hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [急問] 只使用特區護照能否往返大陸
開啟左側

[急問] 只使用特區護照能否往返大陸

FA3436 發表於 2010-11-6 22:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我13號就要去東莞,check証件個時先發現回鄉証過咗期,我宜家有特區護照,可唔可以用特區護照返大陸?先謝
h2o 發表於 2010-11-6 23:32 | 顯示全部樓層
以我所知, 特區護照只可以代替香港身分證, 唔可以代替回鄉證
AD18 發表於 2010-11-6 23:49 | 顯示全部樓層
無回鄉証都唔駛旨意過到關
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
2A_DL13 發表於 2010-11-7 00:31 | 顯示全部樓層

原帖由 FA3436 於 2010-11-6 22:58 發表
我13號就要去東莞,check証件個時先發現回鄉証過咗期,我宜家有特區護照,可唔可以用特區護照返大陸?先謝

如果特區護照可以用來前往內地,那樣回鄉証還有甚麼用?
Your global lifestyle partner..
AVD1 發表於 2010-11-7 04:09 | 顯示全部樓層
其實你拎唔拎得切快證 ?
五個工作天時間就可以拎到, 加收 $ 200 ~

當你星期一去辦
五日係唔係指去到星期五, 然後你十三號可以返大陸 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JX9097 發表於 2010-11-7 08:48 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-11-7 04:09 發表
其實你拎唔拎得切快證 ?
五個工作天時間就可以拎到, 加收 $ 200 ~

當你星期一去辦
五日係唔係指去到星期五, 然後你十三號可以返大陸 ?

應該係計五個工作天
即係星期一去搞,最快要星期六/下星期一先可以攞
不過都建議樓主試一試去中旅社問一問會穩陣d
AVD1 發表於 2010-11-7 08:50 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2010-11-7 08:48 發表

應該係計五個工作天
即係星期一去搞,最快要星期六/下星期一先可以攞
不過都建議樓主試一試去中旅社問一問會穩陣d

另外, 其實我聽人講過就係,
如果真係到期,
係唔係可以起羅湖站入面個間中旅社辦臨時證 ?

e 一樣野我都係聽返黎,
因為始終證件到期係一件好麻煩 o既事,
最好自己記得 d 日子, 差唔多到期前幾個月好去續證 ~

----

岩岩上網睇過某一個討論區 o既回文

「入出境通行証」只可以用一次及逗留在國內一個月,即表示你不能再使用第二次。

申請方法︰

帶以下所需物品到羅湖火車站的中國旅行社︰

攜帶你的過了期的回鄉証;
相片兩張;
手續費 HKD $370。

P.s.羅湖火車站的中國旅行社位於出閘口前。
申請時間需時約 1小時。
由於羅湖火車站不允許逆行,在等候時間期間,不要打算返回上水等地去。
由於羅湖火車站(去深圳方向)並沒有什麼店舖,所以不能買報紙、雜誌等消磨時間。
因羅湖中旅社在閘口範圍內,所以你不能飲食的。
還有,當你成功地申請了「入出境通行証」後,到中國大陸入/出境時,你是不能在「香港居民」的櫃位排隊的,你要在旅客等櫃位辦手續的。還要填寫一份白色的表格,表格問及你的個人資料及目的地、前往目的等。

ref:
http://www12.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=2894579

不過你最好都係去中旅社問清楚好小小 ~

fm1234 發表於 2010-11-7 08:58 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2010-11-7 00:31 發表

如果特區護照可以用來前往內地,那樣回鄉証還有甚麼用?

但可否用特區護照做簽證(visa)返大陸?當外地旅客辦?
zoom...zoom...M6
AVD1 發表於 2010-11-7 09:11 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2010-11-7 08:58 發表

但可否用特區護照做簽證(visa)返大陸?當外地旅客辦?

應該就唔可行
就算 BNO 都好似係唔得的, 佢個原因係佢一定要你用回鄉證 ~

要記得回鄉證, 就算你係香港居民佢都未必會批比你 ~
bananasims 發表於 2010-11-7 09:20 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

唔知 BNO 得唔得,我加國護照前年先申請回鄉證,以前係可以用加國護照入大陸,不過慢好多好多好多。
~~~