hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 塞燈
開啟左側

塞燈

bananasims 發表於 2010-10-17 08:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

尋日渣車由深水埗福榮街/石硤尾街去美孚美荔道
路線係南昌街—海壇街—欽州街—深旺道—月輪街—美荔道
唔知係咪唔好彩,南昌街同深旺道全程都塞燈
即係綠咗燈,去到下一個街口又啱啱紅,
最後渣咗成半個鐘先到
下次我諗行元州街/上山先至快

另一次經驗係我坐 67X 出旺角既尾班車
青山公路嗰段又係全程綠燈之後去到下個街口啱啱紅
長沙灣道都有一少段
好無癮
(唔知係咪就輕鐵)

唔知大家有無啲類似既經驗?
有機會都避下相關路段
同埋好似新區比較常見

~~~
barking 發表於 2010-10-22 17:53 | 顯示全部樓層
粉嶺 -  上水, 百和路清河邨對出, 停三組燈+車龍...
相比鄰近地區, 香港行車道路的交通燈密到都幾離譜
渣車相比搭車時間唔會快好多,
我覺得在香港要依賴交通工具好可憐
volvo_chan 發表於 2010-10-22 18:31 | 顯示全部樓層
香港的交通燈真是多到擾民的地步,最衰燈位與燈位之間很多又不是順燈,一程二十分鐘在市區行走的車程,
可能等燈都已經花了一半的時間,記得幾年前睇過一個調查報告,香港人一生中平均有五個月時間花在等紅綠燈,
是參與調查中的大城市之中全球最高(印像中有倫敦/紐約/巴黎等大城市作比較)。

小弟是無耐性之人,駕車時非常討厭等一些等得耐或唔順燈的燈位,選擇行車路線時都會盡量行一些較少燈位的路線,
例如慈雲山去清水灣道,都寧願走山路經沙田坳道>扎山道去,而唔行慈雲山道>蒲崗村道去,我行山路上正常
11-12分鐘內可以落到德望,扎山道4分鐘行晒,時間上同行蒲崗村道去差不多甚至更快(特別是上學時間)。

有時我駕車時知道某些燈位是唔順燈,小弟都會在無衝燈機/無車/無行人過路情況下安全地衝燈(例如亞皆老街中電對出組燈位),
因為香港d紅綠燈實在唔值得浪費時間地乖乖去等,有時幸運地見有救護車/消防車要行,通常都會跟住佢地車尾行,咁又可以省回
不知多少寶貴時間,平時駕車經過怡和街/軒尼詩道試得多(仲會有私家車跟我尾行 )
至于你信不信,我反正信了
JX9097 發表於 2010-10-22 18:37 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2010-10-22 18:31 發表
香港的交通燈真是多到擾民的地步,最衰燈位與燈位之間很多又不是順燈,一程二十分鐘在市區行走的車程,
可能等燈都已經花了一半的時間,記得幾年前睇過一個調查報告,香港人一生中平均有五個月時間花在等紅綠燈,
是參與調查中的大城市之中全球最高(印像中有倫敦/紐約/巴黎等大城市作比較)。

小弟是無耐性之人,駕車時非常討厭等一些等得耐或唔順燈的燈位,選擇行車路線時都會盡量行一些較少燈位的路線,
例如慈雲山去清水灣道,都寧願走山路經沙田坳道>扎山道去,而唔行慈雲山道>蒲崗村道去,我行山路上正常
11-12分鐘內可以落到德望,扎山道4分鐘行晒,時間上同行蒲崗村道去差不多甚至更快(特別是上學時間)。

有時我駕車時知道某些燈位是唔順燈,小弟都會在無衝燈機/無車/無行人過路情況下安全地衝燈(例如亞皆老街中電對出組燈位),
因為香港d紅綠燈實在唔值得浪費時間地乖乖去等,有時幸運地見有救護車/消防車要行,通常都會跟住佢地車尾行,咁又可以省回
不知多少寶貴時間,平時駕車經過怡和街/軒尼詩道試得多(仲會有私家車跟我尾行 )

雖然香港交通燈比較多
但閣下行為(衝燈/尾跟正執行職務之政府車輛)絕不值得鼓勵吧...
sylvan 發表於 2010-10-22 19:16 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

我試過由黃金海岸去大興(via青山公路)---15min,
但由荃灣去大興(via屯門公路)---20min
D交通燈真係多到
s3m234 發表於 2010-10-22 19:59 | 顯示全部樓層
我每日搭1A返工, 秀茂坪到德福至少20分鐘
因為沿途要經過15支交通燈!
平田巴總站長 發表於 2010-10-22 20:44 | 顯示全部樓層

藍田碧雲道,德樂樓對出原本係條斑馬線,點知近幾個月又轉左做紅綠燈
真係多餘,我覺得斑馬線已經好足夠
hkth 發表於 2010-10-22 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 平田巴總站長 於 2010-10-22 20:44 發表
藍田碧雲道,德樂樓對出原本係條斑馬線,點知近幾個月又轉左做紅綠燈
真係多餘,我覺得斑馬線已經好足夠

閣下又知不知道為什麼很多原來的班馬綫都改成交通燈呢? 這就是因為班馬綫並不能清楚介定過路權啊.
SSBT 發表於 2010-10-22 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2010-10-22 20:54 發表

閣下又知不知道為什麼很多原來的班馬綫都改成交通燈呢? 這就是因為班馬綫並不能清楚介定過路權啊.
應該係因為香港D 司機唔會停低讓人過馬路
所以唔整紅綠燈, D 車係唔會停低既 ..
=0=
 樓主| bananasims 發表於 2010-10-23 00:52 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

非常同意
朝朝一班打工仔同學生响九龍塘根德道過馬路去坐火車,等好耐都無人讓比我也過
最後加咗盞紅綠燈 不過…根本唔會响紅綠燈過馬路,因為小巴全部都响夾真光里嗰度放人
~~~