hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) (NEWS)二十名右翼份子到池袋陽光城示威
開啟左側

(NEWS)二十名右翼份子到池袋陽光城示威

HS6573_MP3905 發表於 2010-10-3 13:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/article/101003/18/kitf.html

小弟也有幾位居住東京既親戚,
佢地話今次批日本人反中國,
相比以往既......已經算係最激烈

雖然佢地理解日本人既行動,
但都話會暫時減少與日本人接觸(熟人除外),
因為據說部份右翼份子真係好憤怒
而小弟祖母準備一星期內來hk「探親」
DIH 發表於 2010-10-4 20:54 | 顯示全部樓層
我上個禮拜去關西旅行,除了在難波見到有人嗌咪外,沒有遇到不愉快事件。
日圓匯價偏高,已經令遊客減少,今次見到很多人踩單車,唔知係咪同經濟都有關係。
我見在機場、主要購物區等,都掛晒簡體字標語歡迎大陸客,磨拳擦掌等十一黃金周撈返筆,
點知整壇咁既野,大陸客幾乎等於零,極其諷刺,我諗小至雜貨舖大至百貨公司都多得班右翼唔少。

在大阪松屋町,有一位零食店老闆用紙筆問我地日圓兌美元係幾多,
我地寫低85之後,佢就寫句「不利」~

今次件事越搞越大,搞到好似大戰前夕咁對大家都冇好處。

053h4 發表於 2010-10-5 12:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
E21A 發表於 2010-10-5 19:02 | 顯示全部樓層

日本人真係...
二戰後軸心國都反省自己過錯,日本呢?只係識得吵我有呢度呢度.........
mmlcs36 發表於 2010-10-7 01:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2010-10-7 02:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV196 發表於 2010-10-7 08:05 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2010-10-7 01:59 發表
如果下下只識用二戰歷史罵日本人
咁你同共青果D都唔會有好大分別

但事實上, 二戰結束以黎, 日本整體真係無乜反省過,
係好多細微野仲睇到....

如改教科書, 不承認歷史, 去乜乜神社拜戰犯等等...

相對於德國, 你就會見到個分別, 我本身都同幾個德國人傾過,
真係睇到德國人幾後悔, 甚至話國慶都唔會好大好大慶祝,
因為呢一段歷史, 亦表示好多致歉...

我想即使唔係什麼共青, 都睇到呢d問題.....但我強調, 我唔係
只識罵日本人, 日本係好多方面, 都有其可取之處....亦有值得我
地學習的地方, 但係戰爭行為上, 直言, 好難同意, 甚至好難"當無野"....

而事實上, 呢件事上, 好難唔令有人這樣的聯想....

3ASV196.KE7270
DIH 發表於 2010-10-7 12:55 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-10-7 08:05 發表

但事實上, 二戰結束以黎, 日本整體真係無乜反省過,
係好多細微野仲睇到....

如改教科書, 不承認歷史, 去乜乜神社拜戰犯等等...

相對於德國, 你就會見到個分別, 我本身都同幾個德國人傾過,
真係睇到德國人幾後 ...

有人提過,日本在戰後之所以有如此作風,係因為日本皇室在戰後得以保留,
二戰變成一段被遺忘、被美化而不是被清算的歷史,
戰敗就只係歷史長河的一個風波,而唔似德國納粹整個政權崩潰。
德國人可以大罵特罵希特拉,但日本人即使偶有醒覺,都唔可以/唔敢批評日本皇室在二戰中的角色。

再加上,中國內戰後,美國借日本壓制中國,日本在經濟民生方面與美國關係密切,
日本人認為自己在中國戰線係節節勝利,中國係佢手下敗將,根本睇唔起現代中國,只係打唔贏美國,
所以對扔兩粒原子彈的美國趨之若鶩,對以直報怨的中國卻是得寸進尺。