hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 首次到日本-鐵路篇 (162 Pics)
開啟左側

[日本] 首次到日本-鐵路篇 (162 Pics)

sutrak 發表於 2010-11-16 03:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前o係航空版o個邊貼o左一編篇日本之旅o既文, 再諗o下其實我都坐過D火車, 所以o係呢邊都貼一D.

本身我對日本火車唔多熟, 而且興趣不大, 但由於買o左JR Pass, 所以中段都會專登去坐一D火車.

由於我真係唔多熟, 所以有D車請大家幫手補返個型號, 謝謝!

初到東京, 第二日去參觀火車博物館, 要o係大宮站轉呢D小火車

於館內一攝小火車

館內館外加埋有幾多條路軌呢?

要飛一轉北京(經首爾), 去試o下Skyliner

o係首爾過一晚, 夜晚走去坐一轉機鐵

大家熟悉o既牌子

自閉間

由北京返到東京, 亦都係7日JR Pass 開始
坐N'EX

上車, 惡夢o既開始, D凳好窄, 車廂好焗

隔離月台

出發去江之島

比可愛o既乘務員睇完張JR Pass, 轉頭頭頂盞燈就轉色

大船站

舊款車

新款車

乘坐感超正, 尤其係高速入彎過隧道, 好似坐緊過山車!

好快就到o左

大家有睇杜如風o既流行東京o既話, 一定會記得呢間店

真係好靚o既地方

走時坐江之電

今年係一百周年

去大阪, 坐700系

又係焗到傻, 落車o個刻背脊濕晒

酒店房見到大阪站

上網見到有好多唔同o既車可以試, 尤其係有好多我最鍾意o既氣動車

出發時見到

去京都搵佢

落車返轉頭

坐佢返京都

遠望車場

坐邊隻好呢?

就坐佢啦!

再坐佢?

其實係佢, HOT 7000

個內籠好靚, D凳好舒服

到去新幹線玩, 本來諗坐呢班係500系, 點知......100系, 正!

去到姬路落車

見對面部500系未走, 即上
感覺真係好唔同!

第一卡

比小朋友玩o既地方

再轉300系去京都

另一部300系

不如去關西機場轉車去outlet!

o係新大阪見到佢

咁就少少地坐一陣

第二日去搵佢

都行得幾快

去到姬路佢會轉方向行

新車將至

o係姬路月台見到佢試車

見有300系, 繼續南下

到岡山落車睇睇

站外有小電車

入返站返大阪, 見到對面月台有4卡o既100系

而我就上500系, 指定席為2+2, 不過D凳好窄

都係去返其他卡好啦

2日前見完佢, 都係好想試試

係時候去福岡, 本來想坐500系, 但全部站站停, 比坐700 系多2個鐘
Rail Star, 沒有Green Car, 但指定席為2+2, 但張凳超窄, 結果去o左自由席坐

o係福岡, 去海之中道公園

坐錯方向, 去o左呢度, 巧合見到車場

轉呢D氣動車去海之中道

風扇+ 冷氣, o係38度o既天氣真係一流

風扇開關

都坐過咁多款鐵路, 坦白講本人對東京-福岡呢段新幹線冇乜野好感, Green Car d位比其他特急o既Green Car 位窄好多, 而且除500系之外, 其他都好焗, 好辛苦!

鐵路部份到此為止, 謝謝觀看

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
DIH + 5 極品, 乜都搭勻~

查看全部評分

DIH 發表於 2010-11-16 09:46 | 顯示全部樓層
請問樓主是否用Green Car Pass?

真係多車多到......我自己plan行程都唔會搭到咁多......

相多到load唔晒(Firefox),建議樓主分reply張貼。純粹個人建議。

後記:返到屋企,全部睇到晒,好相~

herman15hk 發表於 2010-11-16 13:07 | 顯示全部樓層
我見到有齊兩隻色225系

少甜啊唔該
BL69 發表於 2010-11-16 13:38 | 顯示全部樓層

[題外話]
呢兩抽獨一無二既車將會模型化
Show Blocked User - eric278
Ailsa726 發表於 2010-11-16 16:49 | 顯示全部樓層
原帖由 sutrak 於 2010-11-16 03:48 發表

这个是埼玉新都市交通,是胶轮车

jimmy_lam 發表於 2010-11-16 19:55 | 顯示全部樓層
日本既特急green car係咪同東鐵頭等一樣玩自由座?
 樓主| sutrak 發表於 2010-11-16 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 jimmy_lam 於 2010-11-16 19:55 發表
日本既特急green car係咪同東鐵頭等一樣玩自由座?

全部為指定席
jimmy_lam 發表於 2010-11-17 07:27 | 顯示全部樓層
原帖由 sutrak 於 2010-11-16 21:58 發表

全部為指定席
咁點解見你好似有車就上咁既?
93A_S3_6:30am 發表於 2010-11-17 21:32 | 顯示全部樓層
車型....盡量答你,
純以個人認識答....

如有錯/漏,請各位修正補充

由NEX'開始
E259
E231-500
湘南單軌1000
湘南單軌2000
江之電1500
江之電1200
485/183?
丹後2000
521+221
681/683
Kiha85
Hot7000
丹後1000
Kiha181
Kiha181
Kiha189(雜誌上)
岡山___
Kiha85
700Rs
415?
885+787
811+817
Kiha40???
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
93A_S3_6:30am 發表於 2010-11-17 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 jimmy_lam 於 2010-11-17 07:27 發表
咁點解見你好似有車就上咁既?

JR pass的優勢

*上左先補飛都唔遲
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS