hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) "往中環沿途各站,請留在車上。" ...
開啟左側

"往中環沿途各站,請留在車上。"

Raymond 發表於 2010-10-3 11:36 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2010-10-3 03:19 發表

時至今日,我幾乎唔覺有人係黃大仙站仲拎住份都市日報打開睇,
亦唔覺行入車廂中間代表另一邊車門有被充分企滿人。
(至少我早排係西灣河站上車,一直去北角,左邊車門一直有位,而黃大仙站既列車中間一樣係企滿人,兩者情況幾乎 ...

我話「拎住份都市日報打開睇」唔係講緊黃大仙站
係指朝早港島線往上環方向果時
至於你話西灣河去北角果時左邊車門一直有位
你所遇到果個情況係比較特別
起碼我每朝同一時間搭, 差唔多每次架車都係迫滿晒人
3ASV467 發表於 2010-10-3 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2010-10-3 01:51 發表

或者咁講,對坑口或寶琳乘客可能係一個惡夢,
但長遠至可以解決東九龍乘客係油塘上唔到車既問題。

其實 坑口 / 寶琳 有時上唔到車既問題,
只係因為中間有部康城車…
目前每 10 分鐘為一組
每 60 分鐘只有 18 班車往寶琳

只要將康城車前後間隔縮短至 2 分鐘
每 9 分鐘為一組
同樣 3+1 下都可以塞多 3 班車
每 63 分鐘就有 21 班車往寶琳

不過就最小要出多兩抽車…
mmlcs36 發表於 2010-10-3 16:41 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2010-10-3 19:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Raymond 於 2010-10-3 11:36 發表

我話「拎住份都市日報打開睇」唔係講緊黃大仙站
係指朝早港島線往上環方向果時
至於你話西灣河去北角果時左邊車門一直有位
你所遇到果個情況係比較特別
起碼我每朝同一時間搭, 差唔多每次架車都係迫滿晒人 ...

如果事實真係無位,理應每日幾乎係鰂魚涌站係上唔到車,北角站轉車客連車都唔洗上。
真正既企滿情況,根本不存在睇到都市日報既問題,因為多人到連報紙打唔開。
反之,有人仲睇到都市日報,證明架車係有空間可以企人。
所以香港有唔少人叫苦連天,只係幻覺。

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2010-10-3 19:59 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV467 於 2010-10-3 13:53 發表

其實 坑口 / 寶琳 有時上唔到車既問題,
只係因為中間有部康城車…
目前每 10 分鐘為一組
每 60 分鐘只有 18 班車往寶琳

只要將康城車前後間隔縮短至 2 分鐘
每 9 分鐘為一組
同樣 3+1 下都可以塞多 3 班車
每 63  ...

老實講,港鐵根本唔夠車用。
而且有無必要去到 2 分鐘間隔,設計上允許,唔代表實際上有需要(至少短期內無需要)。
當你明白,列車開得越密,延誤機會率會越高,分分鐘得不償失。
至少港島線、觀塘線、荃灣線都有塞車既問題,但觀塘線同荃灣線根本未開盡個極限。
當現時乘客量未到極限時,唔會考慮依個問題。
(可況寶琳站時極限真係得 2.5 分鐘,再加只會塞車,只加密康城既密度,根唔可以趕到全線 2 分鐘)

原帖由 mmlcs36 於 2010-10-3 16:41 發表

如果等第二班車就上到,都要投訴/要求加車的
其他線區的乘客情以可堪?

仲有,加車不等於解決問題
只係將油塘等人塞埋去北角果邊

無錯,對比荃灣線高峰情況,坑口/寶琳真係小兒科,
將軍澳至油塘站要上車既人大有人在。
香港有唔少人有種錯覺,以為架車真係無位,事實上永遠仲可以迫入去。
下下要求加車,我唔敢相信港鐵要幾多架車至夠用。

惡意回復是不道德的行為。
3ASV467 發表於 2010-10-3 20:28 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2010-10-3 16:41 發表

如果等第二班車就上到,都要投訴/要求加車的
其他線區的乘客情以可堪?

仲有,加車不等於解決問題
只係將油塘等人塞埋去北角果邊

咁寶林/坑口上唔到車呢方面問題的確唔大
康城車之後既第二班點都上到,
仲有大把位剩
只不過係過海個一段比較麻煩…

同埋師兄你都帶出左最重要既問題…
TKL 大有空間去加密
但 bottle neck 方面 ISL 真係難搞

港鐵市區乘客過海難呢一個問題…
似乎要等北港島綫 / 沙中線開通先有望真正解決
Raymond 發表於 2010-10-3 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2010-10-3 19:54 發表

如果事實真係無位,理應每日幾乎係鰂魚涌站係上唔到車,北角站轉車客連車都唔洗上。
真正既企滿情況,根本不存在睇到都市日報既問題,因為多人到連報紙打唔開。
反之,有人仲睇到都市日報,證明架車係有空間可以企人。
所以香 ...

問題係有無方法可以令到架車100%真正full load?
你有無一個比較實際既建議?
|_arco 發表於 2010-10-4 05:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
pakchi70 發表於 2010-10-5 19:45 | 顯示全部樓層
bombardier 發表於 2010-10-13 20:00 | 顯示全部樓層

依班車真係夠神秘,隱藏係港鐵路線圖,似通車早期中環<-->觀塘列車服務。點樣先可以上到依班車?大家有冇tips可供參考?係唔係車務調動先有依班車?