hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [GB] Eurobus Expo 2010 - 3 KMB buses (Photos Restor ...
開啟左側

[GB] Eurobus Expo 2010 - 3 KMB buses (Photos Restored)

Ming@5119 發表於 2010-11-6 13:46 | 顯示全部樓層

樓主會唔會考慮張d相放去第二度
我試左好多次都睇唔倒...
今日0000,0200,0900,1300都試過, 都係唔得...
STR 發表於 2010-11-6 15:26 | 顯示全部樓層
大家咁怕比人影到做咩 ?驚有人真係咁無聊對住個mon 拍片放上youtube ?
搭lift 都有閉路電視啦咁係咪唔搭lift 喇 ?
AU5marshalng 發表於 2010-11-6 16:26 | 顯示全部樓層
o係樓梯度裝電眼....D女士們咪大件事LOO....D婦聯會一定鬧爆...變成合法偷窺LOO...
HU6455 發表於 2010-11-6 21:00 | 顯示全部樓層

點解我都係睇唔到?
Ming@5119 發表於 2010-11-6 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 2010-11-6 21:00 發表
點解我都係睇唔到?

試左成日
都仲係睇唔倒...
itkenchau 發表於 2010-11-6 21:33 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

我諗佢講嘅電眼係指電子感應器,而唔係有攝影功能嘅
~誰@359~ 發表於 2010-11-7 01:31 | 顯示全部樓層

原帖由 STR 於 2010-11-6 15:26 發表
大家咁怕比人影到做咩 ?驚有人真係咁無聊對住個mon 拍片放上youtube ?
搭lift 都有閉路電視啦咁係咪唔搭lift 喇 ?

你都係GET唔到個point o係邊
巴士本身同埋lift個CCTV係畀保安 / 司機一個人睇
街果度有D lift會播CCTV出街,係因為lift係密封空間,要畀出面既人睇到入面,有需要去提供協助
但明顯,AVBWU果部電視都係唔需要做上述既野

唉,上一上樓上昅下都咁不便,唔怪得7要行單層啦
字大只顯得人自大
3ASV196 發表於 2010-11-7 10:36 | 顯示全部樓層
今日終於睇到相, 可以討論了...

其實我本身幾欣賞那電視設計, 可以方便乘客自行決定是否走上上層...
而有人會關心私隱問題, 不過我就無乜擔心, 講真, 巴士, 地鐵呢D公共交通,
車箱本身就係公眾地方, 人人都有機會望到, 就算無公開的CCTV, 都係一樣,
本身大家亦知道那是公眾地方, 而其他乘客, 亦相信唔會點故意長期望住部電視,
話留意上層D人, 除非有人有特別行為.....

基本上, 這同CITYFLYER 本身的行李架CCTV 差不多, 如果CITYFLYER下層
有人企係行李架, 一樣會俾上層"睇晒", 但一直有無問題?

不過如果有人擔心, 我都覺得可能有D SETTING 可以做, 如只是開啟前門的情況下,
那電視先開啟, 正如現在落客門開啟, 司機的CCTV 先睇到落客門鏡頭一樣....咁就
可以減少長期望到的情況, 亦可是方便上車客睇到上層情況....如果咁情況, 大家又
點睇?

基本上, 我覺得呢類新設備, 大家都未實際用過, 而且仲有好多空間可能可以改動,
大家又不妨嘗試用開放D的態度去睇?

3ASV196.KE7270
on11358 發表於 2010-11-7 10:56 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-11-7 10:36 發表
今日終於睇到相, 可以討論了...

其實我本身幾欣賞那電視設計, 可以方便乘客自行決定是否走上上層...
而有人會關心私隱問題, 不過我就無乜擔心, 講真, 巴士, 地鐵呢D公共交通,
車箱本身就係公眾地方, 人人都有機會 ...

理論上只要貼左張告示話俾人知有監察系統就唔會有法律上問題(請專業人士解答),
香港恐怖襲撃陰影唔算強,所以一般市民就算冇做咩壞事都唔想俾人監察住,
二來香港評頭品足文化陰影,與一個女士眼神接觸耐些少都被以為研究緊佢個外表(尤其係一班人果陣),
所以問題都係因為個鏡頭同埋個mon太高清,其實將鏡頭解像度調低少少足夠睇到吉位,再灰階化個mon,
心理上對乘客黎講就應該問題不大。

以上只是小弟愚見。

btw~呢輯相係睇左o甘多個關於EURO BUS EXPO 2010 相最高清最靚,
可以既話想樓主上載多一些到Hkitalk附檔(因為相薄又down左)。

sea1986 發表於 2010-11-7 11:05 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-11-7 01:31 發表

唉,上一上樓上昅下都咁不便,唔怪得7要行單層啦

相信呢項措施都係為安全多過方便乘客搵位坐
當乘客喺行車時上到上層發現冇位坐而上上落落
好容易做成安全上既問題
有個MON先預覽下上層環境未嘗對乘客安全有一定既安全

當然個MON咁HD法
真係又令人幾不安
倒不如學樓上板友話齋低清番少少兼黑白咗佢咁就可以解決乘客既疑慮

老實講如果咁怕私隱問題
倒不如學沙地阿拉伯女人咁蒙面出街甚至唔好出街就唔駛驚私隱問題