hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 土驗劣攝---兩軸B9
開啟左側

土驗劣攝---兩軸B9

victor888 發表於 2010-10-23 11:16 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2010-10-23 10:49 發表

十年前,有巴士上屯公斜可以見80~90km/h
而家巴士上屯公斜至多70km/h,都係叫每況愈下

九龍公司比較鐘意「高轉鎖速」
無辦法
ASV97:你搵到新大陸未??
victor888 發表於 2010-10-23 11:30 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2010-10-23 10:13 發表

曾經睇過行家影某荔廠ATEU內籠相,其裝工程度可以用恐怖黎形容. _% J0 I. ^% u+ J9 g, u
當然,可以話砌既問題,但當你坐著架咁既車,唔理咩盤好,第一件巴士,鐵路,生活* a$ Q6 V6 S5 d! R1 ]- \( A
事會覺得生產商有問題,收貨又有問題,乜唔係有人做QC咩?
3 n8 W/ B9 V$ n$ j5 B# ~+ Lwww.hkitalk.net
/ y6 ?5 Y0 Q. R0 |0 J" Y4 U相反,某間俾人話唔掂既生產商,同佢拍檔做既野,就令人滿意,自然
4 z5 v# V/ e! H2 o$ V2 ?巴士,鐵路,生活人地會投下信任一票/ [, z1 F4 e0 L6 }9 g- a/ T

3 v$ ^% d+ N9 K: y9 M% K好多野,唔係憑你點講就得,有D野的確俾人差,令人覺得唔掂正常喎hkitalk.net0 a1 U4 Z7 C, j: `0 G, x  _; \( v! H5 \
再反返轉,你話呢間廠上斜唔掂,咁佢D偈呢方面有冇改進呢?有,點
' N2 l7 a* }5 [解唔嘗試接受佢有改善hkitalk.net! {  o3 `$ S" Y. E4 a6 v

! \5 N# M- J" |世上冇野絕對完美,偏愛一款車型唔係錯,但唔承認每樣野有好有唔好,咁) v5 W9 x/ G. Z* l
講,就算係網上世界,都係難以叫人接受% X1 G' M' `2 S' I9 s$ ^

睇下係早期交還是後期交個批,後期交個批有QC fail 的機會唔細
不過我認同始終係大陸砌車,好多野都係要落番香港後大執

即係好似D AVBE 咁,九記自已砌,QC自已跟,用ZF個批車跑公路真係無問題,就算行市區路都唔覺點震
所以世事真係無絕對,在乎你肯唔肯接受他人意見。
victor888 發表於 2010-10-23 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2010-10-20 21:28 發表

可以係DENNIS「豆腐渣」先偷到咁輕
不過,兩部B9載客量真係不樂觀(大約7X)
又不過,可能因為咁,分分鐘新一代上得大帽山既車,就係下批改良版既短B9 ...

先唔好講51的問題,反正都會有 E200 上馬
講到需要新短車的九記雙層短車線,仲有 64K 同 77K呢兩條郊區主力
~誰@359~ 發表於 2010-10-23 11:36 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2010-10-23 03:05 發表

點解有巴士公司心向短B9,係因為E400頭誇長,容易過火位,而且馬力大之餘係濕地又跣,無理由大量E400排住隊,個個彎收到慢一慢咁做生意,
之前講過九龍呢邊,無入短雙層既迫切,但係買車ga唔係只係九龍呢邊。0 e8 c0 V- k+ o' a+ w

點解巴士公司心向短B9,只係因為佢唔識落單買批縮前跨既E400(ADL乜都做得出)
同埋唔知道限重既兩軸車整個威身落去係玩死緊自己,係有心要B9既就應該一早話要第二款身啦
B9不論副偈以至個波箱都係正野,係個身衰個重字先搞到而家一穫粥
問心,如果有批叫AVBEU既野我一定會拍爛手掌…漏水還漏水,果種車廂既空間感係港版威點都做唔到出泥

字大只顯得人自大
DK704_3N133 發表於 2010-10-23 12:15 | 顯示全部樓層

回復 164# 的帖子

其實呢,我絕對同意各公司吾好買死一隻。
所以我係吾反對任何兩軸車試包括E400,B9。
不過呢,某D人總係亂扣帽子,搞到不明所以la。
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
3357。KS8450 發表於 2010-10-23 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2010-10-23 08:06 發表

你又知?來源?

GA6072 發表於 2010-10-23 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-10-23 11:36 發表

點解巴士公司心向短B9,只係因為佢唔識落單買批縮前跨既E400(ADL乜都做得出)
同埋唔知道限重既兩軸車整個威身落去係玩死緊自己,係有心要B9既就應該一早話要第二款身啦
B9不論副偈以至個波箱都係正野,係個身衰個重字先搞到 ...

落單叫特別版,應該要有一定數量人地先同你做,而且價錢都係問題
而且,睇E400道太平門同B9道太平門,就知邊個落單,邊個跟單

至於B9落威身,又以M記作例,買餐轉粟米要加錢

FD5410 發表於 2010-10-23 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2010-10-23 12:43 發表

落單叫特別版,應該要有一定數量人地先同你做,而且價錢都係問題
而且,睇E400道太平門同B9道太平門,就知邊個落單,邊個跟單

至於B9落威身,又以M記作例,買餐轉粟米要加錢 ...

ADL 個邊都特登整三部同當地完全唔同既 E400 俾香港
我諗縮一縮前跨比以前所做既野點都簡單d掛...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
AD18 發表於 2010-10-23 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2010-10-23 08:06 發表

你又知?來源?

打手
我早前想去捕 7001 果陣 , 有 fd 打黎話架車車頂漏水要留廠呀

要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
NEO_962 發表於 2010-10-23 13:25 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2010-10-23 09:00 發表
短D就上到荃錦?
咩原理?
你識唔識咩叫馬力重比架高手
一係咁, 就下你唔用volvo講, 費事你誤會喇
尾批33xx同4AT ATE比既話, 你估下邊部車上斜會快D丫喇