hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 城記B9已到柴廠
開啟左側

城記B9已到柴廠

on11358 發表於 2010-12-1 03:15 | 顯示全部樓層

原帖由 martwin2 於 2010-12-1 00:49 發表
26/11/2010 出牌

7500載客量:42+23+20=85(司機除外)

700X載客量:41+23+24=88(司機除外)

兩款車既佈局其實差唔多,可能係同類型既極限。
orange 發表於 2010-12-1 04:03 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2010-12-1 03:15 發表

700X載客量:41+23+24=88(司機除外)

兩款車既佈局其實差唔多,可能係同類型既極限。

始終架車要有冷氣,車廂佈局上兩家都已經用到盡,不過如果以座位
數字計算,wright係有優勢,而Enviro 400就以載更多客佔優
益童學校,全民教育
victor888 發表於 2010-12-1 07:35 | 顯示全部樓層
原帖由 FJ5053 於 2010-11-30 21:45 發表

留廠既以我所知係 7000, 據悉係等代理有野整.

搭親車經過鴨橋都見到好大條曲線係天台
唔知整乜呢?
ASV97:你搵到新大陸未??
3ASV467 發表於 2010-12-1 10:13 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2010-12-1 04:03 發表

始終架車要有冷氣,車廂佈局上兩家都已經用到盡,不過如果以座位
數字計算,wright係有優勢,而Enviro 400就以載更多客佔優
數字上就係...
但實際上,
我唔相信部 B9 只係企到 20 人

即係話,
企位個數字變左無意思
S3N92 發表於 2010-12-1 11:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV467 於 2010-12-1 10:13 發表
數字上就係...
但實際上,
我唔相信部 B9 只係企到 20 人

即係話,
企位個數字變左無意思

即係你覺得坐位全滿而企位過20人..即係超載係無問題?

希望d人唔好囉DD1黎比...呢個問題同有無紅綠燈同大家睇唔睇紅綠燈過馬路差唔多

咪打咁多有色飛機文啦,工程師
~誰@359~ 發表於 2010-12-1 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2010-12-1 11:58 發表

希望d人唔好囉DD1黎比...呢個問題同有無紅綠燈同大家睇唔睇紅綠燈過馬路差唔多

我又真係覺得巴士公司係有咁既心理準備去超載喎
唔好講得咁遠,E400行A21果次架車都企左肯定唔只廿四個
字大只顯得人自大
3ASV467 發表於 2010-12-1 12:49 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-12-1 12:20 發表

我又真係覺得巴士公司係有咁既心理準備去超載喎
唔好講得咁遠,E400行A21果次架車都企左肯定唔只廿四個
無錯,
對比下 ASV/ ATS/ 33xx 既企位
E400, B9TL4x2 實際可企人數一定唔只廿幾咁小

除非搵人數住有幾多個人上車
否則頂閘既話實係超載
on11358 發表於 2010-12-1 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2010-12-1 11:58 發表

同一情況下(頂閘)E400都係數字上超載,
分別係會唔會超出底盤設計最高負重,
即係會有allowance可以超載幾多仍然乎合車廠設計安全。

參考資料
香港法例一般兩軸要求:16000KG
拎左許可證後:18000KG(假設B9TL一樣,實際要睇返行車證)
E400底盤設計負重:18500KG
B9TL底盤設計負重:19000KG

假設每個人平均重60KG
E400可以企多(500/60)=8個,88+8=96人
B9TL可以企多(1000/60)=16個,85+16=101人

當然呢個只係理論上假設,實際/法理上可唔可以o甘計就唔清楚。

YYF 發表於 2010-12-1 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 martwin2 於 2010-12-1 00:49 發表
26/11/2010 出牌

7500載客量:42+23+20=85(司機除外)

整完之後載客量由原訂的 84 人變 85 人, 拆走樓上五個座位變成樓下的六個企位, 值唔值?

睇返部車的載客量, 似乎部車的重量最多只能係

18,000-(57*85)-75=13,080kg
da54 發表於 2010-12-1 15:13 | 顯示全部樓層

呢個係小弟觀察.... 其實港島區路線上,頂閘都好少會企到超載....
好多人都唔願意企得太貼,例如 E500 可以企 44/43 人,但好多時連 40 人都無....
至於你們信不信?反正我信了