果 234X 一班都冇我都覺得有點特別
始終 3 條 X 線, 都係 238X 叫做最穩定架啦, 班次方面都唔算叫疏 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JX9097 發表於 2010-9-7 11:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3158 於 2010-9-6 23:20 發表

小弟又未試過喺城巴時段等咁耐(通常去到車站就有車/等幾分鐘)
次次等親十分鐘以上嘅都係九巴時段
dydx 發表於 2010-9-7 13:03 | 顯示全部樓層

原帖由 dominic023 於 2010-9-6 21:17 發表

你個段咩時間先
食飯時間
唔預時間等,等20~40分鐘亦都係等閒事呢...
個段時間如果走左班車等10~15分鐘就有車就要多謝上天唔駛你等車
不過竟然一部234x都無就真係好特別... ...

平日下晝四點幾...
等兩三個字就預左架啦
就算唔係甩班都經常拖住o黎