hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 超級病毒衍生出來的問題
開啟左側

超級病毒衍生出來的問題

hkaiw 發表於 2010-10-5 12:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

昨天新聞提及一名台灣 TVBS 記者於印度採詐英聯邦運動會期間遭到槍擊受傷,其後返回台灣治理,到了昨天公佈他被檢驗出體內含有 NDM-1 抗藥性細菌。

另外,昨天晚上開始,無線明珠台亦開始播放一套由英國 BBC 製作的劇集《末日之後》,講述一種超級病毒引致數以億計的人在短時間內死亡,只有很少人能夠幸存,但要面對斷水斷電下的生活。

看過該劇集的第一集,加上昨天的新聞便會覺得雖然那套劇集是虛構,但是差不多的情況在現實已經要面對一種抗藥性很強的病毒;萬一該種病毒變種及迅速擴散的話,劇集中的情景有可能會在現實中發生。

而有不少人提及過,出現這種病毒的原因是因為人們濫用抗生素,加上病毒的變種下才會出現這樣的超級病毒。

其實莫說是抗生素,近年來不少人濫用維他命丸,又有基因改造的食物,加上好像奶粉又要提倡加了甚麼 DHA 之類,而不少人又缺乏運動,使到不少人不是肥胖便是抵抗力愈來愈低;我覺得寧願像以前般不用依賴 DHA 之類的奶粉(最好是母乳)、基因改造的食物、維他命丸等,而且又有充足的運動,也一樣活得健康好過。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
smal + 1 Your concern is valid!

查看全部評分

喵...
kay 發表於 2010-10-5 18:00 | 顯示全部樓層
其實由豬流感個下開始,我對呢d言論都麻木晒。

話抗藥性高,但佢叫做仲有隻盤尼西林作最後武器......

麻木=/=降低警覺

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| hkaiw 發表於 2010-10-5 19:05 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-10-5 18:00 發表

那又是,加上這類型的劇集,使人覺得有這樣的危機感不難理解。

那樣這個超級病毒用盤尼西林能否治理呢?
喵...
JX9097 發表於 2010-10-5 20:08 | 顯示全部樓層

其實可以咁睇
出生率低-->孩子如珠如寶-->咩藥都食咗先,咩針都打哂先-->病菌只要攻破一個人,全世界都會冇抗體

評分

hkaiw + 1 Agree.

查看全部評分

cn2661_2d32 發表於 2010-10-6 06:49 | 顯示全部樓層
以前個年代d豬牛羊雞魚都冇咁多毒.
以前冇人開冷氣. 夏天29-30度已覺得好罕見好熱. (家下33-34好正常)
以前d細路求其雀巢牛牛都已好高級飲大. (去discux睇...d麻煩家長又要訂日本奶粉. 又要邊隻DHA)
以前感冒發燒唔會死人,藥都唔食訓兩日會好. (家下傷風都可能死人)
以前....邊個聽過話水痘流感都要打針.
以前飲食均衡食生果已好健康.洗乜食丸仔補充.

現在的人都嬌生慣養, 生活習慣又差,太依賴科技同醫學發展.環境又變了.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
053h4 發表於 2010-10-6 14:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
thomas_tang01 發表於 2010-10-6 14:56 | 顯示全部樓層

麻木=/=降低警覺

我 02 年試過低燒 2 週,去睇街症,醫生係開盤尼西林俾我...
乜盤尼西林唔係被廣泛使用到好多菌都對佢有抗藥性咩?
對呢隻菌對盤尼西林反而無抗藥性?係真唔係啊?
fokck 發表於 2010-10-6 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 thomas_tang01 於 2010-10-6 14:56 發表

我 02 年試過低燒 2 週,去睇街症,醫生係開盤尼西林俾我...
乜盤尼西林唔係被廣泛使用到好多菌都對佢有抗藥性咩?
對呢隻菌對盤尼西林反而無抗藥性?係真唔係啊? ...

唔係,盤尼西林仲係好多種感染既第一線用藥,例如肺炎鏈球菌感染
唔少都仲係會對盤尼西林有反應,但通常會同埋另外一兩隻抗生素一
齊用。

反而你講流感,流感半身係病毒,除非係有併發既細菌性感染,否則
理論上乜鬼抗生素都係唔會醫到流感。

評分

DIH + 1 概念正確

查看全部評分

多啦A夢
DIH 發表於 2010-10-7 12:39 | 顯示全部樓層
唔使怕,又係演化論出場的時候喇,凡物種各個體之間皆有差異,
人有抵抗力好有抵抗力差,細菌病毒有大毒有小毒,連愛滋病都有人會免疫,
萬物只係陰陽互動,在一個平衡點左右輕微搖擺而已。有隕石撞地球就另計。

1. 我崇尚天然食物,睇下日本在沒有基因改造下都做到靚米靚桃靚蘋果。
 近來好多人有癌症,都係幾十年前開始,人類生活上大量使用化學品導致的惡果。
 唔好以為自己生活習慣健康就得,由飲的水到呼吸的空氣都已經受污染,
 情況就如風之谷,即使去到所謂世外淨土,其實咪又係在同一個地球上。
2. 對於疾病,預防勝於治療。既然預期抗藥菌/病毒可能侵襲,就應當小心使用抗生素。
 西方醫學頭痛醫頭,容易忽略眼前程序可能導致的後果,社會上食得太多抗生素會引致抗藥菌,
 在個人層面,食太多西藥都會對肝及腎造成傷害,所以有人生癌寧願唔醫,反而更長命。
 我阿婆都係因為急性腎衰竭過身,之前就係因為乳癌而食左好多藥。
3. 那些末日論只是基於西方個人主義及教派思想,忽略了人本身極強的適應能力。
 之前都有研究話所有人類的共同祖先只係幾個人,大災難要發生都無計,
 我就唔會去諗是否有末日、末日的情況如何、我或我的子孫會唔會死,
 我只會諗,假如真有末日,我一定要做可以生存下去的一個。

cn2661_2d32 發表於 2010-10-7 18:45 | 顯示全部樓層

Duplicated. Deleted. Sorry

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.