hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 貼.ScAniA
開啟左側

貼.ScAniA

關閉 [複製鏈接]
WM 發表於 2010-10-24 20:15 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2010-10-24 19:10 發表
樓主都冇話佢貼雞車(G/ LV)喎
而且SCANIA叫做雞, 金雞, 西雞, 台雞, 都係雞姐
正如我講五代, 有人會諗到係小巴, 有人會諗到係EVO姐

樓主一樣冇表明佢唔係貼緊雞(車)
巴士界內只有Leyland Victory Mk2一款車別名係單以「雞」黎稱呼
以往Scania N113只會以「雞乸」黎稱呼
只係近年D巴迷,因為「乸」字唔易打,又唔係部部電腦都可以顯示到
先將個「乸」字省略左
咁代唔代表「雞」就係指Scania?
金雞=ASU,衝突就唔大,因為LV/G,AS,ASU入面的確只有ASU主色係金色

人地旅巴拖頭以雞黎稱呼Scania我唔理佢
請問你而家係係巴士版定商用車版講緊野?
巴士界入面有冇西雞,台雞呢d別名?
你咁講即係間接否認左真正個款「雞」既存在
仲當左呢度唔少年長巴迷透明

樓主係個topic改個咁既名又係博鬧既
「雞」可唔可以代表埋Scania一向都係一個好有爭議性既話題
你係topic寫「白雞/金雞」都還可以
就咁以個「雞」字,講真,唔少年長巴迷一read就只係read到LV/G
點知一入到黎就中空寶
請問你係想測試各位巴迷既判斷力,定係想挑戰「雞」呢個別名既認受性?

明知呢個字咁敏感,都仲要改個咁既名黎做topic,某程度上的確可以叫做誤導
要打多個「乸」字分番開兩樣野真係咁難?難道真係要次次嘈交收場先得?
成日為呢個問題爭拗後,都總有d人要重施故技,搵呢個敏感別名做主題
跟住就例牌引發罵戰,但係到最後都仲係冇結論
咁就唔好話其他人點睇巴迷啦,巴迷之間都已經咁「和諧」
p.s.樓主唔想最後件事發展成咁,麻煩拍硬檔,改一改個topic啦

評分

參與人數 2aPower +10 收起 理由
edhong + 5 熱烈鼓掌
iczer3 + 5 good point!

查看全部評分

da93 發表於 2010-10-24 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 WING93 於 2010-10-24 20:15 發表

巴士界內只有Leyland Victory Mk2一款車別名係單以「雞」黎稱呼
以往Scania N113只會以「雞乸」黎稱呼
只係近年D巴迷,因為「乸」字唔易打,又唔係部部電腦都可以顯示到
先將個「乸」 ...

講真,
打唔到果個字,
我諗雞"拿"都唔會話真係咁難既,
講到尾,
巴士界可能有台雞,西雞,冇人知,
不過絕對唔係專利巴士界出現既野囉~
teddybus 發表於 2010-10-24 20:47 | 顯示全部樓層
原帖由 WING93 於 2010-10-24 20:15 發表

以往Scania N113只會以「」黎稱呼
先將個「乸」 ...

據我所知, 勝利二型最初的稱呼為 "雞車"
只是為求在稱呼上更方便而單取 "雞" 字
同樣道理, 若然將 "雞乸"  單稱 "雞"
只要有合理理由 ( "雞" 為  "雞乸" 的縮稱)
且有根有據 ( 西雞, 台雞 等)
個人找不到其他人有甚麼藉口批判
另外, 我也不止一次提及過
根據上述理據, 原則上是連 雞年廣告時期的HL9881 也可以合理地稱呼為 "雞"
當然, 我個人是不會如此稱呼, 但這是後話

另一方面, 我認為這題目並無編輯的需要
如果你認為 "雞" 是指 勝利二型, 大可以將貼出來
我深信大部份板友也會非常歡迎
因為一個 "雞" 字就聲稱被誤導, 甚至要求改動標題, 實在是太言重.
da93 發表於 2010-10-24 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2010-10-24 20:47 發表

據我所知, 勝利二型最初的稱呼為 "雞車"
只是為求在稱呼上更方便而單取 "雞" 字
同樣道理, 若然將 "雞乸"  單稱 "雞"
只要有合理理由 ( "雞" 為  "雞乸" 的縮稱)
且有根有據 ( 西雞, 台雞 等)
個人找不到其他人 ...

勝利二型叫雞,
其實唔係基於稱呼上更方便

同埋都係果句,
淨係打gigi我真係唔知你講邊個..

樓主| jason806234 發表於 2010-10-24 20:54 | 顯示全部樓層
講真,你要我改我咪改囉
有咩咁大不了先?
係咪有必要講到好似係我特登去誤導大家咁先?
好似樓上上咁講
我講"貼.雞”
你鐘意你咪貼雞車囉
你有你貼雞車,我有我貼雞乸囉

多舊魚了
da93 發表於 2010-10-24 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 jason806234 於 2010-10-24 20:54 發表
講真,你要我改我咪改囉
有咩咁大不了先?
係咪有必要講到好似係我特登去誤導大家咁先?
好似樓上上咁講
我講"貼.雞”
你鐘意你咪貼雞車囉
你有你貼雞車,我有我貼雞乸囉

多舊魚了 ...

咁不如我改個英文名叫jason,
等人貼下jason,
希望你唔會覺得我晌度玩野啦~
teddybus 發表於 2010-10-24 21:01 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2010-10-24 20:51 發表

勝利二型叫雞,
其實唔係基於稱呼上更方便

同埋都係果句,
淨係打gigi我真係唔知你講邊個..

It all depends on the circumstance. I dont think you still need to ask who Gigi is if we are talking about singers, for example. You may say that merely using Gigi may be unclear, but it doesnt mean that merely using gigi is wrong. Just like HL9881, if we are talking about the buses with the advertisement of Chinese Zodiac, I dont think it is absolutely wrong for me to call HL9881 as "雞"

In addition, I just want to point out that your example on the use of Gigi is somehow inappropriate here: Gigi can refer to  both Gigi Leung and Gigi Lai (蒙嘉慧 is Yoyo, not Gigi), but can "雞" refer to both Leyland Victory II and Scania buses (or even HL9881)?
edhong 發表於 2010-10-24 21:02 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
da93 發表於 2010-10-24 21:02 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2010-10-24 21:01 發表

It all depends on the circumstance. I dont think you still need to ask who Gigi is if we are talking about singers, for example. You may say that merely using Gigi may be unclear, but it doesnt mean ...

好簡單,
娛樂新聞討論,
三個假假地都叫做ARTIST,
你點知丫?
teddybus 發表於 2010-10-24 21:03 | 顯示全部樓層

DEL