hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 土驗劣攝---兩軸B9
開啟左側

土驗劣攝---兩軸B9

petcity 發表於 2010-10-21 20:16 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
3asv322 發表於 2010-10-21 20:24 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2010-10-21 16:57 發表
根本所謂超重只係突顯出香港人做事僵化,
人家一輛根據歐盟標準設計的車輛,
在英國本土銷售成績優異,
來到香港竟然背負上超重的罪名,
實在貽笑大方! ...

Totally agree with you!
人地Volvo堂堂歐洲瑞典王國大廠+Wright堂堂大不列顛及北愛爾蘭聯合王國大廠
根據歐洲聯盟標準設計的殿堂級車輛
交得貨比你就當然冇問題啦!
簡直是信心保證,你何物一個小小香港特區(仲要比英國殖民統治一百多年先比番中國)運吉搞到部車左右為難,超重芸芸......
你慌部車會重到壓爛你d路咩!
持政者委實應該順應時局大勢,儘早修改早已過時之條例法規,以配合現實之潮流時勢!
長度:12m > 13.7m, 15m or 18m(掛接)
闊度: 2.5m > 2.55m
重量: 根據歐盟標準
中華民國九十二年雙十國慶註冊
HE7921 發表於 2010-10-21 20:29 | 顯示全部樓層
一般三軸雙層空調巴士係有三個冷氣壓縮泵

未知兩軸B9可否只用兩個壓縮泵呢?(好處係可以進一步減輕全車重量)
期待香港出現載161人的E500 MMC
3ASV467 發表於 2010-10-21 20:37 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2010-10-21 20:16 發表

持平d講,城巴架B9聽過幾度講
副偈唔太掂,南風道起唔到步要即刻tune先掂
不過,又要留意,城巴好耐冇入過富豪車,要時間學

一副九公升偈連部吉車都推唔起既話
好明顯係第二到出事…

同埋老實講
B9TL 4x2 同 Trident E400 兩隻車
動力上唔會相差太遠…
再加上 D9_ 有容積上既優勢
只怕出黎既結果會令某車廠既粉絲失望
DK704_3N133 發表於 2010-10-21 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2010-10-21 19:56 發表

你估下今時今日上斜至得既,係康偈既ATE,定豪偈既TD/拍左制既扒?
又或者咁講,既然有ATSE/7000,點解公司要入一D閣下覺得上斜唔掂又麻煩既車?
至於上大帽山,搭開普通Dart上斜既朋友,都估唔到九巴可以tune到D Dart上斜 ...

一, 短車唔一定要上斜ga wo.......或者行D客量少ge路
二, 你要了解下咩叫豆腐渣先la....偷輕就叫豆腐渣...笑
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
DK704_3N133 發表於 2010-10-21 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2010-10-21 18:46 發表
講黎講去都係D10A
咁TD 102KF呢, D9B呢

9頭豪亦有TD的
D9B....未有數據...一向無意見
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
~誰@359~ 發表於 2010-10-21 21:42 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2010-10-21 20:16 發表

持平d講,城巴架B9聽過幾度講
副偈唔太掂,南風道起唔到步要即刻tune先掂
不過,又要留意,城巴好耐冇入過富豪車,要時間

至於豪佷上斜一定唔掂?我唔覺,至少而家富豪都ok
當然城巴坐過一d好唔掂既富豪,一上斜就.......

有 ...

D9B已經係近代富豪最靚既偈,洗晒D10A D頹風咁濟
推唔郁一架兩軸空車,會唔會唔關副偈事
字大只顯得人自大
GA6072 發表於 2010-10-21 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2010-10-21 21:24 發表

一, 短車唔一定要上斜ga wo.......或者行D客量少ge路
二, 你要了解下咩叫豆腐渣先la....偷輕就叫豆腐渣...笑

香港有三大專利巴士公司
急切需要短爬山,並不是九龍果間

不過,前面係話若果九龍果間既短B9,係跟另一公司修改規格
新規格B9有機夠上大帽山有突好多

至於E400,係夠代ADS有突,
不過另一公司買短車既目的,並唔係浪費路面空間,係真係有需要,而E400唔太符合另一公司要求

你話唔係豆腐渣咪唔係豆腐渣,叫輕量化E400夠哂型la

GA6072 發表於 2010-10-21 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2010-10-21 21:42 發表

D9B已經係近代富豪最靚既偈,洗晒D10A D頹風咁濟
推唔郁一架兩軸空車,會唔會唔關副偈事

D10A D頹風,可以由D10A自己洗
dippy 發表於 2010-10-21 22:01 | 顯示全部樓層