hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 3000 紳佳 91M
開啟左側

3000 紳佳 91M

asv2 發表於 2010-9-19 01:38 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2010-9-19 01:31 發表

應該係等巴士既人太多, o係後面既人想行去小巴站都唔易
今日科大小巴阿叔既喉嚨應該比平時更辛苦了

阿叔因為俾人投訴,早已"退隱江湖"
asv2 發表於 2010-9-19 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2010-9-19 00:54 發表
唔係掛……小巴排到果度我就信
通常都會好似西貢綠小一樣排入去行人隧道

年年開放日都會出現 91M 比小巴更受歡迎既情況
可能因為生客比較多既關係
HV7025 發表於 2010-9-19 01:42 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2010-9-19 01:38 發表

阿叔因為俾人投訴,早已"退隱江湖"

小弟太耐無返科大, 已經out晒, 對不起
但舊年未grad前仲聽到阿叔既聲音, 退隠江湖早極都應該係一年前
不過點解會被人投訴? 雖然阿叔拉客時聲浪係大D, 但其實無對邊個做成滋擾, 而且阿叔待客亦算有禮
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
toyl 發表於 2010-9-19 03:00 | 顯示全部樓層

原帖由 asv2 於 2010-9-19 01:39 發表
年年開放日都會出現 91M 比小巴更受歡迎既情況
可能因為生客比較多既關係
去得info day都比較多人三五成群,搭小巴亦都無咁方便。
GA5505.六小孩 發表於 2010-9-19 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2010-9-19 01:31 發表

應該係等巴士既人太多, o係後面既人想行去小巴站都唔易
今日科大小巴阿叔既喉嚨應該比平時更辛苦了

唔係呀,我走果時上到閘口,只係見到一條人龍 (貼住右邊,應該都係排 91M)
條人龍一直沿天橋伸延到火雞對出 (好恐佈)

但左邊大把空位比人行上去小巴站,行到去排小巴只係排到 91/91M 往鑽石山站牌...
助養兒童 每日 $7
someone2009 發表於 2010-9-19 12:41 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

條龍長到o甘我覺得好有可能同91M 既轉乘優惠有關
toyl 發表於 2010-9-19 12:47 | 顯示全部樓層

原帖由 someone2009 於 2010-9-19 12:41 發表
我響彩虹MTR都聽到人話做乜唔轉巴士,有轉乘優惠喎……
GA5505.六小孩 發表於 2010-9-19 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 someone2009 於 2010-9-19 12:41 發表

你覺得真係有咁多人知道 91M 有轉乘咩 ?

事實上,平日放學 6 點鐘 小巴 (不論坑口定彩虹) 同埋 91/91M 人龍都會排到閘口
不過唔好唔記得小巴站頭係前好多
我好多同學都唔搭 91M 搭小巴,話巴士好慢 wo (返學就係,但事實上係佢地未搭過巴士就話巴士慢)

而當我向同學講起 91M 有轉乘優惠,十居其 9.9 佢地都表現得好驚奇,唔知原來可以咁平
甚至連我向 Year 3 既人講起佢地都唔知

試問 D 人連係 UST 讀左咁耐書都唔知有轉乘
更何況一班只係黎一日行下既 F6 F7 ?
助養兒童 每日 $7
KY5393 發表於 2010-9-19 13:02 | 顯示全部樓層
post返幾張彩虹排隊搭91M既人龍既低級垃圾相先
部3000豬黎到無耐,部車已經就快頂閘....

部車走左之後都係仲有好長既人龍係到
asv2 發表於 2010-9-19 13:02 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2010-9-19 01:42 發表

小弟太耐無返科大, 已經out晒, 對不起
但舊年未grad前仲聽到阿叔既聲音, 退隠江湖早極都應該係一年前
不過點解會被人投訴? 雖然阿叔拉客時聲浪係大D, 但其實無對邊個做成滋擾, 而且阿叔待客亦算有禮 ...

OT 覆埋你呢個 REPLY

我都係 GRAD 左一年
據聞我 GRAD 果年之後無耐(即2009/10果年)
有科大工作既人就係投訴佢
聲浪太大做成滋擾同無禮待客
營運商唯有調阿叔落彩虹做站長
點知 D 人仲唔罷休,向運輸署投訴埋營運商
阿叔唯有退休

有興趣就去 FB 搵下科大小巴阿叔,佢有 support group 架