hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 奇怪/無理校規
開啟左側

奇怪/無理校規

鄭笑 發表於 2006-1-12 17:11 | 顯示全部樓層

guia 發表於 2006-1-12 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 鄭笑 於 2006-1-12 17:11 發表

中學喇!好肉酸架…
不過,我講過事件係好少數既!
因為買件大好多既衫,係唔靚架!所以寧願匝頸好過!

夾呔有幾肉酸?
好多保安、紀律部隊(如: 警察)都係用夾呔架喎
yuenpo 發表於 2006-1-13 06:34 | 顯示全部樓層
回 nwfb1601:

果時我都向一個姓黃的高層問過點解要我弟大熱天仍要帶校褸,唔可以留在班房
佢話佢都唔想我弟日日咁拿住校褸,不過大老板話校褸係"西裝"的一部份,
為左要我弟每日都著套齊料的"西裝"
所以每日都要帶住佢返學

用呔夾唔係乜問題

我覺得因為有人摺袖而唔俾所有學生在 Summer 著長袖衫呢個 Rule 則有D斬腳趾避沙蟲

P.S. 做 Prefect 好辛苦架,幫你地 U-Check 時要 7:30 返到學校,之後仲要上堂,真係隨時上堂有搵周公之險#:-zzz
lok1032 發表於 2006-1-13 15:26 | 顯示全部樓層

原帖由 頭文字TRIDENT 於 2006-1-11 21:03 發表
我學校有一條好屈人的條例,叫做999--除以上所例各項外.學生如觸犯其它學規而校方認為事態嚴重者,亦會斟酌扣分,即係任佢 up,上年我就試過因上課午睡再加下課後反駁老師而俾人用依條野扣左我一分操行分.
仲有校服褲 ...

被學校扣操行分有咩所謂? 扣晒又點先?
上大學睇AL成績, 你未來僱主係絕對唔會問你幫中學成績表來睇?

驚見家長? 唔好講笑, 係我班主任最怕見我媽?
早兩年封學校警告信, 我老豆老母唔肯簽, 班主任打電話來嘈, 我老母問返佢 "我唔同意你封信入面講D野喎, 點解我要同你簽先?" 到頭來件事竟然不了了之.
hksf 發表於 2006-1-13 22:45 | 顯示全部樓層
好多中學老師揸住雞毛當令箭
欺善怕惡

原帖由 lok1032 於 2006-1-13 15:26 發表

被學校扣操行分有咩所謂? 扣晒又點先?
上大學睇AL成績, 你未來僱主係絕對唔會問你幫中學成績表來睇?

唔通第日出黎搵工,
僱主睇你中學o既操行咩:

要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
hksf 發表於 2006-1-13 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-1-12 23:04 發表

夾呔有幾肉酸?
好多保安、紀律部隊(如: 警察)都係用夾呔架喎

校服應該採用警察o既"全天候"制度
學生按照自己需要,
著唔同o既衫

將又大件又唔暖o既校褸轉做
有校徽, 可加內膽o既風褸
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
guia 發表於 2006-1-14 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 hksf 於 2006-1-13 22:52 發表

校服應該採用警察o既"全天候"制度
學生按照自己需要,
著唔同o既衫

將又大件又唔暖o既校褸轉做
有校徽, 可加內膽o既風褸

咁校褸? 留番畢業、慶典先著啦 :
~誰@359~ 發表於 2006-1-14 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2006-1-11 22:26 發表

在互聯網唱自己學校:點解唔扣?你試下唱ITALK,一樣冇情講。

香港係有言論自由既,無論你o係邊度講學校既衰樣都唔應該罰
因為佢咁做又會畀人插多獲

當然,作大老吹者另當別論
字大只顯得人自大
頭文字TRIDENT 發表於 2006-1-14 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2006-1-13 22:45 發表
好多中學老師住雞毛當令箭
欺善怕惡

唔通第日出黎搵工,
僱主睇你中學o既操行咩:

我都知我上課午睡係不對的行為,但一般老師都係話兩句就算,最多味留堂,但係個個教中文的先生就亂咁屈話我擾亂課堂秩序,用依條野來屈我,我心想我只在上堂午睡姐,又無發出聲音或做出擾亂課堂的行為,佢竟然咁屈我,我懷疑佢公報私仇,因為我父親係上年曾因佢的教育方法而投訴過佢黎,未知佢是否懷恨在心,因而報復.除左我一個外,我好多同佢結怨的同學都有同樣遭遇.

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-1-14 20:51 發表

香港係有言論自由既,無論你o係邊度講學校既衰樣都唔應該罰
因為佢咁做又會畀人插多獲

當然,作大老吹者另當別論

係兩年前,我間學校有個讀 F.4 的 師兄 因為佢和同學個 locker 經常給人偷野,佢同學校投訴過,但學校無深入去調查到個單野,之後佢投訴無門,向方向報投訴,最後事件曝光,佢就俾人用依條野扣左佢兩分操行分.自此之後就無人咁光明正大地講學校 D 衰野.2005年我學校發生了一件不幸事件,學校就再次引用依條例來警告我們不要向傳媒或在網上講依件事,如果唔係一律用依條例去處理.所以在第三日的報紙就無再登個件事出來.
個件事都幾大單下,不過就唔好問我係邊單野.
~誰@359~ 發表於 2006-1-15 19:11 | 顯示全部樓層

原帖由 頭文字TRIDENT 於 2006-1-14 21:58 發表

係兩年前,我間學校有個讀 F.4 的 師兄 因為佢和同學個 locker 經常給人偷野,佢同學校投訴過,但學校無深入去調查到個單野,之後佢投訴無門,向方向報投訴,最後事件曝光,佢就俾人用依條野扣左佢兩分操行分.自此之後就無人咁光明正大地講學校 D 衰野.2005年我學校發生了一件不幸事件,學校就再次引用依條例來警告我們不要向傳媒或在網上講依件事,如果唔係一律用依條例去處理.所以在第三日的報紙就無再登個件事出來.
個件事都幾大單下,不過就唔好問我係邊單野.

我反而想知學校點樣知邊個係佢地眼中既二十五啦

不過話時話,你呢d做到明刀明槍都仲好d
我間學校單野就仲勁,話說我地學校既內部行政o係近幾年變得都幾黑暗
所以有d離開左既舊生就搞左個網講呢d野,好似新聞咁做,希望學校正視下
又o係各個Form搵左d人去收集資料,聽聞指學校係捉到呢班「記者」出泥
其中一個仲係學生報編委會既成員,之後佢地有咩下場就唔知啦
但係呢個網既存在係一個事實,而個網講既野亦都係事實,最少睇既學生都有眼見
字大只顯得人自大