hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 談音樂,電影及電視劇銷量問題
開啟左側

[電視] 談音樂,電影及電視劇銷量問題

simon12 發表於 2010-11-9 13:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

宜家科技資訊發達, foxy, bt 及網上廣播已成普及, 很多人為慳錢而唔再購入新推出的歌手音樂, 電影或電視劇. 即使係老翻碟都唔再買, 寧願花時間上網解決算吧, 間接影響銷量.
其實發行商, 如果要吸引更多人購買影碟, 可否調低銷售價? 以一套電影來講, 戲院票價比盡$70-80睇一次, 但出碟時, dvd售價往往貴過戲院, blu-ray更加賣到數百元一張.
至於音樂cd, 如果發行商預計唔會咁多人買, 咁可唔可以減低生產量? 一來可以避免貨滯銷, 二來當供不應求時可以再生產

以小弟為例, 我平時煲開台劇, 當台劇播放完畢翌日, 各大討論區甚至乎內地網站都已可收睇, 即使日後出碟, 除非我追開劇集有ng或收錄刪掉版, 否則都唔會買

hkaiw 發表於 2010-11-9 14:00 | 顯示全部樓層
我覺得有些想看回較好的畫質,也會特意買影碟來說,此終經電腦很多時會因為壓縮、畫面變小而變差,或者在電視播放時因為仍然在模擬廣播及仍然以 4:3 廣播的收費電視頻道播放,播放以 16:9 製作的片集時效果會較差。

不過,影碟的價錢很多到了現在仍然偏貴,VCD最平不用10元,但是最貴仍要50至60元;DVD最平10元,但是最貴可以超過100元。

以動畫片集的影碟來說,近年來多了電視版動畫影碟以收錄電視台播放時的配音作為賣點,雖然可以吸引某些喜歡聽無線及亞視的配音之動畫迷購買,但是因為在電視播放時會作出刪剪,有不少是在配音前已作刪剪(例如:預告片段),結果發行影碟時與電視播放時幾乎一樣。

至於唱片來說,覺得除非是忠實歌迷,否則多數會在網上下載或收聽(後者指網x行那個),尤其是現在合法下載的渠道愈來愈多,MP3機亦愈來愈流行,愈來愈多人會選擇聽MP3多於CD。

喵...
JX9097 發表於 2010-11-9 17:07 | 顯示全部樓層
講質素嘅始終都會買碟(為數唔太多)
不過一般人都唔太care呢樣嘢
再加上網上世界唔使錢,又唔使搵位擺
所以令到碟嘅銷量直線下降

其實除咗網上睇之外,依家好多人都會將節目入落去portable player睇
(例如:手提電話,手提電腦...)
呢d device解像度本身冇電視咁高
所以來源係咪高像素並唔重要
(因為即使高像素都要壓縮至一定程度先放得落呢d device度播)
咁亦都影響到碟嘅銷量
 樓主| simon12 發表於 2010-11-9 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2010-11-9 14:00 發表
我覺得有些想看回較好的畫質,也會特意買影碟來說,此終經電腦很多時會因為壓縮、畫面變小而變差,或者在電視播放時因為仍然在模擬廣播及仍然以 4:3 廣播的收費電視頻道播放,播放以 16:9 製作的片集時效果會較差。

不過,影 ...
很多影迷都會選擇原版語言多過廣東話版, 始終配音效果沒太好, 而且香港已回歸祖國, 香港人已懂國語
 樓主| simon12 發表於 2010-11-9 19:47 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-11-9 17:07 發表
講質素嘅始終都會買碟(為數唔太多)
不過一般人都唔太care呢樣嘢
再加上網上世界唔使錢,又唔使搵位擺
所以令到碟嘅銷量直線下降

其實除咗網上睇之外,依家好多人都會將節目入落去portable player睇
(例如:手提電話,手 ...
而家見CD鋪, 好多CD都滯銷, 但又唔願意減價清貨, 有D存貨放係鋪頭幾年, 仲賣貴過初推出時
NC8285 發表於 2010-11-9 23:21 | 顯示全部樓層
咁講真計質素就始終係CD/DVD好過上網down既 . . . 但係有時其實真係上網down
比較方便同唔洗錢,係出面買隻CD/DVD咁都要成幾十蚊啦,同買唔一定隻隻想買既
都係市面搵到或者係香港會出,有時想搵d比較舊既片同歌又未必仲有得買,上網就
唔同仲可以搵到舊d既片同歌,又唔洗錢 . . . 同埋上網down落黎要去睇同聽都方便d,
唔洗限死要放隻碟落電腦先可以睇到,上網down落黎可以放落手機/MP4到睇到易d,
又唔洗轉檔,仲有就算真係買d CD/DVD番黎都未必咁多位放,多d要搵出黎播都煩 . . .
hkaiw 發表於 2010-11-9 23:47 | 顯示全部樓層

有時坊間的 MP3 版本在轉檔時出現了問題,結果都是買回唱片或者像網x行那個 MxxV 聽回。
喵...