hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [明報] 牛津精英十年AO夢醒
開啟左側

[明報] 牛津精英十年AO夢醒

dicksonboy 發表於 2010-9-7 01:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/article/100905/4/k2bk.html

唔怪得政府要花咁多錢請人喇~
要人屈服響銀紙之下
如斯偽君子確實無恥
Idiotism is idiots being idiotic
2856 發表於 2010-9-7 10:09 | 顯示全部樓層
我覺得冇出息唔緊要,最緊要有入息

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
區麗芝 + 3 good point

查看全部評分

3ASV196 發表於 2010-9-7 10:14 | 顯示全部樓層
每個地方, 每份工作都有其特色, 我唔評論政府工作的問題先,
只是覺得, 那人講到咁精英, 但要用10年時間, 做到"助理局長"
先至"夢醒", 我就覺得好奇怪....成篇野都ok不合理...似搏上報...

你入政府, 第一日就應該了解這些吧, 大把人, 未入都知la....

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
kwyeung + 1 State out the truth.

查看全部評分

3ASV196.KE7270
DIH 發表於 2010-9-7 10:38 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-9-7 10:14 發表
每個地方, 每份工作都有其特色, 我唔評論政府工作的問題先,
只是覺得, 那人講到咁精英, 但要用10年時間, 做到"助理局長"
先至"夢醒", 我就覺得好奇怪....成篇野都ok不合理...似搏上報...

你入政府, 第一日就應該了 ...

又或者佢真係當初太傻太天真,用足十年先醒覺呢......
可能當初覺得人工吸引先繼續做落去,後來真係頂唔順呢......
我都明知政府工好死板,但又會間唔中報下政府工啦,
魚與熊掌都想兼得,但高估自己能力及低估社會惰性,是部分人的初級錯誤。

或者咁講丫,正正因為佢咁「精英」,人生頭廿年實在太一帆風順喇,
結果係踏入社會做事,先由頭學起其他人可能自細已經知道的社會現實,
簡單點來說即係比較遲入讀社會大學,我自己的經歷都同佢有少少相似,所以我好明白佢講乜。

又唔使話博見報既......我尋日睇完,今日都唔記得佢叫咩名啦。

男人最怕入錯行,要怪就怪佢自己唔早點抽身。

樓主| dicksonboy 發表於 2010-9-7 11:25 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-9-7 10:38 發表

又或者佢真係當初太傻太天真,用足十年先醒覺呢......
可能當初覺得人工吸引先繼續做落去,後來真係頂唔順呢......
我都明知政府工好死板,但又會間唔中報下政府工啦,
魚與熊掌都想兼得,但高估自己能力及低估社會惰性,是部分 ...

抽咩身呀~
8萬銀一個月,1年都成百萬
講真,出黎打工有幾多人去到呢D位?
投資銀行都唔係個個有喇

所以我覺得政府非常浪費納稅人金錢
要請個Yes man,駛鬼請咁高學歷俾咁高人工咩?!
Idiotism is idiots being idiotic
3ASV196 發表於 2010-9-7 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2010-9-7 11:25 發表

抽咩身呀~
8萬銀一個月,1年都成百萬
講真,出黎打工有幾多人去到呢D位?
投資銀行都唔係個個有喇

所以我覺得政府非常浪費納稅人金錢
要請個Yes man,駛鬼請咁高學歷俾咁高人工咩?! ...

其實睇你點睇, 真正要決策係極高層人士, 但點去到做極高層人士?
以前唯一途徑就係由初入職AO做起...所以請AO係要高學歷人士,
係俾將來做到高決策人士"用".....(現在就無啦啦有D副局長, 所以d
AO先咁憎那D副局長)

咁除左AO, 其實全世界的工作, 第一樣野就當然係睇老細頭la....
即服從性, 這亦是基本的工作態度, 但文中的人士, 似乎就係覺得
佢上面那d人唔ok之嘛? 先會反面, 做得唔HAPPY...

但其實這不是政府獨有, 度度都係的....不過私人公司, 係人抄你多jei...
好多大公司, 尤其傳統的, 比政府仲死版吧......

AO 好多人走ga, 陳志雲都係ga....多數人就另有高薪工作, 係好少人,
好似文中人士, 走左變成無業jei....(所以先上鏡講呢d野)

當然, 我以上唔係話緊政府o岩晒, 無問題, 梗係有野要改進
3ASV196.KE7270
cn2661_2d32 發表於 2010-9-7 21:34 | 顯示全部樓層

唔好話政府
全世界做野都係咁架啦

要清楚自己身份係乜,自己地位係乜,呢個遊戲入面的規則係點ge
你受ge氣係你份人工包埋的.

唔like唔做冇問題.大把受得到呢個game的人會頂上
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
 樓主| dicksonboy 發表於 2010-9-8 00:53 | 顯示全部樓層
如果私人機構既Yes man 有8萬銀一個月
相信唔會咁多人要愁買唔到樓

況且AO出身既政府決策層,如曾蔭權,亦不見得有什麼雄圖偉略

S3BL100 發表於 2010-9-8 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-9-7 21:34 發表

要清楚自己身份係乜,自己地位係乜,呢個遊戲入面的規則係點ge
你受ge氣係你份人工包埋的.

唔like唔做冇問題.大把受得到呢個game的人會頂上 ...

咁打AO工的目的,係為左服務社會,定係服務上司呢,定係賺取人工呢?
三者未必mutually exclusive,但係如果所有打AO工的人都係為左後兩者,我會覺得香港的社會前途好悲哀。

評分

參與人數 2aPower +6 收起 理由
cky + 3 我諗冇埋一點社會經驗, 好難明白最後一段的 ...
dicksonboy + 3 agree

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| dicksonboy 發表於 2010-9-8 00:58 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-9-8 00:54 發表

咁打AO工的目的,係為左服務社會,定係服務上司呢,定係賺取人工呢?
三者未必mutually exclusive,但係如果所有打AO工的人都係為左後兩者,我會覺得香港的社會前途好悲哀。 ...

其實唔駛前途...已經有夠悲哀喇
你睇下貧富懸殊幾嚴重
可以同第三世界媲美

PS: 好想加你分,不過響B3板用晒...