hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 係大家樂打完邊爐之後第二日肚子不舒服,可以投訴嗎? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

係大家樂打完邊爐之後第二日肚子不舒服,可以投訴嗎?

bananasims 發表於 2010-10-3 18:10 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

其實你要投訴成功就要說服到食物安全中心既人,不過疑點重重我(地)都好難信你,更可況係食物安全中心
尤其係呢啲唔係大家樂煮熟既食物,係火煱,大家樂話返你特登煮唔熟搞到肚痾屈佢又得
~~~
KG1428 發表於 2010-10-3 22:30 | 顯示全部樓層
我覺得看左此post後,笑o左。

一般肚痛是一件小兒科的事,就算因為你之前食左某大快餐店而搞到自己出事而走去賠償也好,都是無得賠償。

投訴都可以既。最多就是求其看完有關投訴後再求其回覆後,有關投訴會即時丟去回收箱。

總結來說,投訴就可以,賠償方面就不會有。

肚痛都是自己搞番來,並需要自己負責。不關某大快餐店事,除非人地d食物落左料而搞到肚痛。

da54 發表於 2010-10-3 23:53 | 顯示全部樓層
如果你認為自己食左不潔食物引致肚屙,首先應該去睇醫生,接受適當檢查,
證明係食物中毒,然後醫生就會根據《預防及控制疾病條例》通報政府衛生防護中心,
然後有關部門就會進行調查。

如果一肚屙/肚痛唔去睇醫生就問有無賠償,好難怪大家會咁樣講。

P.S. 有 d 食物毒素煮熟左都仲會係度,唔一定關細菌事,不過無論如何都應該由醫生斷定病因。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
238X + 2 表揚基於常識而作出的具體切實建議 ...

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
cky 發表於 2010-10-4 15:56 | 顯示全部樓層

打邊爐係高危食品, 根本好難證明係舖頭的問題
而且你提的另一次事件, 不可能混為一談吧
ccicoltd 發表於 2010-10-9 21:16 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-10-3 18:10 發表
其實你要投訴成功就要說服到食物安全中心既人,不過疑點重重我(地)都好難信你,更可況係食物安全中心
尤其係呢啲唔係大家樂煮熟既食物,係火煱,大家樂話返你特登煮唔熟搞到肚痾屈佢又得 ...

食物安全中心會做的跟進,就是派幫辦去巡一巡,並發信提醒他們日後要注意食物安全,就是這樣。別奢望政府能做甚麼。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
thomas_tang01 發表於 2010-10-9 23:27 | 顯示全部樓層
其實打邊爐係有兩對筷子給你,
一對用來處理生的食物,一對是用來把熟的食物放進口中,
如果佢無俾兩對筷子,咁就一定可以投訴得入了,
因為「生同熟的食物要分開處理」<-呢句係電視廣告來的,
如果沒有將生同熟的食物分開處理,好大機會會交叉感染的。

如果肉類和海鮮類食物處理不當,後果可以很嚴重的!試過有位公眾人士的家庭僱工,不當地處理海鮮類食物,
結果全家中了諾如病毒,肚瀉咗好多日,她的女兒仲中埋沙門氏菌高燒咗幾日....

sevenguy 發表於 2010-10-15 19:18 | 顯示全部樓層

原帖由 E21A 於 2010-10-3 08:06 發表
就算今次真係我未煮熟(我樣樣食物都扔入去成分鐘先食),大家樂其實都好有問題
話說幾年前中午係大家樂食完一哥豬扒飯同飲完蓮''嘔''湯,幾個鐘頭之後就開始嘔,仲要嘔左超耐,麻煩到家人要帶我去醫院,成12點幾先番到屋企 ...

我都試過喺一般街鋪食完啲零食後上吐下潟,
但正常應該會喺用膳一至兩小時後發生,
樓主你第二日至肚痛,未必關事。
而有多個一次喺大家樂食完嘢唔舒服,
我提議樓主一係去投訴一係以後都咪再去!
kay 發表於 2010-10-17 20:18 | 顯示全部樓層
我最近兩晚都有打邊爐,兩次唔同地方都唔舒服。

我早年做過手術後腸胃差左,
BBQ,打邊爐之後都會腸胃不適。
世界很簡單 人類很複雜