hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 五洲龍啲裝嵌真係...
開啟左側

五洲龍啲裝嵌真係...

superay 發表於 2010-11-7 09:57 | 顯示全部樓層

原帖由 tony 於 2010-11-5 11:27 PM 發表

我正是說這點:需要較高技術裝配怎麼是「原廠也有一定『責任』」?我想不到有甚麼車是要設計得容易裝配--除了一二戰時的坦克,因為並不一定由技術人員裝配。 ...

一件產品的設計要配合到裝配一方的技術
雖然安裝者本身都需要一定的根底,但最終識唔識整,都要看設計和培訓/安裝指引等
例如假設我設計一件產品,比自己廠房生產得到,但去到第二度生產唔到,除了是第二度技術唔夠之外
我自己選廠選得唔好/無培訓好第二度間廠的人員/無提供足夠支援自己都有一定責任
on11358 發表於 2010-11-7 10:01 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2010-11-7 09:57 發表

一件產品的設計要配合到裝配一方的技術
雖然安裝者本身都需要一定的根底,但最終識唔識整,都要看設計和培訓/安裝指引等
例如假設我設計一件產品,比自己廠房生產得到,但去到第二度生產唔到,除了是第二度技術唔夠之外
我自 ...

即管放長雙眼睇下新加坡果批WRIGHT裝工有冇問題,
唔知遲D會唔會有新加坡裝嵌新巴士到港呢(二手就試過)。
London.General 發表於 2010-11-7 10:14 | 顯示全部樓層
真係好核突, ..........
kay 發表於 2010-11-7 10:18 | 顯示全部樓層

以前未收歸做西瓜波個陣,
窗會用一舊 L型既去固定,
車縫唔會就咁整玻璃膠,要搵金屬去固定...

都唔知點形容依家砌車係進步定退步...
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| drummer0104 發表於 2010-11-7 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2010-11-7 01:15 發表
Alexander車身由白豪到B10TL(KP牌)前都OK,
起碼坐AV,3AV行車時都唔會啪啪聲

到歐3 B10TL(KP牌)開始果批都已經開始唔係好,
行車時D玻璃同窗柱會啪啪聲
之後E3 E500, E4 E500到E5 E500一路差落去,
一路行, 車身一路發 ...
其實批R車身都唔錯~仲keep倒~難以想像e500十年後會點...
DW8306 發表於 2010-11-7 22:19 | 顯示全部樓層
琴日坐40xx@109回家一攝...膠水太多定預得太好呢?
krausssammy 發表於 2010-11-7 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2010-11-7 10:01 發表

即管放長雙眼睇下新加坡果批WRIGHT裝工有冇問題,
唔知遲D會唔會有新加坡裝嵌新巴士到港呢(二手就試過)。

當年嶼巴勝利二型新車咪係CKD in SGP
krausssammy 發表於 2010-11-7 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2010-11-7 22:19 發表
琴日坐40xx@109回家一攝...膠水太多定預得太好呢?

爆窗角真係城巴特別多
城巴o的 9字豪 係英國裝車都係咁.

九記同款車又真係唔會咁
 樓主| drummer0104 發表於 2010-11-8 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2010-11-7 22:25 發表

爆窗角真係城巴特別多

九記同款車又真係唔會咁
我都覺... 會唔會係保養問題..?
da54 發表於 2010-11-8 02:18 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2010-11-7 22:25 發表

爆窗角真係城巴特別多

九記同款車又真係唔會咁

因為本身已經無嵌好 (請睇返前面 #3/#36 的圖),漏晒條罅,無乜可能會裂....

至於你們信不信?反正我信了