hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 土驗劣攝---兩軸B9
開啟左側

土驗劣攝---兩軸B9

DK704_3N133 發表於 2010-10-22 23:49 | 顯示全部樓層

回復 114# 的帖子

請爬下文睇下邊個點火, 邊個咁豪氣話下代B9上到荃錦?

不過呢道咁多隻手一定響la
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
yyy5138 發表於 2010-10-22 23:51 | 顯示全部樓層
---DEL---

NEO_962 發表於 2010-10-22 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 victor888 於 2010-10-22 23:45 發表

仲有 Renault 同 DAF
其中 Volvo 的 D9 同 D7 都係分別借鑑及改良自Renault 的引擎
D7 range有傳話係Deutz血統黎
講起DAF, 佢13L range又係一絕
victor888 發表於 2010-10-22 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 KC6831 於 2010-10-22 02:14 發表

倒不如話富豪巴士用的引擎多數都只係僅僅夠力好過啦 ...
豪偈上斜慢 ? 呢句恕難同意 , TD102KF , D10A , D6A , D9A/D9B , D7C/D7E 等 ,
砌出 B10M , B6R/B6LE (請唔好推城巴現存的土炮做例子) , B9R , B7R/B7RLE 等 ,
除左聽過一個相熟師傅話 B7R 過 80 之後比較上得辛苦之外 ( 最後到 130 km/h )
未聽過話唔夠力 , 即使係 B7RLE 坐滿企人上青衣西路斜 , 都可以有 60km/h , 所以 ,
最少證實到 "豪偈上斜慢一向係現實" 係錯誤 !

其實coach 個D舊B7R 係除左收到 MT 版入唔到波的報告之外,都無乜點收到特別差的報告
只可惜香港 Volvo 旅遊巴十足流離失所咁,而家係得間歐洲商用車有真正去過廠方提供的 training,否則應該可以做多點生意的...

但講開新歐五個批,又確係幾 R 頭,我問過D師傅,佢地話其實都係副 engine 太早轉波,假設部車經常行山路要用低波的話,就要冒谷車頭之險,長遠落去耗油甚至比D大cc 舊車更多。所以話而家Volvo 車的表現好大程度係取決於波箱 tunning 度,本身 engine 都改善到係低轉高扭(但高扭的程度點都不及 Scania)
可能尿素呢家野唔係個個車主都舞得掂
又睇下冠忠個D跟住會點發展落去
ASV97:你搵到新大陸未??
Hw8970 發表於 2010-10-23 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2010-10-22 23:05 發表
其實呢, 除回應豆腐渣有牽涉到ADL 外
小弟一句都無提過ADL wo
完全唔明搬一堆ISM同豪偈比
本文第三次: 爬下文會對你有益處

咁你有冇提過豪偈冇進步??
victor888 發表於 2010-10-23 00:20 | 顯示全部樓層
諗住打 counter attack 的朋友,宜收下敵方軍情先好出 post,否則俾人將軍個時唔好求饒...
E400 車身滲水唔係老作
某康偈新車壞車擺街亦都唔係老作,仲搞到係人都知
又甚至乎聽過有D新 E500 要玩到呃電腦keep 住個波段先至有力,聽得多呢類新聞真係不免令人聽到「唉唉」聲
好似坦克車咁好力唔係唔得,不過呢個世界又真係有D product 同你一樣咁好力得黎又穩定過你咁囉...

拜托,唔好逼人去喜歡D有晒業界証明話唔ok 的 product 好嗎?

我記得我之前話過廣通砌的 E500 質量都 ok,希望排車唔好俾個避震震散佢...
ASV97:你搵到新大陸未??
ATE24 發表於 2010-10-23 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2010-10-22 23:35 發表

總之唔合佢意,點結果都係唔得
So simple

所以,有D人大家不如ignore喇,一隻手掌拍唔響
搞到篇有價值文章因為呢d山頭主義搞到大減,唔值得
講真,又係有人保 Volvo 保到竟然話下一代 Route TWISK 用車可以係 B9TL 4x2 先逗倒o的金牌____(?)出o黎o既。

咁o既情況,又真係一隻手係拍唔響……(拍大脾!?)

公器公用 香港早要有品
ATE24 發表於 2010-10-23 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 victor888 於 2010-10-23 00:20 發表
我記得我之前話過廣通砌的 E500 質量都 ok,希望排車唔好俾個避震震散佢...

唉……O 咩o野 K o丫……之前先有人揭發o的窗柱外殼亂裝,樓梯旁版唔o岩 size 照裝如儀……

唔係為o左 $$$$$$$$$$ le 個字我巴不得佢立即搬番o黎香港砌。
公器公用 香港早要有品
NEO_962 發表於 2010-10-23 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2010-10-23 00:39 發表
講真,又係有人保 Volvo 保到竟然話下一代 Route TWISK 用車可以係 B9TL 4x2 先逗倒o的金牌____(?)出o黎o既。

咁o既情況,又真係一隻手係拍唔響……(拍大脾!?) ...
其實D10A285+24噸既ASV上到林錦(1:8)既話, 我諗D9B310+18+大尾牙既B9噸重上荃錦(1:10)能力上絕對唔成問題, 係長度, 同51既值唔值得既問題姐
ATE24 發表於 2010-10-23 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2010-10-23 00:47 發表
其實D10A285+24噸既ASV上到林錦(1:8)既話, 我諗D9B310+18+大尾牙既B9噸重上荃錦(1:10)能力上絕對唔成問題, 係長度, 同51既值唔值得既問題姐

You got the pt.

講真保唔係問題,我都預o左會有人保,係估唔到用一o的可行性極低o既o野去咁樣保法o者。
公器公用 香港早要有品