hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 2010關西之旅 - 鐵道篇 [最後新相在#35]
開啟左側

[日本] 2010關西之旅 - 鐵道篇 [最後新相在#35]

DIH 發表於 2010-10-27 23:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

先此聲明:嚴禁轉載及轉貼

「再講多一次」,小弟在9月25日至10月2日同家人去了日本關西自由行,
早前已經發了航空篇及巴士篇,而家終於可以發埋鐵路篇。

去得日本,鐵路先係主角,所以有關行程、見聞、使費等分享都會在本帖發表。
因為係同屋企人去,行程唔係我plan的,而且都行得幾趕,部分相片質素欠佳,請見諒。

行程
9月25日:AI314抵達關西,大阪弁天町交通科學博物館,通天閣
9月26日:大阪市內(這兩日用大阪周遊券二日票)
9月27日:京都比叡山、清水寺
9月28日:京都嵯峨野、嵐山、梅小路蒸汽機關車館
9月29日:池田、神戶(這三日用Kansai thru pass)
9月30日:大阪市內(這一日用大阪市營交通局的一日乘車券)
10月1日:奈良(這一日用奈良斑鳩1 day pass,我地選擇近鐵配大阪地下鐵)
10月2日:AI315回港(這一日不用pass)

站規似乎並無硬性規定一帖有幾多張相,我就以每一日做單位。
真係好多相,我篩極都平均每日有30張相,請見諒。如覺不妥,歡迎指出。

第一日:

JR及南海電鉄共用的関西空港駅。

南海閘口。

南海電鉄車票,周遊券不包這一程。特急rapi:t太貴,紙水咁高,唔搭,搭急行。

我自己一個去前面展望,過橋後多人到我返唔到原位,一直展望到難波(坐著的)。

去到難波,架車一到總站就轉牌,車務極之繁忙。

剛才搭的車,我爸見到相就話似地鐵

特急Southern的7100系,此車之前在 岸和田 超越我地,有好多人轉去佢的自由席。
時刻表上,急行專登預留四分鐘停站去等佢。
只係早四分鐘到難波,上自由席又冇位坐,都咁多人轉,星期六晏晝都要咁趕,做日本人都幾辛苦。
此車自由席(1970年代7100系)同指定席(1985年10000系)車廂外型及內裝迥異,扣埋一齊煞是有趣。

泉北高速鉄道。

轉大阪地下鉄御堂筋線。

車內路線圖。

淀屋橋,我地酒店的所在地。淀屋橋係商業區,一去到係星期六,比較少人。這張相係上酒店放低行李後出發時攝。

站牌~

往本町轉中央線到弁天町。

大阪地下鉄的PIDS,列車「正在前往上一站」時(相中「堺筋本町」旁邊的箭咀),會開始有閃燈顯示位置。
假如班次疏,架車好遠都未到,就無顯示。

弁天町是架空車站,中央線有一大段是夾在高速公路中間,都幾得意。

交通科學博物館部分展品,用大阪周遊券有八折。冇得免費,因為博物館係JR的,JR在關西被私鉄圍攻,勢成水火。

走返去搭車~

可以端詳一下車站結構~

該列中央線列車由日立製造。中央線除大阪市交通局外,尚有近鉄京阪奈線列車乘入。

之後轉堺筋線去恵美須町,有阪急車乘入,堺筋線幾乎等同一條阪急線。

阪急車外用深棕色,車內用木紋。

堺筋線阪急車即使在隧道內,一見到對頭車以及臨入站都響號,搭短短幾個站好似聽交響樂咁(但唔好受)。

登上通天閣,大阪周遊券包登塔。此為大阪市內第一次登高,在大阪市內總共登高三次。

走喇,又影站牌。大阪地下鉄好處係站牌、前後路線牌非常充足,風格統一,字又大隻。

今次搭到大阪市交通局的列車。

這個車両編號似乎比較不祥,好彩唔係66613~

車外~

到動物園前轉御堂筋線返酒店,第一日行程完畢。

---
御堂筋及下面的御堂筋線,就像香港的彌敦道和荃灣線,分別是市內最主要幹道及最繁忙地鐵線。
大阪地下鉄大部分都風格相似,除了長堀鶴見緑地線係線性馬達、
堺筋線有阪急乘入而用架空電纜外,其他都係用第三軌供電。
除了長堀鶴見緑地線外,大部分地鐵隧道在站與站之間都可以見到對頭車。
大阪地下鉄採用了車站編號系統,不過我地個個識睇站名,冇乜需要。
搭得多,我阿姨唔識日文都講得出淀屋橋Yodoyabashi、本町Hommachi、
心齋橋Shinsaibashi,難波Namba幾個對我地而言最重要及最常使用的車站。
大阪地下鉄及絕大部分關西私鐵都係用標準軌(除了南海電鉄及近鉄南大阪線系統係用1067mm),
車速較快,行車較穩定,乘坐感同香港差唔多。

容後再續。

評分

參與人數 2aPower +10 收起 理由
Kaix + 5 exciting trip
89B + 5 Good

查看全部評分

herman15hk 發表於 2010-10-28 21:02 | 顯示全部樓層
一見你講堺筋線阪急車我又諗起東鐵線都有個司機好鍾意響安

關西鐵路相對關東好多地多野都好唔同.....下次有機會都會去下
少甜啊唔該
 樓主| DIH 發表於 2010-10-28 22:03 | 顯示全部樓層
第二日:
呢一日係市內活動,全部搭地下鉄,相比之下無咁多相。

齊來看看御堂筋線的第三軌,對面白色板是排隊標記。

搭御堂筋線往天王寺方向~

~去到難波。大阪市交通局係用平假名表示「難波」。

轉千日前線去日本橋~

~目的地:黒門市場!

之後一直行行行,行返去難波附近,大阪名物:

固力菓男:

由心齋橋走,搭御堂筋線去梅田。

本班列車由東急製造。

大阪地下鉄全部都有這個:

第二次登高,Hep Five摩天輪。圖中所攝是JR大阪駅。

之後行去新梅田City空中展望台,這是第三次登高。兩次登高都係周遊券包埋。
圖中所見,左邊係十三bypass(新十三大橋),右邊係十三筋(十三大橋),
最右邊係阪急三線六軌鐵路,有一列神戶線列車經過。
可能因為係星期日,路上車輛不多,當時係20:16。

正下方黑色的是JR梅田貨場,隔了一條馬路後係JR大阪駅。

行返去梅田搭車返歸喇~

---
我去過兩次東京自由行,似乎都唔覺有這種市內周遊券,大阪周遊券係包所有地下鉄及巴士,
以及大部分景點,連唔係好hit的景點都有,這樣除了方便遊客,又可以帶挈景點附近的購物點,
可能計落條數,雖然景點入場免費,但有人購物就有賺,關西人真係識做生意。
可惜丫,搞出新一輪釣魚台事件,我見關西機場及各主要景點本來預備好晒簡體字banner「关西欢迎您」等十一黃金周,
結果大陸客幾乎non-existent,何其諷刺;加上日圓高企,做生意的都大失預算。

第三日預告:京都比叡山

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
CTB3B + 3 Great Photos

查看全部評分

樓主| DIH 發表於 2010-10-28 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 herman15hk 於 2010-10-28 21:02 發表
一見你講堺筋線阪急車我又諗起東鐵線都有個司機好鍾意響安

關西鐵路相對關東好多地多野都好唔同.....下次有機會都會去下

拿來我出發前有感而發的文章,只係基於個人觀感,不代表全部係事實(嚴禁轉載):

<関東関西鉄道初探>

今年旅行由関東「轉軚」去関西,我都要即時惡補関西鐵路概況,首先發現関西JR pass唔多好用,原因是JR處於弱勢,其後再比較関東與関西的JR及私鉄分佈,終於明白今時今日的局面如何造成。

JR與私鉄的分佈,受地形及歷史影響。以下以東京首都圈及関西京阪神做例,略作分析。

東京早於1925年山手線已經成圈,山手線長34.5公里,29站,圈內面積推算約94.7平方公里。戰前制度限制私鉄不能進入山手線圈以內,所有私鉄在市中心外「八強止步」(東武西武北総京成京王京急東急小田急),私鉄若要伸展勢力,必須借助九曲十三彎的地下鉄作直通運轉,費時失事。與此同時,JR在地面佔盡優勢,山手線基本上四軌並行,東部連新幹線動輒八軌十軌(東京至品川:山手線、京浜東北線、橫須賀線、東海道線、東海道新幹線,共十軌),要快得快,要多站有多站,各取所需,各司其職。私鉄大部分都要靠山手線接駁,私鉄賺,山手賺;山手賺,JR賺。

云云私鉄當中,只有連結成田至羽田、橫浜的<京成-淺草線-京急>及2013年才實施的<東武東上線-副都心線-東急東橫線>能對JR有點威脅,但乘客基數多,個餅夠大,分畀你食又有乜所謂。JR條湘南新宿ライン要出動到15輛編組、同橫須賀線一樣要用雙層Green Car,成日頂閘飽到嘔,而且在有條件的良性競爭下,JR及私鉄都各出奇謀,這邊廂JR賣直逹及網絡大,那邊廂京急先來120km/h,京成再整個160km/h,目標直指新東京站,務求成為私鉄新幹線,受惠的當然是乘客及鐵路迷。

另一方面,離開你爭我奪的首都圈,若要前往日本海或東北,必須開山劈石,私鉄不會貿然投資。反觀JR East有三條新幹線(東北、上越、北陸),半天之內已到本州頂端,搶盡飛機客,而舊特急被廢只係左手交右手,新幹線收費高回車快,蝕極有個譜,才可以在沒有副業(地產、旅遊、百貨)的情況下,豪張pass畀你任搭特急同新幹線,兼可以預留座位。較鬆動的財政狀況,使JR East可以改善服務,良性循環吸引更多乘客,一家便宜兩家著。

大阪則要遲至1964年才有大阪環狀線。大阪環狀線長21.7公里,19站,圈內面積推算約37.5平方公里。一比之下已經同山手線大不同,失去市場先機,私鉄早已茁壯成長,由名古屋至姬路,超過200公里的路程可以完全在私鉄上度過(當然時間很長)。関東因為東京城市擴張,以前的城際運輸變成市內通勤,發展是一大片的,私鉄和JR各有市場。但在関西,幾個城市之間受地形限制,城際走廊來來去去都是那幾條,打開Google Map一看,京阪神奈各市之間,以及大阪至関西空港,JR旁邊都最少有一條私鉄亦步亦趨,京阪、阪神更是兩條私鉄夾攻;再zoom近少少,通常都是JR線瘦小得可憐,私鉄卻車來車往好不熱鬧。

JR West覆蓋少,畀人撳住來打,若要以四字詞來形容関西四城的JR覆蓋,會是:
京都 隔靴搔癢
大阪 作繭自縛
神戶 狹路相逢
奈良 聊勝於無

看看JR West Kansai Pass張地圖,再對比JR East Pass,你會立刻認為JR East收貴你三倍價錢都是值得的。関西JR又受先天限制,大阪環狀線的軌道配置極不靈活,由関西空港至京都,要經梅田貨物線繞過最繁忙的大阪站,只能停在淀川對岸的新大阪站;去神戶方向更要在吹田調頭,也因此導致関西空港出發的JR服務站點不多,吸引力大減。

相反,私鉄沒有不能進入市內的限制,明目張膽穿過地底「暗中交易」(直通運轉),JR還在上面繞圈子。地下鉄較遲發展,路線筆直又直抵市中心,造就了不少養眼的景觀:京阪電鉄京津線直通京都地下鉄東西線(集路面電車、普通鐵路、市內地鐵於一身)、近鉄京阪奈線直通大阪地下鉄中央線(日本少見的第三軌供電)、阪急/阪神/山陽電鉄在神戶相通、近鉄/阪神在大阪交接。夾埋整張Surutto Pass可以搭晒所有私鉄、地下鉄、巴士,偏偏唔包JR,完全不把JR放在眼內。各市地下鉄沒有和JR直通運轉,反之在東京,JR中央総武線、常磐線都有和地下鉄直通。

外觀上,東京附近的私鉄,只有北総京成京急用1435mm標準軌、京王用1372mm馬車軌,其他都是用1067mm窄軌;関西則絕大部分私鉄,包括阪神、阪急、山陽、京阪、近鉄都是用標準軌,只有南海及近鉄南大阪線用1067mm,私鉄淨係部車都有霸氣過JR。輸人唔好輸陣,JR West就係輸了個陣,否則也不用將時刻表定得這麼緊,又沒有餘錢做改善,才會弄出福知山線高速過彎出軌的慘劇。新快速踩到盡125-130km/h都只係剛剛跟到時刻表,完全沒有預留延誤的空間。

結論,在関東JR與私鉄平分秋色,旅客可自由根據行程及喜好選擇乘搭路線,如果全部搭JR都可以在合理時間內去到大部分地方;在関西,則私鉄才是王道,即使完全不搭JR,也可以在區內自在遊走,只搭JR就係搵自己笨喇。

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
leochill + 3 有水準! 有見地!

查看全部評分

herman15hk 發表於 2010-10-28 23:25 | 顯示全部樓層
師兄高見真係十分認同,果四句非常精警

上次去左北陸同關東,下次可能要去下關西中國
少甜啊唔該
CTB3B 發表於 2010-10-29 07:28 | 顯示全部樓層
佢Kansai Area Pass 只係俾你坐得一條特急(はるか)仲要係非指定席,真係無咩用...
不過如果拎注果張係JR Pass遊關西,俾我揀我就會坐番JR West D 特急同新幹線(不過前題係如果唔玩埋九州/東日本之類果D就曬左張pass)
果時遊京都,嵯峨野,嵐山共去左三日,去程回程唔係新幹線就係しなの/サンダーバード或者雷鳥

我覺得如果係以體驗国鉄年代嘅特急列車同遊部份古跡為目的的話,關西/山陰/北陸呢面係一個唔錯嘅選揀黎嘅(不一,兩年後就唔知啦...)

樓主| DIH 發表於 2010-10-29 22:45 | 顯示全部樓層

我諗緊,北陸新幹線N年後假如真係通到落大阪,會唔會同山陽接軌?
而家整個日本的新幹線係分成兩大系統,在東京站相遇而不相交。

好,奉上第三日相片。
由呢日起的三日係用Kansai thru pass(日文係Surutto pass),三日券係5000円。
可以搭乘西至姬路/山陽網干、東至近鉄大阪線青山町、北至鞍馬貴船、南至和歌山港/高野山,
這個範圍內幾乎所有私鉄(極少數路線例外)、地下鉄、市營巴士,南海或近鉄的特急只需加指定席料金,唯獨不包JR。

是日行程去比叡山,山上有延曆寺。先搭京阪特急去出町柳,酒店樓下就係「京阪電車」總站。
(佢自己個招牌係寫「京阪電車」,佢以前真係電車。)

內籠,早繁用打仗車行特急,其餘時間係豪華的,回程的相就會見到。

車頭,新塗裝6000系。

轉叡山電車去八瀬比叡山口。

由繁忙的大阪去到清幽郊野,只須轉一次車。

離開電車...

...轉纜車。

叡山Cable(日文正名:京福電気鉄道鋼索線),唔包,連之後的叡山Ropeway,共收840円。

操作儀器:

經過上次板友熱心講解纜車原理後,終於睇得明。
叡山Cable大部分面對乘客的員工都是女性,包括纜車操作員。
車程中,操作員一直一輪嘴咁講解,我見日本遊客都唔係好理佢。

到Cable比叡站。

路程陡峭(平均勾配41.3%),纜車係樓梯型。

再轉叡山Ropeway,一口氣登上山頂!

本來係20分鐘一班,之前搭的纜車好多人,我地掛住影相,上唔到原定班次,
同場有幾個日本遊客,結果職員主動臨時開多班。

雖然未有紅葉,但青翠山頭配上蔚藍天空,最普通的最美麗。

上到頂喇:

回望京都方向:

登叡成佛!

(續下頁)

樓主| DIH 發表於 2010-10-29 23:15 | 顯示全部樓層
(續上頁)

遊完延曆寺(寺本身就待有緣人自行發掘喇),行大約650米去坂本Cable車站,途中一攝琵琶湖,日本最大湖泊。

坂本Cable(日文正名:比叡山鉄道比叡山鉄道線),車站本身也是登録文化財,
不過個「財」字寫到好似「戝」(通「賊」)字。為免影響中日友好,不予公開。

又係好斜咁碌落山,呢程pass包的。

坂本Cable全長2.0公里,係日本最長纜車,不過冇另一邊的叡山Cable咁斜,最大勾配33.3%。

有隧道添,入隧道司機會開燈。

到站喇,登山洗滌心靈完畢。

一睇都冇之前那架咁斜。

站牌~

在坂本鎮漫步,去了290年歷史的鶴喜蕎麥店食蕎麥麵,清清地幾好食,買了幾束返香港,自己煮都唔錯。

之後就去搭京阪石山坂本線過大津。

我地搭的車:

石山坂本線大部分路段都很筆直,雖然只係電車,都飛得好快。
在其中一個踏切,有個阿伯車迷影相。對頭車四輛,型態各異。

千奇百趣,走在馬路上的京津線,不過走在馬路上時我係拍片,冇相。
離開馬路區間,有幾個急彎好正,可以影到整列車,可惜當時懵左,冇影到。

京津線直通京都地下鉄東西線,東西線有設計奇特的幕門。這是三条京阪駅,唔裝幕門唔得,月台勁窄。

到三条駅轉京阪本線去祇園四条,呢架就係我所講的豪華特急。
前面的京津線和這條京阪本線,係同一公司經營,以前係以路面電車形式在地面交會,
但京都廢市電、各自地下化後已經不能直通。
兩線規格也不同,京津線急彎多要用短車,京阪本線係大幹線要用大車,即使通到都冇意思。

每卡只有兩門,如果東鐵都可以唔補錢有頭等就好喇。

到祇園四条駅,轉巴士往清水寺,有興趣者請移玉步至B5睇睇。

霎一聲遊完,返到京都站,這是京都塔。

在京都駅醫肚後,搭近鉄到丹波橋,轉返京阪返酒店。如果唔係一定要搭私鉄,搭JR West新快速會快一半。

搭普通車,日本人真係好野,顯示屏完全唔覺係電子產品,又唔起粒,又唔反光。

一直下著雨,我地坐在這車車尾,目送京都遠去。We will be back!

搭呢架車返到淀屋橋。淀屋橋雖然貴為京阪電車總站,但只有三軌共用一個島式月台(詳情可參看日文或英文維基),
即使特急都係即捕即解,都要在站前等入站。落客後,移前少少上客,等落車同上車客唔到撞埋一齊。
可以睇到,對面牆上有叫人排隊的指示(黃色三角型),清客後架車就會移前,使車門對住排隊位畀人上。

第四日預告:京都嵯峨野、嵐山、梅小路蒸汽機関車館

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
herman15hk + 2 好圖

查看全部評分

herman15hk 發表於 2010-10-30 10:10 | 顯示全部樓層
8000更新車
全日本最豪華的橫位

有無坐雙層卡?
少甜啊唔該
herman15hk 發表於 2010-10-30 10:13 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB3B 於 2010-10-29 08:28 發表
我覺得如果係以體驗国鉄年代嘅特急列車同遊部份古跡為目的的話,關西/山陰/北陸呢面係一個唔錯嘅選揀黎嘅(不一,兩年後就唔知啦...)
...

419已經決定左明年玩完,山陰的電化區間又換左223,地方線又已經換哂kiha120巴士
新車225又到唔知到時221又會比邊d路線啦

以西日本的政策過多幾年廣島支社地區應該會仲有大把國鐵車...或者有201 N30車 ge......

少甜啊唔該