hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 大埔超級城資訊特集* 更新2-15
開啟左側

大埔超級城資訊特集* 更新2-15

AL_71 發表於 2010-12-21 17:08 | 顯示全部樓層

原帖由 FD1146xGA5145 於 2010-12-21 05:44 發表

除咗超市外 , 尋日開幕嘅部分都係以特約商户專櫃為主 , 根本就唔太值得專登去
所以我都係講番超市部

其實而家係以女性化妝品、accessories、服裝專櫃為主
而且有不少範圍仲裝修緊

暫時見到既男士服裝係商場都有...除左ice FIRE

原帖由 FD1146xGA5145 於 2010-12-21 05:44 發表

我發現超市部有幾個問題 :
總括而言 , 呢間野唔單止賣野貴 , 店內設計更加係敗筆 , 唔能夠好似以前吉之島咁容納大量人群
尋日所見 , 敗筆設計的確係令店內人頭湧湧 , 反而係收銀附近最少人 , 換句話講 , d 人都係睇多過買
大埔人係買開比較平嘅野 , 一田以呢種價錢做生意等同趕客 , 預計新張熱潮過後店面將會十分清靜

根本上果度面積唔係好大...但係要強硬咁做番沙田店既貨品...仲要做埋獨有既日本洒專櫃tim
而裝修上亦冇沙田果間咁靚....只可以話係高檔版吉之島格局

論生意,大埔附近有唔少中高收入住宅,e.g.鹿茵山莊、比華利山及康樂園
再加上年青人願意提高生活素質...生意應該不俗
否則SHK都唔會係呢度開店

樓主| tkf_2005 發表於 2010-12-21 18:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-12-21 17:08 發表

其實而家係以女性化妝品、accessories、服裝專櫃為主
而且有不少範圍仲裝修緊

暫時見到既男士服裝係商場都有...除左ice FIRE

根本上果度面積唔係好大...但係要強硬咁做番沙田店既貨品...仲要做埋獨有既日本洒 ...

但其賓主要客源咪又係做番我地大埔區內屋村屋苑,

睇下吉豬島幾多平民客...

單靠大埔半山/康樂園果d邊度夠啊....

一田做還做,唔該set價學番吉豬島咁,平同貴價貨之間拎番個平衡,

單靠mark高價黎做真係死得仲快...

樓主| tkf_2005 發表於 2010-12-21 18:18 | 顯示全部樓層

行街 ? 真係你行埋我份喇
除咗超市外 , 尋日開幕嘅部分都係以特約商户專櫃為主 , 根本就唔太值得專登去
所以我都係講番超市部

我發現超市部有幾個問題 :
第一 , d 野真係奇貴 ( 壽司我就唔知啦 )
佢賣 d 菜 , 包包 ...

epc友...??

主要都係女人野多,要睇下完成全部裝修之後會唔會再加d電器部果d...

同埋有1-2個專櫃,舊時一樓佢都有專門店...包括上面回文提到啊gem做代言果個skechers

引用係epc我講o既野...

門口堆新奇士橙,

單價6.8定6.9,

24.8就有4個....

好多野都標貴哂,唔肯跟貼惠x/百x d價...

吉豬島跟到貼一貼...

過一排成家人去下一田,可能轉個頭空手出番黎...

but個壽司部反而都同舊吉豬島個中島水產差唔多...

d產品牌都同舊吉島果個一樣咁制...

另外個分店面積,都係大約等於沙田總店一半,

沙田=逾170,000 平方呎

大埔=面積達87,800 平方呎,當中25,000呎為超市

所以聖誕真係可以行下街la...**冇人叫你買野...

講真,成幾個月大中都沙塵滾滾,

有d屋企真係冇出過/行過大中好耐la

ATR83 發表於 2010-12-21 20:08 | 顯示全部樓層

我之前都講過,聽聞吉之島係因為前業主大幅加租先被迫走人,雖然吉之島唔係交市租
平幾多我唔知,我都係聽返來,但佢成功駐在大埔接近15年,原因在於貨品價錢大眾化
吸引到屋村客去光顧,如果一田唔做多d大減價或把售價調低與吉之島相若,恐怕佢唔會
捱得好耐.....以上只是個人睇法,不喜勿插

知足‧就能活得幸福
JH3666@71K 發表於 2010-12-23 16:38 | 顯示全部樓層
原帖由 FD1146xGA5145 於 21-12-2010 05:44 AM 發表
第一 , d 野真係奇貴 ( 壽司我就唔知啦 )
佢賣 d 菜 , 包包都係十蚊以上 ( 以前吉之島賣有機菜都唔會咁貴 )
我隨手攞起包標準 size 紅提子 , 居然係五字頭 , 嚇到我放低都放唔切 ( 之後我去咗惠康買磅四紅提子 , $11.6 )
第二 , 睇佢地下 d 指示 , 佢似乎係想控制住 d 人要向住某一個方向咁行
咁樣約束住 d 人買野 , 我已經冇咗一半 mod
第三 , 行距太窄 , 兩架車仔都唔夠過 , 有入就冇出 , 攪到 d 人都唔太願行入去睇野
尋日所見 , d 人普遍都係留喺中間 , 想入又唔敢入去 , 造成混亂

大埔吉之島咁成功就玩到 1.5 個十年 , 唔知呢間咁嘅一田又會有幾多個十年呢 ? 恕我真係唔敢睇好
非常認同!
但係我唔信一田捱唔住喎... 話晒係新鴻基嘅
原本我期望佢會執一執收銀個位,以前吉之島啲人排到落貨架頂住晒...但係都唔緊要啦!啲嘢貴到無人買
JH3666@71K 發表於 2010-12-23 16:45 | 顯示全部樓層

OFF TOPIC:吉之島@大埔廣場

唔記得講:
吉之島大埔廣場展銷會
日期:20.12 - 30.12
睇嚟吉之島仲未放棄大埔
 樓主| tkf_2005 發表於 2010-12-23 17:01 | 顯示全部樓層

原帖由 JH3666@71K 於 2010-12-23 16:45 發表
唔記得講:
吉之島大埔廣場展銷會
日期:20.12 - 30.12
睇嚟吉之島仲未放棄大埔

果個係家品展來的...
 樓主| tkf_2005 發表於 2010-12-23 17:02 | 顯示全部樓層

更新

B區

Häagen-Dazs已經開業

六福珠寶已拆圍板,但仍未開業
 樓主| tkf_2005 發表於 2010-12-24 18:48 | 顯示全部樓層

更新

六福珠寶已經開業...

附上B區1樓大約已開放區域圖,基本上一樓全層,除迎囍,吉野家外,已納入一田範圍,舊有部份通道裝修後,採用一田設計

黑色部份則為一田百貨部二期
hello 發表於 2010-12-25 20:32 | 顯示全部樓層

原帖由 JH3666@71K 於 2010-12-23 16:38 發表
非常認同!
但係我唔信一田捱唔住喎... 話晒係新鴻基嘅
原本我期望佢會執一執收銀個位,以前吉之島啲人排到落貨架頂住晒...但係都唔緊要啦!啲嘢貴到無人買 ...

其實睇深一層,根本一田想食大陸條水
睇下超市果層個setting,六叔同周大叔間舖成過千呎,班鼓油行去買完珠寶,咪順手行下一田超市當買餸
一睇一田超市食物d價已經貴到接近九龍價
就用啫喱同藍苺為例
一田一杯仔啫喱賣接近15元
你去百佳惠康買四方啫喱用同樣價錢買都買左2,3盒
藍苺更誇張
一田賣接近60元
百佳惠康都係講緊20-30元
有乜理由d價會貴到咁?

再睇超市入面setting,又紅酒區又海味區
日日大時大節買紅酒海味咩?鼓油行就係!
紅酒海味根本唔係大埔區內果飯
實有人買既,極少咁囉!
仲有個蠔果個位
d蠔真係每晚等丟
d人都係齋睇唔買
賣火腿果雪柜入面係一座又一座既「火腿山」
又係齋睇唔買既後遺症

總括黎講,
一田過份高估大埔市民既購買力
買既野太高檔
佢d貨唔減價真係等死
我只可以可惜地講句: 我真係買唔起!