hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [手機] 同功能, touch mon 貴500, 大家會點揀? ...
開啟左側

[手機] 同功能, touch mon 貴500, 大家會點揀?

cy211 發表於 2010-10-28 18:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

功能完全一樣, 但touch mon比non-touch貴500
大家點睇? 
in fact, non-touch果款麻麻地..moreover, 兩者都唔過二千

-
AVD1 發表於 2010-10-29 14:18 | 顯示全部樓層
唔知樓主介唔介意比埋你而家睇中個兩部電話 o既 model 出黎 ~
相差 $ 500 有 TOUCH MON ($ 500 個價其實又唔係話真係話好多)
問題係我想知部機個有咩功能 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| cy211 發表於 2010-10-29 22:45 | 顯示全部樓層
Altek ..
一部T8606 一部A806
-
682愛好者 發表於 2010-10-29 23:26 | 顯示全部樓層

小弟拙見: 如果樓主經常SEND SMS的話
有KEYPAD的手電一定比TOUCH MON的方便
另外, 有KEYPAD的*通常*較容易單手操作
最後還是由樓主自行決定吧~
cn2661_2d32 發表於 2010-10-29 23:38 | 顯示全部樓層
touch mon淨係打個電話已好唔就手
點都係有hardware key舒服好多.

拿過朋友部5800XM同Iphone來玩, 完全唔慣
可能咁耐用開唔係有keyboard的Windows Mobile就係SE機...
用個mon來打message好辛苦
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
volvo2000 發表於 2010-10-31 23:03 | 顯示全部樓層
其實全球第一部Touch Mon 的手機係邊隻品牌型號?
呢幾年除左HTT同生果牌之外,
四大品牌(SE/落機嗌/3叔/落金)都不約而同出TOUCH MON,
其中以後兩者的產量較多
恐怕TOUCH MON遲早會取代KEYPAD機
AVD1 發表於 2010-11-1 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo2000 於 2010-10-31 23:03 發表
其實全球第一部Touch Mon 的手機係邊隻品牌型號?
呢幾年除左HTT同生果牌之外,
四大品牌(SE/落機嗌/3叔/落金)都不約而同出TOUCH MON,
其中以後兩者的產量較多
恐怕TOUCH MON遲早會取代KEYPAD機 ...

IBM Simon

ref:
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100727093916AASzr9A
http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Simon
AVD1 發表於 2010-11-1 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 cy211 於 2010-10-29 22:45 發表
Altek ..
一部T8606 一部A806

個人認為兩部手機始終都係主打影相功能
又唔係用上咩主流平台 (e.g. Android, WM, S60)
我自己個人意見就覺得冇咩需要去買 Touch Screen ~

不過兩部機除左 Touch Screen 之外,
又真係冇咩分別
連 Keypad 一樣都有
咁我自己就覺得睇你自己有咩選擇
當然有 touch screen 感覺上可能會多野玩 d
操作方面都可能會方便小小 (因為我自己冇用過個兩部機, 只係睇佢規格睇講而已) ~
JX9097 發表於 2010-11-1 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-10-29 23:38 發表
拿過朋友部5800XM同Iphone來玩, 完全唔慣
可能咁耐用開唔係有keyboard的Windows Mobile就係SE機...
用個mon來打message好辛苦 ...

小弟啱啱轉X6嘅時候,都有諗過呢個問題
依家用咗大半年,發現最大問題係mon未必feel到你"touch"咗落去
令到打字速度減慢咗(因為其中一個筆劃一錯,之後肯定揀唔到想要嘅字)
superay 發表於 2010-11-1 13:10 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2010-11-1 12:43 PM 發表

小弟啱啱轉X6嘅時候,都有諗過呢個問題
依家用咗大半年,發現最大問題係mon未必feel到你"touch"咗落去
令到打字速度減慢咗(因為其中一個筆劃一錯,之後肯定揀唔到想要嘅字) ...

X6的顯示器,若果手指較粗的人最好用食指去按,不然感應會頗差
另X6的感應能力會漸漸退化,本人部X6就因此而入左廠整