hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 [調查] 你們升中四時選擇了邊個科目?
開啟左側

[調查] 你們升中四時選擇了邊個科目?

EL8061 發表於 2006-1-13 16:17 | 顯示全部樓層

我中四時選修了文科,讀
中文,英文(課程乙),數學,經濟,世史,中史,宗教,
因為我對中歷史較有興趣,所以選修了文科。
愛車:EL8061,最鐘意的熱龍:FY5856
nwfb1601 發表於 2006-1-13 20:43 | 顯示全部樓層
我都係揀0左文科,0個陣要讀中文、英文、Maths、
中/西史、Geog、Econ 同宗教。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Brandon 發表於 2006-1-14 11:14 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1110 於 2006-1-12 20:55 發表
你們係升中四時,
選擇了文科,理科定商科呢?

我升中四選擇了文科,
除左中,英,數,會計及經濟必讀科目外,
另外自選了中史及旅遊與旅遊業。

當時中史及地理為必讀科,但必須二選一,
結果我選擇了中 ...

和我差不多完全一樣....只不過我修商業(我係選旅遊與旅遊業,,,,但太多人選了...我不能讀)
ChickenTong 發表於 2006-1-14 11:23 | 顯示全部樓層

superay 發表於 2006-1-14 14:05 | 顯示全部樓層
選理科,必修 中文、英文、數學、物理、化學、生物

選修 電腦、附加數、商業
最後選了電腦

可算是有得有失,因為電腦科好好讀,讀得很愉快,兼且因為電腦科推高了會考分數
但中六發覺無讀附加數,對物理科的影響很大
fokck 發表於 2006-1-14 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-1-12 22:13 發表
本身係選理科既我
十分後悔當年冇修埋附加數...#:`(

最初我都同你一樣,都有咁諗過
(我修中、英、數、Phy、Chem、Bio、電腦同宗教)
最初真係覺得自己無修 Amath 係會蝕底好多,但後
來發覺自己既數學根底同天份真係唔強,如果俾我去
考 Amath 都唔知會考到乜出黎,事實上我 Math 都
係得個 C,反而我修電腦,結果幫我考多條 A 返黎

之後升左中六都無揀 Maths group 讀,我揀 Bio
group,但因為我學校既 Bio group 再揀兩科 AS 只
可以響 Math&Stat、CA 同宗教倫理揀兩科,為左要
避宗教我都要再揀返數去讀,但唔知點解,我無讀過
Amath,而家讀 Math&Stat 既表現反而比同班讀過
Amath 既人好唔少....
多啦A夢
cheungtszfung 發表於 2006-1-14 16:00 | 顯示全部樓層

原帖由 fokck 於 2006-1-14 14:32 發表
最初我都同你一樣,都有咁諗過
(我修中、英、數、Phy、Chem、Bio、電腦同宗教)
最初真係覺得自己無修 Amath 係會蝕底好多,但後
來發覺自己既數學根底同天份真係唔強,如果俾我去
考 Ama ...

It is easy to get pass in A.Maths CE......
If you can get 30% of full marks,you can get grade E. If you can get 50%,then you can get grade C.(Teacher told me)
arthur 發表於 2006-1-14 20:16 | 顯示全部樓層
我係岩岩完考完ce(2005)個批...
我中四時係想入理科(A.Maths+CIT)
但奈何自己冇讀書..maths成績太差..
所以去左理科但(ACC+CIT)..

即係修8科...(chi,eng,maths,bio,phy,chem,cit,acc)
chan6723 發表於 2006-1-14 20:47 | 顯示全部樓層
一向討厭背書的我,當然係揀理科。

同樓上 SSBT 係同一間學校讀中四中五,科目選擇同 SSBT 一樣,
只係當時 (我比佢早三屆) 仲未有 CIT 呢樣野,而係有 CS。
七科主修科 (中,英,兩科數,Phy,Chem,Bio) 必讀,而選修
科則選擇 CS (Computer Studies)。

至於中六中七,除中化 UE 外,則揀 P.Maths,Phy 同 CA,
只得 2AL,因為我十分討厭 Chem。不過我有點後悔冇揀
Chem,因為教 Chem 個阿 sir 本身教得幾好,而且班上好少人冇
讀 Chem,唔讀 Chem 會俾人串…
ATE24 發表於 2006-1-14 21:09 | 顯示全部樓層

原帖由 chrisappear 於 2006-1-13 01:30 發表
升中四時,我選修以下科目.
中文,英文,數學,物理,化學,生物,附加數學,電腦.
選擇附加數學,間接令我可在中六時放棄理科.

我反而覺得你咁o既選科會令你甩唔到身要讀死一世理科喎……
放棄理科似乎唔係咁可能喎……

原帖由 chan6723 於 2006-1-14 20:47 發表
至於中六中七,除中化 UE 外,則揀 P.Maths,Phy 同 CA,
只得 2AL,因為我十分討厭 Chem。不過我有點後悔冇揀
Chem,因為教 Chem 個阿 sir 本身教得幾好,而且班上好少人冇
讀 Chem,唔讀 Chem 會俾人串…

我o個班全班 27 個人,又係有一個去讀 CA。
結果成班俾o的 Miss 呀 Sir 講全班係讀 Chem 時,個個都話唔係,並且將目光一轉轉到佢身上……:

公器公用 香港早要有品