hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 沈詩鈞:大學生只顧拍拖打牌
開啟左側

沈詩鈞:大學生只顧拍拖打牌

sam0904 發表於 2010-9-1 23:00 | 顯示全部樓層

又唔可以話佢錯哂既

不過有兩點要講

1.
社交關係,也是生活中很重要的一環
過於缺乏也一樣難逃被淘汰的厄運

2.
人情世故絕非單靠書本就能完全看出來,
因為還有更多只能在社會中才能看得到

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
nickhei + 1 pinpoint the vital elements

查看全部評分

世界の色の夢を見ている
NC8285 發表於 2010-9-1 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 sam0904 於 2010-9-1 23:00 發表
又唔可以話佢錯哂既

不過有兩點要講

1.
社交關係,也是生活中很重要的一環
過於缺乏也一樣難逃被淘汰的厄運

2.
人情世故絕非單靠書本就能完全看出來,
因為還有更多只能在社會中才能看得到 ...

好認同你咁講,其實佢都唔係錯晒,有個咁好既機會,緊係讀啦 . . .
不過佢連中學都未讀過就上大學,佢既社交關係一定會好差,去到
d同學個個都起碼大佢6至7年,根本都傾唔埋,同埋有時整係讀書
都唔係好既,有時都要玩下,娛樂下,就算佢讀書真係好,出到黎社
會未必明白到人情世故呢樣野係咩,可能連普通既交際都唔識 . . .
正所謂「讀萬卷書不如行萬里路」,其實佢咁樣有時真係可能係害
緊自己都未定 . . .
superbus 發表於 2010-9-3 09:43 | 顯示全部樓層
以我響九龍塘某神級大學所見,有好多香港學生真係唔似讀書咁款
打機、溝女、走堂精到唔精, 上堂果陣, 瞓覺上網吹水樣樣做齊
交功課喇, 就響度怨天尤人, 又話學校printer唔夠, 又話拍檔唔做野, 總之藉口多多
真係讀書果班, 大部份都係大陸既留學生
S3BL100 發表於 2010-9-3 10:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2010-9-1 02:05 發表
乜你除左食飯訓覺就係讀書呀?陰公囉...

以前新聞報佢最要好既係幼稚園同學,
難怪既, 咁既生活, 乜野知交朋友都唔會識到。

小朋友應該要學識玩, 但佢老豆就好殘忍咁剝奪左佢應有既權利。

原帖由 053h4 於 2010-9-1 17:51 發表
而大學教育應該係包括社交, 但香港大學生疏於學習, 只顧唱k, 吹水等等
其實都存在係內地生的心目中
前幾日先係深圳睇過, 有關內地生在香港適應問題, 受訪者(即使都係講白話的內地生)都有表達相同觀點

咁諗返轉頭,我又覺得大學生得閒就走去dem beat,玩埋晒d無聊幼稚低b既野,
對於建立正常的社交生活又唔一定係conducive。
俾個細路仔學識咩係「片人」,我唔覺得係好事。
我自己就因為呢個理由,幾年以來一直都拒絕參與搞迎新營之類的活動,無正式上過莊(一來因為呢d野對我實在太physically demanding)
再者,我相信對相常一部分人來講,大學未必係認識知己朋友的好地方,同學之間因為競爭,容易變得巿儈。
我自己就最好的朋友除左一個之外,都係中學同學;
大學住過兩年半hall,hall入面識到而又保持聯絡既人比起我去exchange一個學期仲要少。

而且,對於有志從事學術研究、特別是理工科的學生來講,課外活動的重要性近乎零,
外國學校一般唔會問你有參與咩課外活動,只係睇申請人的academic credential。
(話雖如此,本地有d供人去外國做研究生的fellowship,例如尤德爵士紀念獎學金,
唔知點解竟然會睇課外活動參與,舊年我個department曾經有教授強烈建議我申請,
但係我知道自己呢方面track record不如人,最終無apply
fb.com/scientisthk2usa/
kay 發表於 2010-9-3 11:19 | 顯示全部樓層
如果趁佢學野最叻個陣學,佢又無怨言,
其實問題有幾大?

可能對沈黎講,呢十年係黃金十年。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
av220 + 2 同意, 研究同時佢亦有學習團體生活. ...

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
ATR83 發表於 2010-9-3 12:09 | 顯示全部樓層
佢既然讀到大學,我唔會否認佢真係"天才"
只係,佢跳過左中學階段,跳過會考高考,跳過學習階段中最開心的時期,佢唔會過得開心
作為大學生,讀書係緊要,但他太可憐,只為了畢業論文咩都唔理,咁同讀死書有咩分別?
仲有,佢唔好好把握識朋友的時間,唔搞好人際關係,到將來畢業......
知足‧就能活得幸福
DIH 發表於 2010-9-3 12:33 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2010-9-3 12:09 發表
佢既然讀到大學,我唔會否認佢真係"天才"
只係,佢跳過左中學階段,跳過會考高考,跳過學習階段中最開心的時期,佢唔會過得開心
作為大學生,讀書係緊要,但他太可憐,只為了畢業論文咩都唔理,咁同讀死書有咩分別?
仲有,佢唔好好把握識朋友的時間,唔搞好人際關係,到將來畢業......

天才是孤獨的,其實我地又使乜為佢擔心?
希望佢唔好因為跳過青年人階段,而缺乏對成人世界的逐步適應,搞到得罪人都唔知。
OTIS401 發表於 2010-9-3 22:15 | 顯示全部樓層
雖然佢講既野真係事實黎,讀書係好緊要
但問題係,一點都唔玩只係死讀書,真係好事來的嗎?
有句野叫Work Hard, Play Hard
一來,你升到去專上學院,真係冇可以靠哂自己
二來,只要兩者取得平衡,我覺得真係冇問題,總好過死讀書

不過以佢的年齡,再加上家境黎講
唔知呢D野實屬正常
3ASV174 發表於 2010-9-4 14:28 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-9-3 10:55 發表

咁諗返轉頭,我又覺得大學生得閒就走去dem beat,玩埋晒d無聊幼稚低b既野,
對於建立正常的社交生活又唔一定係conducive。
俾個細路仔學識咩係「片人」,我唔覺得係好事。
我自己就因為呢個理由,幾年以來一直都拒絕參與搞 ...

呢樣真係非常非常同意。
好多人咀邊掛住話入到大學就唔應該只係掛住讀書,呢樣我同意。
但每到八九月,入到間間大學見到o的人 dem beat 自 high,
o camp 出街扮動物玩途人,搞 function 搞到好忙唔得閒做功課上堂,
我會想問:你入大學,為乜?

依家個社會好強調學術以外既經驗,
係岩既,但唔會係呢 d 柴娃娃經驗囉。
睇到你玩就玩到好癲喇,問下大家有咩得著,個個都話識到班好好既朋友,
學識應付難關,等等等等。

喂,
乜呢 d 野係咁樣圍威喂返黎架咩?
cky 發表於 2010-9-5 07:00 | 顯示全部樓層

大家唔好只係用 O Camp 來代表晒大學內的群體生活係咁
我讀咁多年大學, 就做咁多年 O Camp 的搞手
我諗我未入大學之前都會同大家的想法一樣
覺得 O Camp 只係一 d 識得玩同埋玩埋 d 好低能野
但係呢 d 只係整個 O Camp 的好少部份
但係大家就只係將呢一小部份的東西放至最大
而且還要睇番每間大學本身的 O Camp 文化

我用中大做例子, 成日就只係放晌書院互片時的過火行為
有邊個節目出現不文內容
但呢 d 係咪就等同整個 O Camp 都係充斥呢類節目?
有冇諗過主題時間, 藝墟時段, 甚至係 freshmen 的適應課程, 書通安排等
或者係細 O 中的選科時段等等, 都係切身問題
我睇就算呢幾年的 O Camp, 實用性的內容比純玩樂性的內容始終為多

最令我感動的, 係今年五月以嘉賓身份返中大崇基睇佢地畢業周會
將三年前 O Camp 的主題和一些相關的事、物拎番出黎做回顧和反思
呢 d 先係 O Camp 要帶俾新生的意思, 遠遠超過只當它定性為低俗的活動而已