hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 沒有經常性收車的九巴路線
開啟左側

沒有經常性收車的九巴路線

petcity 發表於 2010-9-22 21:53 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
238X 發表於 2010-9-23 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 22/9/2010 21:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

要滿足到佢要求同定義先叫有收過
明未

我唔係樓主,無權決定喎,
而且你唔講都唔醒起,樓主好似無清晰定義,
如果收一次都算,應該無一條線合格 (238P 之類的繁時線除外)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Hw2481 發表於 2010-9-23 03:23 | 顯示全部樓層
2D都試過早更01車NV8110收車,之後出左好似A41字軌不過都係出返NV8110,咁唔知岩唔岩樓主要求,而如果中途司機工傷而收車又計唔計?
3350 發表於 2010-9-23 05:44 | 顯示全部樓層

37M試過幾次因為壞車夜晚冇左架車,變相得返2架車行
KOLOR 圍城
petcity 發表於 2010-9-23 10:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ASV50 發表於 2010-9-23 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2010-9-23 10:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

首先,既然你話38A冇收過車,又話自己過收左一次
即係點?呢樣同樓主冇關係喎

粗體個句,你講得岩架,連336尾車都可以收過,基本上
每條線都有機會收車,或者,要搵人入九巴系統查下囉

唔係你有冇權決定,而係你篇回文好搞笑囉

我 ...

我認為有3個情況
第1就係應該計算收車既
 司機缺勤,原字軌無人補上,原字軌變為由其他字軌/其他路線頂替
 或者 司機有車有,但因為各種原因完全係該一個更份出唔到車(例如壞車+廠無車換)
第2個情況就係司機有車有,但因為各種原因導致不能再做生意,例如壞車/中途工傷,但必須是有做過生意,此情況不計為收車
第3個情況就係原字軌司機缺勤,但同一更份其後時間有後備司機頂替駕駛更份的餘下部份,此情況亦都有做過生意,此情況不計為收車

總括o黎講,我認為有收車既,只限該字軌完全無收入
第2/3個情況,因為有收入,只係比較少,所以唔應該計收車
 樓主| DW3126 發表於 2010-9-23 12:06 | 顯示全部樓層

我係樓主,唔好意思,因為我開文既時候冇諗得太詳細,所以冇講清楚我所問既係咩
其實我開文係因為最近經常見到有人話某某路線因為收車而結果得返幾多幾多部車行,搞到班次變得同時間表不符(而且仲係經常性,即係每日或者隔幾日就會出現咁既情況,例如36B,43聽講就係咁),而且唔係因為有意外或壞車而造成
所以我先至想開篇文睇下有邊D路線既時間表基本上係準確(當然,我知道因為意外或路面情況既複雜,冇一條路線係會永遠同時間表上既班次係一樣,所以我強調係基本上準確)
或者我將題目改成"沒有經常性收車的九巴路線"可能會好D啦,如果係咁的話,38A只係收過一次車都可以算係符合我要求
而如果某路線收左某個字軌但又搵其他路線既車行返果個字軌都可以算做冇收車(因為其實我只係想以乘客角度知道某路線會唔會少左班車,而令等車時間比時間表上所列既長)
如果因為我問得唔清楚而令大家有誤會的話,我願意同大家講聲"對唔住"(不過,正如Bobby兄所講,我好難係開文既時候就諗到晒所有情況)
petcity 發表於 2010-9-23 17:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
AP149 發表於 2010-9-23 18:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2010-9-21 23:22 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
73K,78K,79K,110,117,N76,N237及N270有冇收過車?
32B及39A,

N237有

同埋現時o既B1都好難會收車
低級趣味扮高級:369
238X 發表於 2010-9-24 00:38 | 顯示全部樓層

大佬,咁我係覺得 AV513~HU208 兄咁講有
疑點嘛,我都係發表我觀察所得啫,
我完全唔明點解我話 (絕大部份時候) 「唔似」會被你講成
「我肯定地話 38A 完全無收過車」囉。

Sorry,而家我覺得似兄台你抽我水,
多過我抽樓主 / AV513~HU208 兄水囉
(我好肯定如果唔係你向我開炮,我唔會提樓主,
樓主今次的確係有 D 無辜)

再補多少少:
咁的確我理解唔同你、AV513~HU208 兄同 STD282 兄,
即係話我覺得樓主個意思係「經常性收車」,
但對唔住,我唔覺得咁等於咩「自相矛盾」、「拎黎獻醜」,
你咁講我,我真係完全丈二和尚摸不着頭腦,
你唔講明我點符合呢兩點,我點都唔憤氣...

原帖由 petcity 於 23/9/2010 10:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

首先,既然你話38A冇收過車,又話自己過收左一次
即係點?呢樣同樓主冇關係喎

粗體個句,你講得岩架,連336尾車都可以收過,基本上
每條線都有機會收車,或者,要搵人入九巴系統查下囉

唔係你有冇權決定,而係你篇回文好搞笑囉

我 ...

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知