hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 報錯特見唔野少 半夜三更會出事
開啟左側

報錯特見唔野少 半夜三更會出事

petcity 發表於 2010-10-9 11:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簽名被屏蔽
KC3555 發表於 2010-10-9 12:28 | 顯示全部樓層
邊個咁唔道德半夜打俾你,莫非佢覺得你半夜在工作中?
老實講,你個朋友又係,巴士直頭成為佢嘅生命。
在心理學角度,每件事情在人都會有重要程度,處理該事情都會因重要程度而分先後,
可以係半夜打俾你,呢個人迷巴士去到走火入魔的地步。既然如此,你應疏遠呢類朋友。

p.s. 除非興趣係你的職業/學業,投入是無可厚非,也需要顧己及人。若興趣不是你的職業/學業,
過分狂熱會影響前途,最後有機會變埋戀物辟或公交男,影響正常社交。奉勸各位小心謹慎處理。

評分

參與人數 4aPower +15 收起 理由
happykeroro + 3 中point
AP38 + 5 非常認同...講出我既心聲~~
petcity + 5 講得太好喇
5962 + 2 認同

查看全部評分

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ATE24 發表於 2010-10-9 12:51 | 顯示全部樓層
過o左農曆七月都仲有「午夜凶鈴」,果然幾得人驚。

我就咁睇……部車一日未死o既話,其實都仲有機會翻叮o個個特見。
況且人同人之間溝通上有o的誤會都好正常,聽唔清楚咪打過去再問清楚佢囉。我唔明點解件事會搞成咁。
今日影唔倒,咪博第二日再行過囉……話哂都有句口號叫「希望在明天」嘛……
如果為 le 件事咁樣打去同人「嗌 Sap」我覺得有點兒那個囉。
宜家你個 friend 更加為o左o的咁o既雞毛蒜皮o既事走去玩「午夜凶鈴」,我覺得佢好似 KC3555 話齋心理真係有o的問題囉。

如果你真係為個 friend 好,最好真係幫佢 book 個時間約心理專家 check check 佢。
公器公用 香港早要有品
AD18 發表於 2010-10-9 13:06 | 顯示全部樓層

當事人琴晚打黎同我講呢件事 , 聽到果下真係火都黎埋
仲要講到話 ban 個當事人就真係有點兒那個囉

真係好心佢啦 , 佢自己年紀都有番咁上下都知道做事要有 d 分寸啦
駛唔駛下下都要係人訓覺果陣打黎呀

要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
HJ2127s 發表於 2010-10-9 13:26 | 顯示全部樓層
我有時都無啦啦比人鬧比錯資料,有時會挨鬧,例如前幾日收到個貌似叫"Tommy"既巴迷(非此壇版友)係留言信箱度鬧我點解電話無人聽咁.

咁我自己忍下,受左人地氣就算數,但係樓主你個位朋友真係無時間觀念,性格都有D問題......
深夜12點,就算佢唔訓,樓主你都要訓架,唔通要樓主成家人挨朋友鬧??(況且樓主你又唔係渣N線既師傅,無理由會開夜車)
有時覺得大家忍讓下,E o的交其實可以避免既.
#3個位師兄就講得啱,大家都係關注巴士,但係樓主你個位朋友已經到左走火入魔既地步,
打個比喻,如果佢真係走火入魔顛到講"車在人在,車亡人亡",或者一有少少錯就破口大鬧,甚至將比錯資料既人踩到有咁低得咁低既話,我建議樓主真係要遠離佢啦.
(純粹個人意見,不喜勿插)
ATE24 發表於 2010-10-9 13:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2010-10-9 13:06 發表
當事人琴晚打黎同我講呢件事 , 聽到果下真係火都黎埋

真係好心佢啦 , 佢自己年紀都有番咁上下都知道做事要有 d 分寸啦
駛唔駛下下都要係人訓覺果陣打黎呀 ...

唔係o下話,濫權到咁o既地步?
公器公用 香港早要有品
KC3555 發表於 2010-10-9 13:41 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2010-10-9 13:06 發表

咦?有權力人士?
若果佢係邊個論壇嘅管理員,真係人人自危。

p.s. 根據波兄同Ching的口供,大槪都估到係邊個。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
3357。KS8450 發表於 2010-10-9 14:01 | 顯示全部樓層
呢D 人簡直係ITALK 之福, GAKEI 求都求唔到
不過下次就唔好交換電話啦
LKlong 發表於 2010-10-9 14:45 | 顯示全部樓層
呢單係拉車係全日特見?
DK704_3N133 發表於 2010-10-9 16:13 | 顯示全部樓層

其實呢D私人恩怨係咪吾好擺係度講呢
縱使樓主係希望告戒諸位小心放風,切勿放山埃

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
dicksonboy + 3 agree

查看全部評分

支持遷拆尖碼及灣碼巴總