hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [Boston, MA] 2010 波士頓之旅 - 鐵路篇 (超多圖, 另有 ...
開啟左側

[Boston, MA] 2010 波士頓之旅 - 鐵路篇 (超多圖, 另有片)

S3BL100 發表於 2010-11-9 11:52 | 顯示全部樓層

多謝樓主的用心分享!
我年半前去過波士頓,可惜無機會搭地鐵,但係Big Dig就坐車行過好幾次。
波士頓的地鐵睇落真係好過紐約巿好多,但係路面交通就不相伯仲。
如果無記錯,路面交通係差到日光日白非繁忙時間Big Dig都可以塞車塞到阿媽唔認得,
據說好多巿內返工的人,為左避塞車,朝早五點鐘就要出發前往返工。

有個friend今年入左MIT,如果我儲到錢,呢幾年一定要搵機會飛過去探佢,順便試坐波士頓地鐵。

原帖由 Sin_11876 於 2010-11-9 00:46 發表

紐約地鐵人流較多,又雜,我不敢隨意拿相機出來拍照
我試過坐 5 號線,從 Eastchester (路線圖北端) 向南走,
列車駛至 139 街時卻改以 2 號線南往曼哈頓走
幸好我當天只是前往唐人區,不介意會走數條街

又係時候翻年半前舊文
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=388136&highlight=

紐約地鐵真係好亂七八糟,唔少車站非常污糟邋遢,我真係唔知有幾多人晌地鐵站入面露宿同大小便。
而至於閣下提到行行下5號線變左2號線之類的情況,以我所知其實相當普遍,因為
紐約地鐵基本上係24小時運作,加上系統老化,成日都要維修,
呢d service change可謂家常便飯,通知乘客方面比起香港又實在做得麻麻。
我去果陣直情有個車站(Bleecker Street)其中一個月台要封足年半。
fb.com/scientisthk2usa/
bananasims 發表於 2010-11-9 18:55 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

我都去過 Rockport,但 Providence 只係經過
I-93 我就係 BIg Dig
嗰陣係 Midtown > West Street > 唔記得咩 Tunnel > South St Viaduct > FDR Drive > Brooklyn Bridge > I-278(呢段好有 feel )> I-495 > I-678 > HRP > 唔記得 > I-93 (Big Dig)

紐約地鐵出晒名成日咁轉,啲人都慣晒
我舅父而家响紐約生活,响 Lower Manhattan 返工,住 Upper East Side
响某一個無特快(得 <6> 停既站住)
有次夜晚 <6> 無啦啦轉特快一野飛咗去 East Harlem
東哈林比哈林治安又差一截,又要出閘落街過馬路坐倒頭車,佢話”嚇死佢“

同埋 456 Lexington Avenue / Pelham 呢幾條線出名迫兼多扒手
經過嗰次(比人搶袋)後,我都會將我既財物保到密密實實
~~~
 樓主| Sin_11876 發表於 2010-11-10 03:49 | 顯示全部樓層

回復 11# 12# 的帖子

波士頓藍線經常傳出廢氣,不知是否列車由柴油發電推動
隧道內時常瀰漫着黃色的煙霧

似乎 S3BL100 兄大多只在曼哈頓區坐過地鐵
我在紐約旅遊時住在皇后區北,N、Q、W、7 號線可謂我出入曼哈頓區的必選
N 線用車較新,其次是 Q、W,7 號線全線使用 R62A (?) 列車,坐感頗差
現在 WTC 車站仍然封閉

我只在 Rockport 逗留了兩小時,那裹美麗得我不想趕火車回市區
Bananasims 兄,你有機會一定要去 Providence 走一趟,我總覺得那個城市帶有一點意大利風味

順帶一提,紐約長島鐵路與市中心的鐵路,無論是治安,行車速度和舒適度都是兩個世界   
稍後在 [New York City, NY] 2010 絰約之旅 - 鐵路篇 會有更詳細的介紹
DIH 發表於 2010-11-10 09:20 | 顯示全部樓層

原帖由 Sin_11876 於 2010-11-10 03:49 發表
波士頓藍線經常傳出廢氣,不知是否列車由柴油發電推動
隧道內時常瀰漫着黃色的煙霧

唔係卦,我睇維基話藍線係第三軌或架空電纜傳電,在Airport站轉換。

我從來未去過美洲(不如話我只係去過東亞及西歐),
短期內都應該唔會去,熱切期待各板友的精彩分享。
bananasims 發表於 2010-11-10 21:04 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

你唔講都唔知原來而家個 WTC PATH 站係臨時站
之前去都係去睇個 Ground Zero 多,未坐過

你講下講下我都想去 Providence,不過暫時無機會
因為 Boston-Montreal 嗰條火車線閂咗

順帶一提,紐約長島鐵路與市中心的鐵路,無論是治安,行車速度和舒適度都是兩個世界   
稍後在 [New York City, NY] 2010 絰約之旅 - 鐵路篇 會有更詳細的介紹

好想知多啲
紐約咁多種鐵路,淨係坐過 NYC Subway 4 5 6 S A E
好有興趣知 PATH, LIRR 同 Metro North 既服務如何

你指既皇后區北係 Astoria / Steinway 定 Flushing?
同埋有無去過 Newark 同 Jersey City?
治安如何

好期待你繼續分享

~~~
 樓主| Sin_11876 發表於 2010-11-11 02:09 | 顯示全部樓層

回復 14# 15# 的帖子

DIH 兄:
留意上圖列車前端較黃的部份,那些便是廢氣了。

Bananasims 兄:
我未聽過有地鐵停 WTC PATH 這站,是否現時 E 線總站?
不知由蒙特利爾去波士頓坐私家車或旅遊巴會否便宜一點?
以紐約往返波士頓 (單程) 為例,坐旅遊巴 15~20 USD,坐 Amtrak 最少要 60/120 USD (日間/夜間)

我坐過 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, A, B, C, D, E, F, N, Q, R, S (42nd Street), W (已取消) 及 LIRR
我當時住在 Astoria,有經過 Flushing (紐約第二個唐人區怎能不去?)
時間所限,我未能踏足 New Jeresy
有機會我一定會去走一趟
thomasluke231 發表於 2010-11-11 18:00 | 顯示全部樓層

原帖由 Sin_11876 於 2010-11-11 02:09 發表

DIH 兄:
留意上圖列車前端較黃的部份,那些便是廢氣了。

Bananasims 兄:
我未聽過有地鐵停 WTC PATH ...
但係從你個幅相, 可以睇到有第三軌WO
bananasims 發表於 2010-11-11 19:59 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

無錯
我記得 Ground Zero 參觀區係比隔離 Vesey Street / West Broadway 低半層,再向前行就係 SUBWAY
不過 PATH 係咪同一個地方坐就唔知喇,嗰陣仲未對呢啲有興趣,無咩特別留意,我搭過咩地鐵線都係要問呀爸呀媽

私家車永遠都係首選,因為已經聽聞過美國既跨市鐵路交通係幾差
(Amtrak 無坐過,我淨係坐過 Acela)
而我今次係自己去,無屋企人,加上我仲未有車牌,所以私家車無可能

而巴士,坐過,過加國境極之麻煩
查護照,我加國護照睇下就 OK
係其他嗰啲人有啲羅馬利亞、有啲亞塞拜疆,搞好耐
又規定一定要熄冷氣,又多小偷
所以零願坐火車/飛機算

兄台真係坐咗好多線,我都想坐
不過有啲陰影又唔係好想坐太遠(尤其係 The Bronx 同 Brooklyn)

Flushing 我好想去嗰個 Flushing-Meadows Corona Park
順便試下坐晒成條 7 號線
不過又係治安問題都係…
始終都係自己一個人去…
~~~
 樓主| Sin_11876 發表於 2010-11-12 12:24 | 顯示全部樓層

回復 17# 18# 的帖子

這點我也知道,但是隧道內時常瀰漫着黃色的煙霧和廢氣都是事實,還望高人解答吧。

我還沒有坐過 Amtrak,只坐過 Commuter Rail,因為後者票價較低
以 Boston South Station 去 Providence 為例,
Amtrak 票價為 13.50 USD,車程為 35 分鐘 (快車) 和 50 分鐘 (普通車);
Commuter Rail 票價為 7.75 USD,車程為 65 分鐘 (因為停站較多)

我也是獨自一人去波士頓和紐約旅遊,只要不在入夜後前往那些地區便可以了
我只是經過 Flushing (乘 7 號線從囚+二街前往 Flushing,出站步行數條街道至火車站轉乘 LIRR 往 Port Washington)
7 號線列車乘坐感頗差,加上停站太頻密,絕對不是遊河首選
bananasims 發表於 2010-11-12 21:04 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

小問題:其實 LIRR 同 Metro North 算唔算 Commuter Rail?

聽你咁講都好啲
我最有興趣既唔係鐵路,係啲街景,唔知咁樣影相又會唔會比賊注目

不過 7 號線睇相景觀都唔錯喎
依你咁講,PATH 遊河都唔錯,又快又穩定,仲有得享受曼克頓既 skyline。

O.T. 我睇過集蜘蛛俠,設定响紐約市既(架車有 MTA Logo)
有一幕就响紐約地鐵(架空線)
個奸角令列車速度去到最高,又整爛咗個 BRAKE
架車最後去到海邊,撞到 BARRIER 先停
知唔知嗰條咩線?定係假的?
嗰陣時一直以為係 L 線,不過 CHECK 下先知原來 L 線曼克頓嗰邊係地底
~~~