hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 歐盟五型環保 Cityflyer 前往港島、九龍
開啟左側

歐盟五型環保 Cityflyer 前往港島、九龍

LKlong 發表於 2010-11-16 11:59 | 顯示全部樓層

喜愛攝影 與 巴士迷 的分別?態度問題?
這個問題要好認真處理.一個人學會攝影態度 是利於控制於相機來取決相片 及 環境的好與壞.
一個人沒有真心攝影.或盲目追求一位位置..結果會點..
樓主已講晒..講粗口罵司機.唔好阻住..叫司機點樣點樣...這是令人反感的.更會影響其他攝影人士.又驚動到警方警告.何必呢? 難道要城巴統一晒派車.只派E500咁..大家想嗎..
所以 我非常欣賞樓主的相片...雖然唔知樓主有冇一齊跑.
但睇樓主既相.特別最尾果張.角度也非常美好.我喜歡
希望大家認真思想下吧.
FV5383 發表於 2010-11-16 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 1819 於 2010-11-16 11:57 發表
只係為咗自己影一張靚相,就爆粗罵人!!影到靚一靚都會無人欣賞..!

呢d人人品有問題
尊重呢兩個字都唔識
心知肚明既心都冇
人地阻住就嘈
阻住人就以為自己好威咁
重要講粗口問候人地家人
呢d人真係社會敗類冇家教

MetroLine 發表於 2010-11-16 23:32 | 顯示全部樓層
其實小弟又唔係好明白。
首先,唔用單反,用普通數碼機甚至係 Smart Phone/iPhone 都一樣可以影得好相,用單反係專業,但你唔識用單反到頭來咪又影唔到靚相,仲浪費金錢添。
其次,7000 @ A21 係好特別,但要在博覽館總站排哂隊阻住人哋仲要引起混亂就真係差咗少少。如果這事在機場發生的話,啲遊客對香港又唔知會有甚麼想法啦。
即使閣下在 Expo 影不到,都唔係世界末日姐!
架車打咗 A21 紅磡站 ,咁架車實會按照 A21 路線去紅磡站架啦!A21 沿途咁多位影,你在 Expo 影不到大可以坐地鐵去九龍果邊,成條彌敦道任你影,再唔係去隔離 Austin 坐火車兩個站去總站影都得。
A21 落高速公路要經深水埗油尖旺,AEL 全程都係 30 分鐘以內,照計點都會快過 7000 @ A21 掛,咁仲需要在 Expo 同人爭?
最後,今次影唔到,遲啲 A 會 B 會果啲開個 7000 遊河去 Expo 實玩 A21 牌架啦,到時咪自己影飽佢囉。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
hkaiw + 2 同意第一點

查看全部評分

hkaiw 發表於 2010-11-16 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 MetroLine 於 2010-11-16 23:32 發表
首先,唔用單反,用普通數碼機甚至係 Smart Phone/iPhone 都一樣可以影得好相,用單反係專業,但你唔識用單反到頭來咪又影唔到靚相,仲浪費金錢添。

正如我影了大約15年,也只是由「傻瓜」菲林機至現在的沒有甚麼防手震之類的普通 DC 仔,有一段時間亦用過手提電話(因為相機壞了),只是試過因為工作關係而試用過1次長鏡頭數碼相機,但是只要懂得避免手震(因為光線不足或過光而設定為慢快門)便不會有甚麼大問題,如果只是為了眩耀自己而買貴價相機(不論是長鏡頭、單鏡反光機或者近年流行的可換鏡頭數碼相機),但是技術卻很差,或者只是用自動設定的話,真是只會浪費了那部貴價相機。

喵...
JT4686 發表於 2010-11-17 02:29 | 顯示全部樓層

回復 74# 的帖子

但網主啊,唔介意我都想講下
「技術卻很差」唔係藉口黎架,問題係你有無心真係試下從人地既作品中吸收經驗再用返出黎
ctb234 發表於 2010-11-17 09:20 | 顯示全部樓層
某部份巴士迷請好好自律!
影相是你去捕捉機會,而不是其他人特意製造機會給你!
再這樣下去,隨時有可能學某些國家一樣,立法禁止在巴士站範圍影巴士.
到時就真的"累街坊"!
MetroLine 發表於 2010-11-17 10:33 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb234 於 17-11-2010 09:20 發表
某部份巴士迷請好好自律!
影相是你去捕捉機會,而不是其他人特意製造機會給你!
再這樣下去,隨時有可能學某些國家一樣,立法禁止在巴士站範圍影巴士.
到時就真的"累街坊"! ...

香港要禁止影巴士真係除非巴迷發狂到出現嚴重暴力衝突先會考慮姐,始終自由社會,唔係話禁就可以禁。

不過小弟懷疑以後遇到交通不便,警方有權以阻街甚至非法集會控告就唔好啦。

(成棚人企出有車行馬路唔係阻街真係唔知是甚麼啦)

在批評人地用單反之前,我想我們也要自我反省究竟行家之間對於一些未入門或者業餘照片質素係咪要咁斟酌。
小弟成日見到張相一朦少少一唔係高清就扣分,咁無疑即係叫人無單反就唔好貼相姐。任何論壇的任何巴士貼圖版均不應對其他人的攝影技術評分,並鼓勵站友使用較平的電話或 DC 影相先為上策。

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
petcity -2 最後一段完全無意思兼無聊

查看全部評分

hkaiw 發表於 2010-11-17 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2010-11-17 02:29 發表
但網主啊,唔介意我都想講下
「技術卻很差」唔係藉口黎架,問題係你有無心真係試下從人地既作品中吸收經驗再用返出黎

其實原意是指有些人為了眩耀自己,使人以為他/她是很好的攝影技術,於是便買單鏡反光數碼相機,但是結果只懂得用自動模式去拍攝,又或者影出來效果不佳(如 Out Focus、爆光不足或過度等)。

另外,某些報章去介紹一些入門級的單鏡反光數碼相機,強調即使是只懂用普通數碼相機的人也適用,因為有不少與普通數碼相機差不多的設計及設定,例如用 LCD 顯示器而不用光學觀景窗等。

至於拍攝技巧當然是要多點練習,以前攝影導師說過先用一些靜態物件去練習「黃金比例」之類;其實有了數碼相機,就算失敗也有機會重拍,但是用菲林的當然不行,失敗了便浪費了一格菲林,所以在以前拍照時總是要機不可失。
喵...
SKAL 發表於 2010-11-19 00:17 | 顯示全部樓層
我冇入去影X1或者E400, 看了版友的貼文, 我覺得影巴士影到咁唔愉快, 還有甚麼樂趣可言呢?比你影到靚一靚, 但係在影相途中同其他人有磨擦,  那又是否值得呢?
巴迷~耶耶耶無限的滋味
基仔 發表於 2010-11-19 17:43 | 顯示全部樓層

其實本身司機對巴迷係無咩野
我有次同呀哥係紅碼影車 搭車番屋企果陣重同個carlo傾左10分鐘(果時落雨 carlo早d開車門比我地上車)
又有次我同fd係佐渡影車 影完個番屋企 個carlo主動同我傾計傾相機經
其實市民/司機同巴迷的關係經本就可以修復
但係d【極端巴迷】就係到跑馬路..爆粗
d操守良好的巴迷邊修復 佢地邊攪事
醜事傳千里 一傳十 十傳百
未攪到所有巴迷被標籤..