hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 大家鍾唔鍾意同其他巴士迷傾巴士?
返回列表 發新帖
開啟左側

大家鍾唔鍾意同其他巴士迷傾巴士?

LP1200 發表於 2010-9-17 22:15 | 顯示全部樓層

我同識既巴士迷一開始識梗系傾少少巴士野先
跟住見左兩三次之後就變左講下sports,交流下心得呀..又或者傾下私家車咁
我都認同樓上如果自己人生得一種興趣生活真系好乏味
Lovey Dovey
a396 發表於 2010-9-19 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2010-9-17 20:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

宜家就講乜都得,講下時事.講下鬼故,晚晚都追但
唔會刻意逼人同我講.宜家有人自願同我講巴士我仲 ...

同o的朋友講鬼故我有少少驚,
同 '美孚煩人' 講呢... 更驚!

講食o野好過啦!
獨派交通迷同政治學人
ATR83 發表於 2010-9-23 14:27 | 顯示全部樓層
我唔會太刻意同其他行家傾計,如果大家係o岩key,我都會同佢講幾句
之後可能傾下其他野,有心識的會保持聯絡,腦裡只有巴士的可免則免啦

同意以上幾位有關興趣多元化的重要性,這樣可令一個人身心有更全面發展
而且世界上有好多野係重要過巴士,例如親情、友情和愛情,其滿足感仲大過巴士
所以,唔係話迷巴士唔好,能發展其他興趣會更好囉
知足‧就能活得幸福
fm1234 發表於 2010-9-23 14:46 | 顯示全部樓層

同埋人大o左好多時都好忙碌,無咩時間留意巴士事,有時真係已經唔知out到去咩地步(even依家資訊咁流通,但無時間去睇),所以就算同巴迷一起都已經少講好多巴士野…

e.g.
- 之前有人貼249X相,先知有呢條線,之前聽都無聽過會開~
- 有朋友到上水,見到有架金色單層 < 會問咩o黎? (事實上網上已貼了無數咁多既相 )

可想而知…有時out 到都唔想講

最熟o個d 巴迷朋友,都已好少講巴事,多數講私家車、相機、電話、旅行…

zoom...zoom...M6
happykeroro 發表於 2010-9-23 23:03 | 顯示全部樓層
坦白講, 我真係麻麻地
因為自己好似都唔係點識巴士, 只係識影同埋坐..

講下其他野好過
da93 發表於 2010-9-24 18:15 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

我同D FD比較衰D,
講下女人,
正經D既又會講下工作,
平時又會講下去邊度食野,
講下楂車經驗等等