hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 海洋公園正門新總站 + 171R 戰場變陣
開啟左側

海洋公園正門新總站 + 171R 戰場變陣

2A_DL13 發表於 2010-10-9 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 2500 於 2010-10-9 02:07 發表

警方只係負責起訴
一個人有無犯法係由法庭既法官決定
法官大人
甘想問班人犯左乜法 ?

阻街/遊蕩
定非法集會
Your global lifestyle partner..
Choi 發表於 2010-10-9 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 S~1627 於 2010-10-9 14:06 發表
"旺角小巴直達旺角 / 巴士要等一粒鐘"
如果用d咁無品,自欺欺人既口號黎sell﹐送支紅酒比我都無用

這是單一交易(single trade),所以騙了你以後也不預料您會再坐.
而且上了紅小以後,who will ever verify the waiting time?

道德上錯誤,但經濟上卻是利潤極大化的其中一個手段.
事實上,經濟騙案都是有壹次沒下次的(除非你甘心上當).
(小弟本科主修經濟學的)

如果真的熟悉道路交通的話,一早就坐629轉112了(尾車約00:42到鵝頸橋), $10.6 + $9.3 = $19.9,便宜$1.1
新造的人、如鷹展翅上騰。
nwfb1601 發表於 2010-10-9 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2010-10-9 23:34 發表

如果真的熟悉道路交通的話,一早就坐629轉112了(尾車約00:42到鵝頸橋), $10.6 + $9.3 = $19.9,便宜$1.1

係0者......不過散場0個陣大家都已經玩到好 gui
,好多都寧靜豪多少少,坐D 直接車,一程過
去到佢地想去0既地方。

點都好過為0左0個一兩蚊,係度上上落落轉來
轉去。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
大傻哥 發表於 2010-10-10 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 S~1627 於 2010-10-9 14:06 發表
"旺角小巴直達旺角 / 巴士要等一粒鐘"
如果用d咁無品,自欺欺人既口號黎sell﹐送支紅酒比我都無用

哈..係o既話你送俾我呀..唔好浪費野..我老虎加蟹都要呀

有時有d野唔洗講到咁盡o既..留返d位俾自己走好

簡單直接..搭就搭..唔搭就算...

有d野山水有相逢o既..需要起人地果時..諗返自己講過o既說話原來係咁傻豬同捉蟲呢

kwyeung 發表於 2010-10-10 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2010-10-9 23:34 發表

這是單一交易(single trade),所以騙了你以後也不預料您會再坐.
而且上了紅小以後,who will ever verify the waiting time?

道德上錯誤,但經濟上卻是利潤極大化的其中一個手段.
事實上,經濟騙案都是有壹次沒下次的(除 ...

一年一次, 今年俾人搵左笨, 下年都未必記得啦,
尤其是成班人玩完難捨難離, 未必至在個少少時間。
sam745522 發表於 2010-10-10 12:03 | 顯示全部樓層
其實我諗到一個問題 不如將171R好似N171咁延長至長沙灣
開多一條107R番九龍灣 情況有如書展的105R同111R
因為本人同多位友人都居住九龍東果邊
尋日係OP搭629出金鐘 再轉N121頭車番去
原因係101同111啱啱先收車...
等車都等左10幾分鐘...  累死都似...
同埋171R延長可能就要提高全程收費...
雖然我未搭過171R 唔知到左旺角客量係點
但係都有呢個大膽嘅假設同大家分享:

延長171R可以方便深水埗、長沙灣同荔枝角嘅乘客
如果可以再延長去美孚仲可以方便轉車番葵涌嘅乘客
再者可以直接同港鐵競爭,港鐵收車後就更方便
乘客就唔駛擔心冇車番去屋企

開辦107R可以方便乘客番去九龍東果邊 唔駛轉車
包括紅磡、土瓜灣同九龍城等等
可以嘅就經埋彩虹道 情況有如117R加經尖沙咀 唔同117
唔跟主線107嘅行法 可以方便更多乘客
呢D地方仲未有港鐵到達 係可以獲利的地方(個人覺得)
亦可以分擔171R同629需要轉車嘅乘客
車費唔係問題 最緊要就係乘客可以有直車番屋企
唔需要多重轉車同行路 直接到屋企樓下
又快捷 又舒適 又方便!

九記同城記或者都可以諗下呢個問題
唔知大家覺得我嘅建議如何? 不喜勿插!
ksmbh 發表於 2010-10-10 12:19 | 顯示全部樓層

原帖由 yunghin2004 於 2010-10-9 13:35 發表
琴晚 ( 8 / 10 ) 我都有去過總站睇睇
當中幫手數過客 , 見 171R 一時頂閘一時唔駛 , 唔駛係因為後面已經有車番 ,
但 171R 架尾車 ( 九記 ) 係需要頂住走 , 稽查都係僅僅上到
不過出面仲有幾十人喺到等 , 啲職員就叫 ...

排尾個客唔知排左幾耐呢
佢地真係應該一早排小巴....
Gary_B 發表於 2010-10-10 13:56 | 顯示全部樓層

回復 86# 的帖子

171R 去到旺角轉車都好方便姐

629 > N121  不如 171R > 觀旺紅小
大傻哥 發表於 2010-10-10 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2010-10-10 13:56 發表

哈..紅小仲方便..金雞行去隔離街口藍旺站頭坐佢地車都得..可以13座..油站落tim..仲快
sam745522 發表於 2010-10-10 14:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2010-10-10 13:56 發表

但係唔熟香港/冇搭過紅小嘅人就唔知邊度上邊度落...