hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 電腦儲存裝置的時代變遷(硬碟與記憶卡) ...
開啟左側

電腦儲存裝置的時代變遷(硬碟與記憶卡)

樓主| hkaiw 發表於 2010-12-1 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2010-12-1 20:39 發表
另加送和4GB及40GB合照

我手上仍然有那款40GB硬碟,反而同型號的80GB就壞了兩個。

我覺得WD的硬碟好像較易壞,由數百 MB 時期到現在的 TB 時期也是這樣,在某大討論區總會有不少人指較新的款式很容易便壞了,最諷刺的是連最高階的 Black 系列也是這樣;但是我覺得用在 DVD 錄影機的反而較耐用,我手上有兩個從 DVD 錄影機拆下來的 250GB 硬碟(有一個是從同事報廢的 DVD 錄影機拆下來),至今仍然運作正常,其中一個用作接駁機頂盒來錄影。
喵...
 樓主| hkaiw 發表於 2010-12-1 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-12-1 21:47 發表
愈黎愈細,都唔係好事黎
正所謂人類總要犯著同樣的錯誤,每天遺失的手指同記憶卡的數量不斷地提高

尤其是 Micro SD /  Micro SDHC,極容易遺失,所以極少會從手提電話中駁走。
喵...
superay 發表於 2010-12-3 21:42 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2010-12-1 10:29 PM 發表

我手上仍然有那款40GB硬碟,反而同型號的80GB就壞了兩個。

我覺得WD的硬碟好像較易壞,由數百 MB 時期到現在的 TB 時期也是這樣,在某大討論區總會有不少人指較新的款式很容易便壞了,最諷刺的是連最高階的 Black 系列也是 ...

個人覺得WD硬碟一向平平凡凡,價錢便宜而且提供不錯的水準
惟個人覺得WD的硬碟防震比起其它牌子為差,在運輸時受大一點的外力就會容易損壞,但其它牌子較少這情況
另外網上以往評價就指WD硬碟在供電不穩下容易故障,但一般情況下都問題不大

個人覺得WD近年用3個顏色系列去分硬碟,是非常之成功
Black系列的易壞情況,個人覺得應該是和銷量上升,引致壞的情況增加
至於Green系列,個人覺得壞的情況的確過多,或許是cut cost的問題吧。
barking 發表於 2010-12-4 09:56 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2010-12-1 20:39 發表
電腦儲存裝置真係進步得好快呢隻係一隻1991年左右出廠的Seagate硬碟,係泰國製造166715

操作聲音頗大,PCB零件極多

當時用一部1Ghz CPU的電腦去test佢,讀取速度只得1MB/s,但耗用CPU資源高達43%
換算起 ...

記得以前的電腦用DOS+win3.1, HDD燈一亮成部電腦就會 "輕一輕" 機, 不過係正常的
HDD load野時係大晒
DIH 發表於 2010-12-4 21:17 | 顯示全部樓層
我屋企都有一堆floppy碟,有些已經將資料轉移到電腦(file係Word 95),
有些完全未用過,我廳部大電腦已經七年,有floppy機,大部分floppy都仍然讀到。

想起第一部電腦係1996年的事,好似係3GB HDD,
隻mouse的driver係一隻真係「軟賴賴」的「軟盤」上,我部機都冇得read,
係後來在學校電腦科先知係一隻碟,不過已經畀我好奇之下拆開左。

我已經買了Windows 7 upgrade碟、Office 2010同埋Adobe CS5,不過仍然未有買新機的打算。
我有一隻60GB及一隻300GB的Maxtor IDE HDD,假如我買新電腦,最好的安置辦法會係如何呢?
兩隻碟無壞的跡象,碟內係周不時會睇的資料(相片),唔知裝入external盒好定係好似樓主咁插落個座好?
 樓主| hkaiw 發表於 2010-12-4 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-12-4 21:17 發表
我有一隻60GB及一隻300GB的Maxtor IDE HDD,假如我買新電腦,最好的安置辦法會係如何呢?

1. 硬碟盒(建議買如菲利浦的大牌子,不過我所見很少店舖有售,如黃金地庫某店)
2. 硬碟座,但購買時要留意清楚會否只有SATA接頭,另外如貴價的「世紀牌」是有一條電源線及IDE線在機外,而不像在新高登某店外所售的在機內。
喵...
cn2661_2d32 發表於 2010-12-5 02:28 | 顯示全部樓層

反而個人經驗,seagate回廠都已幾隻....
以前40gb到250gb,桌面到notebook...

wd冇用過

samsung的垃圾notebook harddisk,基本上用samsung notebook的同學冇一個隻harddisk捱得過2年.
國內notebook forum亦唔少人投訴samsung垃圾

都係Hitachi好....
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
OTIS401 發表於 2010-12-5 09:43 | 顯示全部樓層
個人只係用過Seagate同Hitachi
隻執番黎的6GB硬碟,睇番個記錄都已經連續轉左成3-4年都冇事
廠機的160GB用左5年都冇事,Freeagent Go的320GB都冇事
可能小弟幸運吧...

日立...宜家我部notebook用緊
只係唔知咩事有時熄機果時同埋load緊野時會有好大的「卡」聲
但scan過又冇野...有點兒驚驚

Samsung同樓上一樣,聽完都怕怕
所以notebook我都唔會買Samsung
但據聞最近好似轉左用Toshiba硬碟...

cn2661_2d32 發表於 2010-12-5 11:08 | 顯示全部樓層
Toshiba都係麻麻....
又食電又熱....耐用程度亦係一般
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
 樓主| hkaiw 發表於 2010-12-6 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-12-5 09:43 發表
日立...宜家我部notebook用緊
只係唔知咩事有時熄機果時同埋load緊野時會有好大的「卡」聲
但scan過又冇野...有點兒驚驚

我的一位同事有一部 NEC 的 Notebook 是用日立的 80GB 硬碟,早1,2個月前無故突然死亡,我本來也想替那位同事找新硬碟代替,可惜市面上想買全新的 IDE 硬碟非常困難,而且售價比起 SATA 貴很多
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-12-5 11:08 發表
Toshiba都係麻麻....
又食電又熱....耐用程度亦係一般

不過不少廠機正是用東芝的硬碟

至於 Samsung 的硬碟,很多時在某大直銷店的廣告總會見到 Samsung 硬碟連盒的套裝出售,不過都是沒有信心去購買。

喵...