hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 798 生意興隆
開啟左側

798 生意興隆

KR7607 發表於 2010-10-11 18:28 | 顯示全部樓層

原帖由 laikingsouth 於 2010-10-11 17:30 發表

「不經觀塘九龍灣」呢個牌真係好震撼!798返入將軍澳仲快過隔離出九碼的85。。。

不知大西北、荃葵青的朋友幾時至有機會見到「不經美孚深水步」、「直達旺角」之類的牌呢?
(全日線) ...

呢d牌無咩話震唔震撼既....
249X 都有不經城隧荃灣牌
279x 呢d 係咪要寫埋 不經荃灣 城隧 ?
530 發表於 2010-10-11 18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2010-10-11 12:03 發表
其實咁睇,
點解柴灣要刻意分番開城巴同新巴各自廠房?

創富廠係會擺城巴車, 有一排見過成層都係城巴, 但有冇係創富廠做埋維修就唔知了

法例上新巴可唔可以擺火炭廠我就唔知, 但實行上一定有困難
如果為左頭車擺火炭, 放一架, 朝早著唔到車咪唔駛開頭車?
比你放埋幾架682, 一樣會可能著唔到車
除非你話擺埋架士啤車, 但以新巴既車荒情況同車型之廣, 又VSO又歐二Dart, 火炭要救車都唔易

原帖由 VA54-HN8897 於 2010-10-11 11:02 發表
798早就講左所有車由796B 調過黎,出dart 正常,個人認為冇話試唔試反應o既,有雙層出的確可能係因為發現唔夠 ...

離題少少一問, 84M d dart係勞改的?
印象中一兩年前開始84M忽然日頭到夜晚都派返好多dart, 後尾又多返d雙層同勞改車, 少返dart

FJ5053 發表於 2010-10-11 20:19 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-10-11 10:37 發表

咁點解龍運又可以用九巴廠?

可能我無講清楚, 我講既只係新城既情況, 九巴同龍運既情況不清楚, 不便評論.
FJ5053 發表於 2010-10-11 20:31 | 顯示全部樓層

原帖由 530 於 2010-10-11 18:54 發表

創富廠係會擺城巴車, 有一排見過成層都係城巴, 但有冇係創富廠做埋維修就唔知了

法例上新巴可唔可以擺火炭廠我就唔知, 但實行上一定有困難& y2 ^5 E2 z) f  z- R5 X
如果為左頭車擺火炭, 放一架, 朝早著唔到車咪唔駛開頭車?
比你放埋幾架682, 一樣會可能著唔到車
除非你話擺埋架士啤車, 但以新巴既車荒情況同車型之廣, 又VSO又歐二Dart, 火炭要救車都唔易

其實一邊車擺 / 另一邊車廠都會涉及保險問題, 不過好得意, 多數只係見城巴車係新巴廠 (做廣告或測試情況比率多), 比較少見新巴車係城巴廠, 而正式維修方面, 柴灣新城巴是獨立管理自己車隊.

擺火炭出現既壞車問題, 西九其實都會出現, 要壞車都無車替, 因為每朝出車都係梗數剛剛好, 仲要西九好多出車既路線都係定時班次, 無得收, 得 2-3條較大既線硬收一架半架, 甚至欠人而收都試過, 調轉頭講係火炭廠呢個維修資源比較好既地方, 處理壞車可能仲更有效率.
 樓主| da54 發表於 2010-10-12 10:11 | 顯示全部樓層
原帖由 FJ5053 於 2010-10-11 20:19 發表

可能我無講清楚, 我講既只係新城既情況, 九巴同龍運既情況不清楚, 不便評論.

回應回文 #68,小弟翻查相關法例,發現香港法例第 230 章第 20 條列明:
除非獲得署長的書面准許,否則任何專營公司均不得─
(a) 使用按照第19條提供和維持的處所作建造、修理、維修或停泊該專營公司與其專營權相關而使用的車輛以外的用途
(下略)

咁就代表法例上共用車廠其實並非不可行的,而條件就係需要先得到運輸署署長的書面准許。(運輸署署長應該會按第 19 條黎審批)

至於使用火炭廠係咪合符效益,就係另一論點了。
至於你們信不信?反正我信了
AVD1 發表於 2010-10-12 11:14 | 顯示全部樓層
原帖由 laikingsouth 於 2010-10-11 17:30 發表

「不經觀塘九龍灣」呢個牌真係好震撼!798返入將軍澳仲快過隔離出九碼的85。。。

不知大西北、荃葵青的朋友幾時至有機會見到「不經美孚深水步」、「直達旺角」之類的牌呢?
(全日線) ...

荃灣方面,
唔知 234P. 238P 算唔算直達旺角 ?
(不過起九巴思維入面, 已經當係 ~ 想全日, 難矣)
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JX9097 發表於 2010-10-12 11:18 | 顯示全部樓層

呢塊牌除咗令到將軍澳人覺得呢條係特快線之外
仲有另一個原因就係費事九龍灣/觀塘客上錯車
Choi 發表於 2010-10-12 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-10-12 11:18 發表

呢塊牌除咗令到將軍澳人覺得呢條係特快線之外
仲有另一個原因就係費事九龍灣/觀塘客上錯車

對,因為火炭沒有公車往東九龍.
不過我想,九巴為何不推296A <-> 89來應對?
(換乘點: 牛頭角鐵路站),時間上和798差不多吧.
新造的人、如鷹展翅上騰。
alex93 發表於 2010-10-12 12:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2010-10-12 12:15 發表

不過我想,九巴為何不推296A  89來應對?

一直都有要求九巴加 98A/296A 轉乘 89

但得唔到正面回覆
熱狗不要走 &amp;amp;amp;amp;gt;_&amp;amp;amp;amp;lt;
JX9097 發表於 2010-10-12 12:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Choi 於 2010-10-12 12:15 發表
不過我想,九巴為何不推296A  89來應對?

時間上唔太可能同798"差唔多"啩?!
繁時計,89由牛頭角港鐵站計,快極都要40分鐘先到市中心啦
呢個時間已經夠798返到火炭休息休息
而且296A同89雖然密,但點都要等兩次車
反觀798只需要夾啱時間的話,基本上可以話唔使等車
總括而言,296A轉89應該比798慢10分鐘左右
98A就更加唔好提啦