hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 土驗劣攝---兩軸B9
開啟左側

土驗劣攝---兩軸B9

victor888 發表於 2010-10-21 22:12 | 顯示全部樓層

總係覺得,引擎唔可以只靠電腦程式去配合
加番個鎖波掣效果會更理想,畢竟部車唔係用 Volvo 自家開發,會計埋斜度入電腦計算波段+動力的 I-Shift
ASV97:你搵到新大陸未??
victor888 發表於 2010-10-21 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv322 於 2010-10-21 20:24 發表

Totally agree with you!
& e$ K2 C- w6 o* c人地Volvo堂堂歐洲瑞典王國大廠+Wright堂堂大不列顛及北愛爾蘭聯合王國大廠hkitalk.net+ u, f4 |/ D6 D
根據歐洲聯盟標準設計的殿堂級車輛
) A% X& a/ H# g. T巴士,鐵路,生活交得貨比你就當然冇問題啦!: L- i. c  R. t
簡直是信心保證,你何物一個小小香港特區(仲要比英國殖民統治一百多年先比番中國)運吉搞到部車左右為難,超重芸芸....../ o, r' |$ W2 {% L
你慌部車會重到壓爛你d路咩!8 a& @0 s( s& t' r
持政者委實應該順應時局大勢,儘早修改早已過時之條例法規,以配合現實之潮流時勢!www.hkitalk.net  n  ?! J& P  D% p8 g' Q
長度:12m > 13.7m, 15m or 18m(掛接)hkitalk.net9 [# K9 m# ^2 U* U6 }
闊度: 2.5m > 2.55m9 h; Q+ m3 V: `! \) R) |0 K
重量: 根據歐盟標準

唔駛講到 EU 咁遠,淨係大陸,D國產大碼612X級旅遊巴,不論係中外合資還是國產品牌,車身都已經係 2550mm 闊,香港特區政府
~誰@359~ 發表於 2010-10-21 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 victor888 於 2010-10-21 22:12 發表
總係覺得,引擎唔可以只靠電腦程式去配合
加番個鎖波掣效果會更理想,畢竟部車唔係用 Volvo 自家開發,會計埋斜度入電腦計算波段+動力的 I-Shift

ZF EcoLife都已經做到相類似既效果
字大只顯得人自大
victor888 發表於 2010-10-21 22:38 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2010-10-21 20:16 發表

持平d講,城巴架B9聽過幾度講www.hkitalk.net6 C( M, N0 B/ ]. Q' D  G. O3 x
副偈唔太掂,南風道起唔到步要即刻tune先掂
不過,又要留意,城巴好耐冇入過富豪車,要時間學

至於豪佷上斜一定唔掂?我唔覺,至少而家富豪都ok
當然城巴坐過一d好唔掂既富豪,一上斜就.......) f& ^* @! ]: [7 m

有時又要睇你點tunewww.hkitalk.net  x. F. b) P6 d' d* [. E5 M
5 }+ n5 x6 G3 f4 p0 ^
或者,最好兩架B9驗車肥佬挾著尾巴走D,D人會咁至開心
而亦無需對一D成日老調長既人回應咁多

無架喇,老調長提個D只會窮追猛打,最好就入多D原廠裝嵌而漏水的車,咁就佢地 happy,司機 sorry 喇。反正揸 o個個又唔係佢地,佢地點講都得
正如D金雞咁,避震唔好咩,但個 engine 馬力 more than enough,到頭來一樣有人歡喜有人愁,最終都係睇邊個笑到最後 o者,更何況,人地個廠見到人地叻D乜,仲唔加重幾劑藥去 develop 個更強勁的傳動配搭出黎,唔通等死咩?

btw: 不妨上網search 下 scania 同 cummins 有乜關係

ATR83 發表於 2010-10-21 22:45 | 顯示全部樓層
Wright gememi車身唔係已經輕左少少咩?咁計都過唔到運吉果關?
有時真係覺得,政府D野真係有D食古不化,加埋睇左上面D文,更加.....
知足‧就能活得幸福
victor888 發表於 2010-10-21 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2010-10-21 22:35 發表

ZF EcoLife都已經做到相類似既效果

不幸地暫時都係坐過新B9一次,個次係行 268C 特見
部車打爆f,上天馬苑斜路都無跌速,感覺不錯,而且仲係第一次坐C 車係行車時都可以飲水
之前坐白豪都做唔到...

謎之音:咁少野就令到你滿足
syp 發表於 2010-10-21 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 nickk 於 2010/10/21 16:57 發表
根本所謂超重只係突顯出香港人做事僵化,
人家一輛根據歐盟標準設計的車輛,

咁其實歐盟o係車輛重量方面或者路面承重方面上有咩o野標準o既呢?

呢個標準係咪一定適用於香港呢? 係咪香港o既標準唔可以比歐盟或者外國更嚴o既呢?

在英國本土銷售成績優異,
來到香港竟然背負上超重的罪名,
實在貽笑大方! ...

只係大家在路面承重方面標準不同, 關佢o係英國本土銷售好唔好又有咩關係呢?

下一站係西營盤
riiiico424 發表於 2010-10-21 23:47 | 顯示全部樓層
如果車身配E400或其他車身公司都好AR
syp 發表於 2010-10-21 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv322 於 2010/10/21 20:24 發表
你慌部車會重到壓爛你d路咩!

其實點解唔應該 "慌" 呢? 唔通架車識輕功?
下一站係西營盤
ATE24 發表於 2010-10-22 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2010-10-21 21:57 發表

D10A D頹風,可以由D10A自己洗

拎一部半部勁o野o黎話 D10A 勁,閣下同o個o的 ADL 金牌打手一樣,手法上實在令人不敢恭維。

公器公用 香港早要有品