hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 香港咁多街名有錯唔改,點解科景路就一定要改名? ...
開啟左側

香港咁多街名有錯唔改,點解科景路就一定要改名?

64K 發表於 2010-11-13 01:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

記得之前有線新聞報導過
香港有好多街名其實改錯咗
但係政府就話用開就用唔會改
不過科景路係2005年命名
因為比人投訴英文名近粗口
所以就要改街名
街道命名需要多重程序,又要諮詢區議會
點解政府當初諗名無考慮到呢個問題呢?
等出事先急急改名呢?
咁其他例如盛福街又會唔會改名呢?
我的愛線——888!
JX9097 發表於 2010-11-13 09:04 | 顯示全部樓層
我估當初政府冇諗到呢d問題
改咗名之後,區議員又嘈
政府唯有屈服於區議會之下

p.s.改錯名仲有"毓雅里"(將軍澳)
DIH 發表於 2010-11-13 11:05 | 顯示全部樓層
科學園一堆路好心佢英文名用意譯啦,而家早期路係意譯(Science Park Road etc.),
後期路係音譯,即時跌晒watt。一係你就中文都唔好科乜科物,用返d中國典故或名人去改,咁就譯音都得。

科城路:Science Town Drive
科進路:Advancement Drive,正)
科景路:Vision Avenue
科研路:Research Drive
創新路:Innovation Road
通名純粹係心血來潮而改,跟返第一期,縱貫大道稱Road,區域串連稱Avenue,橫向短路加個Drive。

Fo King, Fo Shing and Fo Yin, what for?

迪士尼幾條都係意譯啦,連Yam O都改埋做Sunny Bay。

純粹個人意見。

SSBT 發表於 2010-11-13 20:16 | 顯示全部樓層

想問科景路會改做咩名?
=0=
nwfb1601 發表於 2010-11-13 22:03 | 顯示全部樓層
不過講真,與其搞咁多無聊0野,不如執返靚 D
英文名仲好啦......0個堆「Fo 乜 Road」簡直不知
所謂。

但又唔明點解遲過科學園D 新路落成0既機場博
覽館同 T2 一帶新路,甚至係舊年先至補返個名
0既伊利沙伯醫院路,英文名反而可以用返意譯

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
KMB-ATE1 發表於 2010-11-13 22:18 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 13/11/2010 22:03 發表

但又唔明點解遲過科學園D 新路落成0既機場博
覽館同 T2 一帶新路,甚至係舊年先至補返個名
0既伊利沙伯醫院路,英文名反而可以用返意譯

伊利沙伯醫院呢類專有名詞,都無咩可能用音譯,唔通Yi Li Sha Pak Yi Yuen Road?
KXEnviro | @KX675
DIH 發表於 2010-11-13 22:58 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2010-11-13 20:16 發表
想問科景路會改做咩名?

會改做「科進路」,來源:
http://wwww.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=546656&extra=page%3D1

該篇文章尚能回文,可能本篇樓主察覺唔到。
李志豪 發表於 2010-11-14 02:07 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

諗起呢個節目
ccicoltd 發表於 2010-11-14 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 李志豪 於 2010-11-14 02:07 發表
諗起呢個節目

Inverness Road
[抽水] 連香港電台也要去殖民地化 [/抽水]

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
bobbycheng 發表於 2010-11-14 12:32 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2010-11-14 10:51 發表

Inverness Road
[抽水] 連香港電台也要去殖民地化 [/抽水]

仲有另外果條應該係Dumbarton Road