hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 有關新版友的問題
開啟左側

有關新版友的問題

FBI2 發表於 2010-9-26 00:51 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2010-9-24 18:31 發表
% [2 G" V* A2 ?( P很多年資較淺的版友看到長長的站規(很多別的討論區相信也沒有如此詳細)也沒有辦法記好
, z, u( S5 E. }* k故很多時一出文便給一群正義既朋友扣分(我絕對沒有說他們做的事不合法, 也不建議找人對號入座)以致不少版友只發了數個帖子便給 ...

! n% Q/ T, {$ I! E6 @& U0 h* x1 M5 S
簡單啦,叫總監開個"新手練習區",呢個區的貼文者只張積分低於50的板友貼文,而且內容必須是合理的,也不准扣分,而且需要在該板明確指示新板友
9 w" E8 Y* j! I' u! O必先熟讀板規.這樣既可支持新板友,也避免三大板時不時出現一些古靈精怪的文章,真係睇完都一頭煙,# d2 F2 H: x/ T4 I7 s

3 H' G, b( ]& ~. u' K& M1 _/ G/ Z1 X另外,這裹是ITALK,不是什麼香討什麼你想什麼登高,無須下下吸納新板友.當然有新板友加入,是絕對歡迎,但請先熟讀板規.
3 v7 |0 r# x+ ]& z" @$ t$ W+ N" D2 H- Y" b% G2 Q1 r& a+ ?+ s
遺憾地,這裹有不少隱藏分身,或者是前朝遺孤,但只要他們循規蹈矩,這裹仍然是歡迎他們的.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
sea1986 發表於 2010-9-26 01:31 | 顯示全部樓層
老實講+ z! h8 A4 \9 n% s* f' B$ K
上網玩吓入個FORUM都要好似返學咁熟讀板規
% H- M& D: t8 [( [9 B  s9 v- t咁樣只會令人卻步# J( }5 [' z+ i& V: ]' c3 L
縱然要求新人讀好板規係對文章質素有保障3 r* |3 a7 A) F9 k) Z4 }7 J8 k
但上網輕鬆下都要搞到咁複雜+ k' w+ D% W1 P5 O; e4 g, h& G. ^
咁樣只會令人覺得呢度好煩# E- A/ f( T8 ~  \0 J5 j9 V
唔會吸引到新人入嚟- C* v- j+ b8 M" e
5 P3 z5 {1 h. {/ n1 Y* |
另外就樓上話唔駛下下吸納新板友入嚟4 }  e6 u6 k( g
咁同玩小圈子FORUM有乜分別?; B' q- A) [7 b+ F5 k! J7 B# ~  j
呢度既發文量已經有下降趨勢1 n; S& n/ V( w; o5 b, O
繼續咁樣既話呢度只會等摺
edhong 發表於 2010-9-26 01:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
edhong 發表於 2010-9-26 02:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
091320906 發表於 2010-9-26 02:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
FBI2 發表於 2010-9-26 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2010-9-26 01:31 發表
5 p7 \) y% [. c% @  v* O3 U. n. t* c老實講
" Z/ h/ I" z* l上網玩吓入個FORUM都要好似返學咁熟讀板規
/ ~" N/ A  _9 t) h5 _7 M咁樣只會令人卻步
: x+ N* c3 s% }6 L縱然要求新人讀好板規係對文章質素有保障
9 u  b  G8 k" a4 W6 r但上網輕鬆下都要搞到咁複雜8 }4 z3 L1 h$ U- |9 m
咁樣只會令人覺得呢度好煩
* l% `) n+ u9 {) Y9 a唔會吸引到新人入嚟( a5 I: Y, K( |" k" j

& r+ g7 Q$ Q6 u- u! H另外就樓上話唔駛下下吸納 ...

8 {# N: v7 j% s7 n7 W2 L
" j7 h$ |; m) x係咪為左要谷大貼文量而要令呢個板變左做小學生討論區? 係咪要令我地呢個區既巴迷智商受衝擊?0 S3 v6 j5 u/ y# ^  [- I$ Z) [
貼文量下降最大的原因係香港巴士界已經不復十年前那麼多姿多采,出新車唔係圓就直,熱狗來來去去都係得番幾款,以前有雞有寶有都城有BEN跑,又有新機場  s4 \7 ]2 _" e2 T
又有欖隧又有對面海公司攻入九龍,而家呢?連青沙隧道開左咁耐都係得2條專利和1條非專利路線改行那邊.就算之前轟動一時既嶼巴攻入元朗,都只係HIT左( H0 t; ^0 b* A: \( T
2星期.而家香港巴士界下下受運吉的硬政策影響,完全沒有大幅發展的空間,連巴士公司都搞到HEA做收車,試問一班忠實的巴士迷又可以拎什麼TOPIC來討: c1 l- g3 G9 I' O) i
論呢?9 D3 A! {- t* s* l6 ]

) M- v1 x& l. h( m! m0 L( e, ]; H講真,你要討論區多人貼文,整多幾個罵戰,或者好像區姓板友那種貼文風格,咪會多人回文囉,因為板友都要為啖氣嘛,再進一步好似我以前咁成日為反熱反板務  W6 [$ k+ c' O* r) |% y
既事而罵戰,貼文量肯定會高.不過,呢D係咪我地想見到既野呢? 罵戰都仲可以成熟地罵,可是那麼小學生文章真係睇完都眼火爆,以早前有位被扣至乞丐級的板
& Q5 |7 g5 m  V. W友為例,貼了一篇城巴72的文章,完全唔明佢意思,貼既相又中柱又唔專業,我見唔對路所以作出扣分,因為亂事的新板友近來有大幅上升之勢,後來那位板友仲要
9 `0 M+ l1 [1 F反指責我們不懂思考.講真,我地呢班老班友,食鹽多過佢地食米,我地上討論區既時候,佢地連奶都未戒,如果文章既質素真的是上乘,板友一定會加分,最近我都
1 U! o# Q# T. U7 w  U/ L5 K加了不少新板友分,因為有部分新板友的文章質素真的要讚.
" @! H+ J; U( ^. c/ N, E
8 V! g1 f4 _& l6 [+ e* P& @如果話呢個板再係貼文量下降,遲早摺,我唔認為會這樣.老板友唔會有罵戰嗎?唔會有幽默式文章搏鬧嗎? 只有一天還有巴士迷,一天呢個板都會歌舞聲平.
3 K: J+ M# J$ u; ~5 y7 ]) p
1 \( y( M( ^" |: }3 |講真,有D新板友被人扣到BEGGAR之後想番來都好易,買個隻上到網既手指,咪唔同IP囉,到時熟讀好板規上來玩,又係一條好漢.
4 Z2 ^/ A3 x1 P. r* a  o8 y. K% K% S3 S  Z5 r/ l
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
sea1986 發表於 2010-9-26 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2010-9-26 11:08 發表 - y8 D) I9 W8 ~; L
係咪為左要谷大貼文量而要令呢個板變左做小學生討論區? 係咪要令我地呢個區既巴迷智商受衝擊?
+ P  Q: V4 a, f4 T

5 j; C! ?, ?: J3 I6 A我好想知道
* \, \: f7 l' a你咁講好似講到巴士迷智商高人一等咁?
+ v( _* K4 N8 n/ n/ j好似愛因斯坦咁高?" t9 b- ?: |) ]  m; F- F
你都幾自我感覺良好囉
' H0 n# T& F4 Y# k受咩衝擊呢?自己有腦既就自然自我分析、冇咁易受影響
* b* ~7 @  {2 Q0 G% ~6 u唔通你係一個思想好易受動搖既人?冇自我思考既能力?
6 T0 B3 n% W- }* H& g( n人地打幾句低能少少既內容,你既智商就會降低?
3 M5 u% L1 L" K, [, n4 i. U& `+ |智商有冇影響好睇個人問題
/ i( V) [/ ?' a$ B睇幾句嘢就可以影響自己智商) z- M4 O3 f  H4 C$ O6 E* Z
咁做未免自我控制薄弱咗啲啦
6 C: n4 b. O  m- }) w  S
1 F3 i, O/ H) C# Z) `3 S而且我針對既只係要熟讀版規先入得嚟
+ j' }, `- }* b老實講  T5 }8 R/ k3 i" g5 p
一個FORUM既最重要既版規就唔好離題、保持禮貌4 @) I1 d$ G3 m' r8 g
只係italk比較特別有冗長既版規而已+ q6 D) G6 Y3 T  e% X' H( P
大家問心; x, S0 _3 v" e. i! ~+ a
各位自己生存咗喺呢個版咁耐
- O* O2 T4 ~/ Y- I/ f" D有幾多個人真係可以將版規倒背如流、未試過踩過裏面其中一條規則先得架?
: O3 k7 F4 R0 X( L
8 t8 B0 l, E6 i1 g, p' |講到自己幾咁零舍不同
; a0 P# T/ e& k) M7 e偏要將自己擺放係道德高地、將自己視為高人一等
2 v" p6 g6 r; x  _) X4 r8 ]7 x& T又話唔限制新人貼文呢度就會變小學生討論區2 _* l% L: s" h! I
會影響智商
2 N# j+ c# l( O8 ~! J& X$ e坦白講邊個未做個小學生?: h+ f1 X8 {" \9 M% f
邊個一生出嚟就成熟先得架?! W8 j: u7 y5 X! x1 b3 h1 d
倒頭來自己咪又係泛泛之輩: X, _8 A/ m% D4 C. O
) ?  p% r% j+ C
kwyeung 發表於 2010-9-26 12:49 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

坦白講, 邊個未做過益仔?& i9 V9 }' v2 V" h. P9 V
小朋友唔識世界, 你咪慢慢教下佢地, 假以時日自然有改進。0 n6 B1 M; G2 x( e0 \' w
- x6 g4 a9 N3 }1 l
我好睇唔過眼既係, 新板人貼得一兩篇文,
3 V1 z8 K! Y( |5 h2 G就俾人扣兩三分, 貼完一篇文就變beggar,
2 Q6 Z& e' [% a其他人又見扣開分, 驚佢死唔去踢多兩腳。
- F: T, O3 H$ r; N9 E, _上網交流下, 駛唔駛要置人於死地咁毒辣呀?8 t& r9 x" n, `: M% C) ~

- I; `% P" D5 K9 c而家部份人做緊既野, 就係要小學生寫一流既大學論文,
4 j8 t  t+ m! e4 ]2 t& ^$ z將心比心啦, 如果DBD時代有扣分制,6 o" E  y' D  \+ S0 f& k; D
你自己會唔會變beggar先?+ k* E6 U: \+ K2 G6 D1 S
自己都冇信心做到既事, 憑咩野要人做到?
fm1234 發表於 2010-9-26 12:59 | 顯示全部樓層
我就咁諗…$ v5 K% o! n% S3 A: f7 s/ p
規矩就定o左係到,
8 k& M7 T+ D4 b+ w覺得自己配合到、o岩玩既咪一齊玩、一起討論5 k- e# }9 w  ?3 m! V& {" n
唔o岩玩既咪唔玩…
7 @; G  j+ c+ t
0 x& D8 I: \1 W( z' [. E正所謂 勉強無幸福…
zoom...zoom...M6
kwyeung 發表於 2010-9-26 13:06 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2010-9-26 12:46 發表
9 C9 l6 S0 e  K5 I( o' B
4 y2 R  D9 O2 J! i0 D3 z' p$ n$ F4 }
3 `& q% v9 h9 ~* I+ M我好想知道3 M5 l. e0 j( z! w' S, k/ p. x
你咁講好似講到巴士迷智商高人一等咁?/ o7 W; v0 r6 Q& t% x' y# ~, V3 n' D
好似愛因斯坦咁高?. O: l( k+ d& J9 v) T
你都幾自我感覺良好囉
( M* y4 }2 l8 s受咩衝擊呢?自己有腦既就自然自我分析、冇咁易受影響
8 n$ w! v3 p/ q唔通你係一個思想好易受動搖既人?冇自我思考既能力?
4 J3 x( M( s4 |; W3 ^) W& n人地打幾句低能 ...
) G$ J+ C. |3 L' X
以前我最欣賞呢度既地方, 唔係呢度冇小學生文章,
0 M6 S$ m3 Y# x/ E而係好多高手前輩有方法令篇爛文變精華。9 X' k9 f6 ]7 O' s4 |8 I( N* n7 p0 e
好似列舉文章咁, 轉頭竟然會變左追溯車務歷史既文。. _$ m8 [* Y0 G5 B: r  o/ y6 t7 E
0 A/ k9 R. ]2 j7 T5 M
世界會變, 人就要跟住適應。
0 g- h+ N2 H, U睇唔過眼, 大可以諗方法引導篇文去另一方向,0 c2 [' S! h9 d" o- f- Y. a
見自己篇爛文可以變精華, 睇睇下就識點貼文。# Z4 z4 A9 h( B; N) K2 V$ v

4 W. Y9 R% O$ fFB12所講既高質素文章, 都未必咁高質咋...
5 j- J% w8 ^1 b- Z& F8 Q3 ~第一篇「九巴服務很差」, 討論有深度, 很好;
; W, T, L* U( q# B4 i, s第二篇, 又係33A, 41A, 北區, 98A/C, 都偶然有睇頭既;! J6 P8 Y- p' i5 l7 E
第三篇, 又黎?唔係呀?
0 x! D. d' V+ {5 Z第四篇, 做完人肉錄音機未呀?
1 \6 j- w3 R* \4 Z- B9 l我寧願有新手衝擊下大家思維啦...