hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴﹕加價迫不得已
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 九巴﹕加價迫不得已

brianso198 發表於 2010-9-27 09:37 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2010-9-27 09:26 發表

唔係冇,數都數到14C,2D....
不過cut唔cut到,又係另一回事

796B呢D線都話易搞(因為又一城個班友都冇咩出過聲,再講MTR真係可以方便到佢地)

但係14C,2D呢堆線....

14C一cut,
佢地大會要求攞條14B入去....(不過而家14C都冇咩客咁,你調條14B入去都冇用,更何況成條線都係一架車)
2D呢D更加唔好講,你調咩線入去?
VA54-HN8897 發表於 2010-9-27 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-9-26 12:39 發表
老實講,唔好理九巴咩動機,
佢環境亦都唔同新城,新城始終市場細,
放棄一處去爭另一處風險小,
港島交通網絡簡單,又多選擇
(淨係 AMS 路線密度已經令鄙人歎為觀止),
新城無咩「社會責任」包袱。

對面九龍紅綠小係多,但同區議會 ...

同新城比應唔應該我就唔敢講,亦冇打算比...
不過你講港島交通網絡簡單多選擇就代表新城無咩「社會責任」包袱呢句真係嚇死人...
港島一樣有班次穩、特快線等社會需求而且正因為選擇多,所以做得好o既先有得爭食,致於新城做得好唔好呢....見仁見智....

Snoopy@FB8617 發表於 2010-9-27 11:02 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-9-27 09:26 發表

唔係冇,數都數到14C,2D....
不過cut唔cut到,又係另一回事
14C既
cut左根本就冇幫助
玩極都係得果一部車
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2010-9-27 11:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-9-27 11:02 發表
14C既
cut左根本就冇幫助
玩極都係得果一部車

其實好似24,224m個d,九記死做爛做咁多年都唔cut,我已經覺得唔錯...
之但係因為死攬住無客線而無法將其他線改善服務就......
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2010-9-27 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-9-27 11:04 發表

其實好似24,224m個d,九記死做爛做咁多年都唔cut,我已經覺得唔錯...
之但係因為死攬住無客線而無法將其他線改善服務就......
改又冇咩有得改
雞又雞唔到條線
而本身該區又冇咩野可以俾佢換線
有時唔係佢選擇攬唔攬住
社會責任四隻大字一落去既
咪唯有等運輸處俾行政指令lo...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
da93 發表於 2010-9-27 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2010-9-27 10:36 發表

同新城比應唔應該我就唔敢講,亦冇打算比...
不過你講港島交通網絡簡單多選擇就代表新城無咩「社會責任」包袱呢句真係嚇死人...
港島一樣有班次穩、特快線等社會需求而且正因為選擇多,所以做得好o既先有得爭食,致於新城 ...

淨係想講,
如果新城叫做得唔好,
我諗今時今日,
呢兩間野應該係俾人詛咒得更加緊要果隻..

港島交通網絡睇落似簡單,
但實際上一條怡和街/英皇道同一條彌敦道比,
新城要面對既對手係比老九還要多
VA54-HN8897 發表於 2010-9-27 13:03 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2010-9-27 12:49 發表

淨係想講,
如果新城叫做得唔好,
我諗今時今日,
呢兩間野應該係俾人詛咒得更加緊要果隻..

港島交通網絡睇落似簡單,
但實際上一條怡和街/英皇道同一條彌敦道比,
新城要面對既對手係比老九還要多 ...
o係呢個topic 講新城好分分鐘換黎o既係新城同九記支持者互相批鬥總之就見仁見智啦....一定有人話好有人話唔好...

致於老九加價呢邊....講真,通常間間公司講得加價來來去去都係搵咩咩線蝕咩咩線冇客,再加埋油價員工呢D 野黎做籌碼,查實咁攤牌法都好正常....見慣...

exspeed 發表於 2010-9-27 16:25 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2010-9-25 23:03 發表
一線換一線,我諗起當年想取消66M,換取258D全日,但66M冇取消,但大幅減班.

66 同 66M 合併不成始終冇出路, 而晚上兩線部分班次
竟然可以同時由大興開出, 想唔蝕都幾難
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
ATR83 發表於 2010-9-27 18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-9-26 05:47 PM 發表
For Example?
認認真真
真係有幾多條線係高客量既時候又會不斷俾人抽車
而係老九自己發起既先?

下繁時段的73x,友人曾有經歷係城隧轉車站等左1小時只有兩部車往新界方向
佢上到的第3部車都頂哂閘,果日條人龍誇張到排到天橋下的村落
知足‧就能活得幸福
FD5410 發表於 2010-9-27 19:25 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-9-27 11:10 發表
改又冇咩有得改
雞又雞唔到條線
而本身該區又冇咩野可以俾佢換線
有時唔係佢選擇攬唔攬住
社會責任四隻大字一落去既
咪唯有等運輸處俾行政指令lo... ...

其實九巴有好多線係可以重組一下
但佢無乜點做到,所以新城比九巴響路線設計,對付區議會上優勝

如果佢肯執執部份線,分分鐘多到唔少車
(Show blocked user - 張生無限輪迴)