hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 飛行報告: CX548 HKG to HND
開啟左側

[飛行報告] 飛行報告: CX548 HKG to HND

jcool13 發表於 2010-12-8 22:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說小弟有假要清, 加上Asia Miles 夠分換機票, 就同老婆去左東京旅行

日期: 30/10/2010
航班編號: CX548
機型: 747-400
起飛地點: HKG
目的地: HND
起飛時間: 0830
到達時間: 1325
飛行時間: 約4小時

因為掛住係機場間翠華食早餐, 去到個gate已經final call  

上次飛去Rome都領教過依隻椅, 好彩今次只係坐4個小時, 無咁辛苦. 不過個AVOD真係好正 (可惜回程係Narita返, 坐A330, 無AVOD)

程機上座率, Y class 大約70-75%, 但睇唔到F同J既情況.. 不過聽講F/J既loading唔錯

排隊入07R時, 架Evergreen Int'l 742排我地後面

早餐, 選擇左雞炒麵, 味道不過不失, 要讚既係個牛角包好熱. (不過整體水準仍然差過KA  )

同架ANA B-777一齊降落  

到達!

於JR既山手線上見到依個ad

整體表現幾好, 個AVOD好正, 好多戲睇, 空中服務員既服務都好友善, 不過食物水準仍然有改善空間. Anyway, CX仍然會係我坐飛機出國既首選  
整體評分: 7.5/10

另外, HND真係超正, 搭京濱急行出市區超快超方便, 機票價錢同去NRT一樣ja

評分

參與人數 2aPower +5 收起 理由
DIH + 3 多謝分享!
samsam690 + 2 thx for sharing

查看全部評分

cktse 發表於 2010-12-9 10:05 | 顯示全部樓層
CX既HND同NRT線價錢唔係有分別架咩?
HND應該係貴d架喎
媽屐停
DIH 發表於 2010-12-9 21:44 | 顯示全部樓層
唔係樓主貼圖都唔醒起而家CX有羽田線,咁早到真係慳返好多時間,有成個下晝可以編行程。
我查過,羽田線真係貴過成田的,不過每程只係多大約$200唔夠,
畀多少少換來一個下晝free time,又慳埋交通費,抵到爛啦。
搞到我心大心細,下次去日本唔知用唔用CX羽田好......因為(OT)我又想試京成Sky Access又想搭新NEX。

樓主| jcool13 發表於 2010-12-10 01:21 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2010-12-9 21:44 發表
唔係樓主貼圖都唔醒起而家CX有羽田線,咁早到真係慳返好多時間,有成個下晝可以編行程。
我查過,羽田線真係貴過成田的,不過每程只係多大約$200唔夠,畀多少少換來一個下晝free time,又慳埋交通費,抵到爛啦。
搞到我心大心細,下 ...

Sorry, 我以為同價, 因為我上Asia Miles個網, NRT同HND都係show"Tokyo", 30,000miles可以換一張來回機票. 亦都因為咁, 所以今次我係HND入, 出就NRT (當然順便坐埋Narita Express)
cktse 發表於 2010-12-10 10:18 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

睇下你既時間值幾多錢喇
想試哂京成同JR就點都無走雞, 成田囉
不過個fare difference就唔夠cover你搭哂兩條鐵路架喇, 又用耐左時間
媽屐停
CardCaptor 發表於 2010-12-11 14:08 | 顯示全部樓層
NRT班次在時間調節上佔優(因為去程有凌晨機,回程時間較遲)
HND班次只是在地點上較方便(但京成已經將NRT的弱勢追回不少)

除非HND班次的時間可以回復昔日NH1275/1276般"完美"
否則下次選東京的話, 小弟會選NRT
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.