hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 南區分會路線加價
開啟左側

[車費] 南區分會路線加價

JN6854 發表於 2010-11-12 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-11-12 07:06 發表
香旺加...ok既,
因為真係快970好多(只限有車個陣)

但中環堆線,咁加法會趕客...

有車就快到離奇 無車就等到火起

不過中環回程仍然唔愁客路 因為有黃克競

原帖由 38.HKT.138 於 2010-11-12 00:57 發表
其實前排西隧一加價果陣已經開始傾緊呢個問題
不過到而家真係捱唔住
但事實上有部份司機係反對加價...因為知道一加既話...班客一定走去搭970/x

大家都知加價一定係趕客 但係唔加價就變相收入少0左(甚至入不敷支)
手背是肉 手心也是肉

原帖由 CTBVolvo637 於 2010-11-12 10:17 發表
想問下呢d私牌走既車 , 多數踢去邊起載架 ...

最有可能踢田灣同華富
香港仔排緊三架車時 華富可能已經排緊五架車
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
dydx 發表於 2010-11-12 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-11-12 20:38 發表
最有可能踢田灣同華富
香港仔排緊三架車時 華富可能已經排緊五架車

繁時真係十個煲八個蓋
清到華富/田灣客又清唔掂香港仔客

排第一架車都要等幾個字先上到
排到第二甚至第三架的話,真係等都費事
(俾多少少搭紅小,都係貪佢快o者
o徒咁多時間等車,巴士點慢都去到啦)
CTBVolvo637 發表於 2010-11-12 22:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nwfb1601 發表於 2010-11-12 22:35 | 顯示全部樓層

原帖由 da87 於 2010-11-11 23:31 發表

諗返起十幾年前搭中環van返學都要六七蚊位
到今時今日先至收八蚊...

而家連非繁時0既香中都加到六個半一位,睇
怕第時係華富薄扶林落中環0既話,都係重投
新記懷抱 Lu~
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
JN6854 發表於 2010-11-12 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 dydx 於 2010-11-12 21:06 發表
繁時真係十個煲八個蓋
清到華富/田灣客又清唔掂香港仔客

排第一架車都要等幾個字先上到
排到第二甚至第三架的話,真係等都費事
(俾多少少搭紅小,都係貪佢快o者
o徒咁多時間等車,巴士點慢都去到啦) ...

做小巴呢行 唔理紅小綠小
條線唔旺到「十個煲vs八個蓋」就等摺0既多 獨巿都無用
(香觀就係活生生例子 原本做每日全日變成而家平日繁時,假日有機會執雞都唔開)
紅綠小夾埋係咁多架就咁多架
政府講明唔會再加車加座位 而且最好全部都係綠小(受政府規管)
但政府自己應該知紅小點解有生存空間 唔知的話就只怪佢地只懂得私家車

調番轉問你 巴士好得幾多?係就係點慢都去到
查實一樣繁時就僧多粥少 非繁就望天打卦 只係無小巴咁明顯...

原帖由 CTBVolvo637 於 2010-11-12 22:16 發表
真係5該哂JN兄解答

香旺真係5該加車啦

去邊度搵車加?有司機肯入線先有用
而且非繁時好多時都等餐甘 仲要夠鐘就要走
中途執到雞算好彩 但係香旺回程就無好彩呢樣0野(因為金雞一開就過海)
kay 發表於 2010-11-13 08:01 | 顯示全部樓層
話時話,佐敦->香港仔有無加價?
不過本人試過一次,坐九巴13X轉紅小,紅小係就係平過970X..但時間上同970X平手
而且感覺唔係成日有,無乜意欲去等無時間表既線~(有錯請指)

而香旺線過海,仲有薄扶林->香港仔呢舊肉做,
生意未至於太差ge~
世界很簡單 人類很複雜
JN6854 發表於 2010-11-13 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-11-13 08:01 發表
話時話,佐敦->香港仔有無加價?
不過本人試過一次,坐九巴13X轉紅小,紅小係就係平過970X..但時間上同970X平手
而且感覺唔係成日有,無乜意欲去等無時間表既線~(有錯請指)

而香旺線過海,仲有薄扶林->香港仔呢舊肉做,
生意 ...

我反而諗緊呢條線仲有無存在...

香旺線要過0左海先有肉0既就弊啦...
(西隧幾貴你又唔係唔知 而且一過海收費減一半有多)
CTBVolvo637 發表於 2010-11-13 20:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2010-11-13 20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 CTBVolvo637 於 2010-11-13 20:32 發表

佐敦 < > 香港仔?! 有呢條線存在架咩

是否都係由南區分會做 ? 全程收費係.............

舊年既事,13X係佐敦道佑寧堂落,行落去等970X,點知黎左架紅van問係咪香港仔,上左車,
好似仲平過970X架,10蚊鬆d...如果唔係我都唔會試佢
不過唔係直出,兜一輪先入西隧囉,同香旺線同一個位出,我上車個陣見有970X,去到香港仔平左手。

直覺有被騙感覺。

不過都應該蝕,因為佐敦上坐唔滿就過左海

世界很簡單 人類很複雜
CTBVolvo637 發表於 2010-11-13 20:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽