hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 海洋公園正門新總站 + 171R 戰場變陣
開啟左側

海洋公園正門新總站 + 171R 戰場變陣

ml27 發表於 2010-10-12 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Alex01 於 2010-10-8 21:37 發表
話時話
個班後生仔到底幾多歲
硬係好似仲係中學生
不過比我揀都係坐返171R好,聽你講紅van會衝紅燈 ,萬一有意外時都可好嚴重

班後生好多都係紅小司機o既兒女(真係有血緣關係果種)
紅小係差在唔夠膽行香港仔隧道呢個禁區o既o者, 有咩唔敢?

意外? 唔記得上年定前年有一部海旺哈囉喂紅小轆左落山, 好在無載客返緊海洋公園做第二轉
I'm 佬...巴士佬
ml27 發表於 2010-10-12 16:49 | 顯示全部樓層
原帖由 JA5674 於 2010-10-8 22:01 發表

我地係交通迷先係咁講..

其實唔少人都覺得小巴一定快過巴士..
仲覺巴士一定慢..

所以有d人就算知小巴危險, 同埋行山路,
都機會走去搭..

試過啦, 第一二年我用"巴士安全過小巴"做口號招徠
班小巴仔即刻走埋o黎凶我話"你講乜L野呀, 打x你o丫拿"

所以自此之後, 當有客問o既時候先細細聲講佢地聽, "巴士行隧道, 小巴行山路, 大家都係15分鐘到旺角, 你話邊個安全D? 自己揀"
I'm 佬...巴士佬
ml27 發表於 2010-10-12 17:06 | 顯示全部樓層
原帖由 sam745522 於 2010-10-10 12:03 發表
其實我諗到一個問題 不如將171R好似N171咁延長至長沙灣
開多一條107R番九龍灣 情況有如書展的105R同111R
因為本人同多位友人都居住九龍東果邊
尋日係OP搭629出金鐘 再轉N121頭車番去
原因係101同111啱啱先收車...
等 ...

當初171R決定去到旺角尾站有幾個原因o既
1. 回頭快, 從而唔使搵第二批車去做第二轉
2. 讓駁唔到火車o既客可以去旺角, 一個通宵交通比較集中o既地方轉車

所以延長就會令第一個優點蕩然無存了
I'm 佬...巴士佬
nwfb94A 發表於 2010-10-12 22:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ml27 於 2010-10-12 16:49 發表

試過啦, 第一二年我用"巴士安全過小巴"做口號招徠
班小巴仔即刻走埋o黎凶我話"你講乜L野呀, 打x你o丫拿"

所以自此之後, 當有客問o既時候先細細聲講佢地聽, "巴士行隧道, 小巴行山路, 大家都係15分鐘到旺角, 你話 ...

今年有警察, 佢地應該唔會凶城記staff掛...
Choi 發表於 2010-10-12 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb94A 於 2010-10-12 22:13 發表

今年有警察, 佢地應該唔會凶城記staff掛...

認住你個樣都麻煩啦
新造的人、如鷹展翅上騰。
tak0415 發表於 2010-10-13 00:19 | 顯示全部樓層
記得上年有個小妹妹應該得7歲
用既口號係"慳得一蚊得一蚊"
小巴行薄扶林,時間唔記得
不過玩完之後口乾有支水
呢個就真係十分體貼
相信呢個係d人揀佢地既最主要原因
cn2661_2d32 發表於 2010-10-13 00:35 | 顯示全部樓層

其實我真係覺得...玩大喇叭問題唔大.
派支水又真係幾周到.....

問題係..你跑禁區你開牛肉乾係你ge問題,但touchwood炒車....
我做客.你犯法載客...冇保險賠咁我點.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
3bx 發表於 2010-10-13 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-10-13 00:35 發表
其實我真係覺得...玩大喇叭問題唔大.
派支水又真係幾周到.....

問題係..你跑禁區你開牛肉乾係你ge問題,但touchwood炒車....
我做客.你犯法載客...冇保險賠咁我點. ...

其實都係得南風道至深水灣路幾分鐘的路程係禁區,進入黃泥涌峽道
便回復正常。
保險問題,其實之前有些文章都提過,第三保會先賠俾乘客,
其後保險公司會向司機及車主索償。
GF2158 發表於 2010-10-14 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 tak0415 於 2010-10-13 00:19 發表
記得上年有個小妹妹應該得7歲
用既口號係"慳得一蚊得一蚊"
小巴行薄扶林,時間唔記得
不過玩完之後口乾有支水
呢個就真係十分體貼
相信呢個係d人揀佢地既最主要原因 ...

早幾日落雨...仲有個後生仔開埋遮走去遮人過去等小巴
而呢個十月所見...今年有唔少人係貪左支水..慳左1蚊,
結果紅VAN無車..想走番去搭171R又走唔到
焗住要企係度睇住一架又一架171R走
巴士迷....真係過癮=__=