hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 我想離開(離職)...
開啟左側

我想離開(離職)...

Andy_Chan 發表於 2006-1-17 09:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現在我每日都是受到不公平對待..........
我屬於 IT 組, 其他 IT 同事就返 08.30, 其他 TA 都是返 08.30, 唯獨是我要返 0730 - 1730.
( 人地返九個鐘, 我就跟校工一樣, 要返十個鐘 )

人地就一份糧做一個 POST, 唯獨是我要做兩個 POST ( IT & Library )

浪費人力: 我要返咁早, 就是要看 Library, 但由0730 - 0830 這時段, 一個學生都無, 但我就要戇居居地坐櫃台.
( 本身 library 是開 0830, 但學校理念是越早開越好 - 變尚剝削別人的休息時間 )
星期六又是, 其他人就返 0900, 我就返08.30, 而整日的工作, 一單order 都無, 圖書館又無人來. 由是戇居居返來齋坐.

IT 組其中一個人工大慨是65XX或以上, 但我就...............只有六千.

總總以上的觀點, 我應不應該RESIGN????????
simon12 發表於 2006-1-17 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Andy_Chan 於 2006-1-17 09:40 發表
我屬於 IT 組, 其他 IT 同事就返 08.30, 其他 TA 都是返 08.30, 唯獨是我要返 0730 - 1730.

人地就一份糧做一個 POS ...

看完你的內容,你大致上都是不滿意工作時間長及薪酬過低。

我想問問andy你在此校工作幾耐?同事與你關係怎樣?工作量是否繁多?有沒有曾經加薪?
我的看法是做任何一行工作,只要是開心,學習到多方面技能,吸收工作經驗,不論風吹雨打都樂於接受。如果你覺得這份工作給你更大壓力,校長、老師對你的關係不太好,自已對工作不太興趣及沈悶,又有計劃轉工,你最好都是給學校有個通知期,然後在通知期內另找新工。#
kkkwok 發表於 2006-1-17 20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Andy_Chan 於 2006-1-17 09:40 發表

人地就一份糧做一個 POS ...

其實唔需要太衝動住,你之前說你在中學做了太約5個月左右
我相信你了解你既工作同知道自己不滿既原因
你大可明天一早走去同校長傾傾...
我都係o係中學做i.t我亦都試過一份糧做2個位
我當時既人工只是4000大元,基本上我做的事是
i.t tech要做既事,甚至打卷...奈何現今社會就是這樣
用得就用同埋可能你o個間唔夠資源請人
想當年的我連食飯時間都要睇電腦室...又如何
同自己講句搵到工我就走,千祈唔好因為我不滿所以我走
如果你真係要傾,你一定要準備哂所有理由,
自己想有咩要求,即管講,當係試下校長處事手法及對你既睇法
佢既對答令你失望既再想辭職吧...
傾的時候亦只用平常心去傾就可以

kychung 發表於 2006-1-18 16:18 | 顯示全部樓層

其實中學IT助理
聽聽D講咪即係一個識做IT ge雜工
當一個月4個禮拜先算
如果唔計返埋禮拜六
一個月大概返工返200小時
人工就得6000
計番時薪得30蚊
仲有其實樓主ge工時絕對唔只200小時咁少
即係話時薪就得廿零蚊
大佬呀....話晒都HD畢業....唔駛咁屈就做呢D工喎
時薪廿零蚊....難聽D講....好多唔駛學歷ge工份糧都唔只咁少啦

不嬲中學IT助理D人工都係低到試過唔只一次俾傳媒拎出黎講
聽講人工低到2000幾都試過
我覺得"奈何現今社會就是這樣"唔係一個用黎自己屈就做廉價勞工ge理由
一日仲有人肯做D咁ge工
D僱主就一日繼續用咁低人工請人
kkkwok 發表於 2006-1-18 19:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-1-18 16:18 發表
其實中學IT助理
聽聽D講咪即係一個識做IT ge雜工
當一個月4個禮拜先算
如果唔計返埋禮拜六
一個月大概返工返200小時
人工就得6000
計番時薪得30蚊
仲有其實樓主ge工時絕對唔只200小時咁少
即係話時薪就得 ...

無計,你唔做大把人做,
而家o的工你一走就幾十封信飛埋黎,
係,無錯讀到hd根本唔值呢個數,
但你估會唔會有人明知份工咁既待遇而唔去試下喇?
人工呢o的睇老闆識唔識做o者,而家5500既都仲有,
人地比較上黎6000算唔算多?
何況自己唔想屈就咁低呢份工
大可以同老闆傾傾,得不到認同既時候先走有何妨...
雖然話市道好,但我自己覺得講到"去留"既問題
都係謹慎考慮好,要是唔想屈就當初就唔揀呢份工喇,係咪?
ATE24 發表於 2006-1-18 19:58 | 顯示全部樓層
唉……

我同我間學校某個 IT 同事都幾熟。
佢又係咁,簽份約就係做 IT,實際上就係打雜……
由 IT 事務到校務、Library 都有佢份。
次次上親去 Library 做錯少少o野就俾太上皇係咁鬧(太上皇指 Teacher Librarian,實際上管 Library o既o野唔多)。

Library 今年請o個個 Staff 又係用 IT 組合約簽番o黎,不過無佢咁慘(最少唔使做咁多樣o野)。

o個個 IT 打雜成日同我講:
我請假呀 Y(Library 今年新o個個 Staff)就唔使做我o的o野;
呀 Y 請假我就要做埋佢o個份……(呀 Y 星期二例唔返,因為要上堂)

P.S. 佢同我同年。

公器公用 香港早要有品
kychung 發表於 2006-1-18 21:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kkkwok 於 2006-1-18 19:23 發表

無計,你唔做大把人做,
而家o的工你一走就幾十封信飛埋黎,
係,無錯讀到hd根本唔值呢個數,
但你估會唔會有人明知份工咁既待遇而唔去試下喇?

我咪就係講呢D人頂爛市囉
呢D人咪就係要狠狠批評囉
既然閣下都係做打工仔
點解仲要講到好似同D老細辯護呢
就算樓主待遇可以講到同其他同事一樣
咁都唔見得好好多je
份糧仲係連做補習或者返馬會都不如
唔好唔記得打份咁ge工份糧都仲會有一截去左供MPF
姑勿論係唔係"你一走就十幾封信埋黎"
咁如果決定唔撈ge話
走左之後係咪多人應徵又與我何干呢
不過當然搵到份新工至好走啦
但係我覺得去留問題其實唔難唸
如果屋企唔係等住開飯
廿零歲人怕乜野唔撈呢
(當然我唔係鼓勵D人份份工都做一陣就唔做)

kkkwok 發表於 2006-1-18 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-1-18 21:52 發表

我咪就係講呢D人頂爛市囉
呢D人咪就係要狠狠批評囉
既然閣下都係做打工仔
點解仲要講到好似同D老細辯護呢
就算樓主待遇可以講到同其他同事一樣
咁都唔見得好好多je
份糧仲係連做補習或者返馬會都不如
...

唔係幫住老闆,只係講事實
有o的野事實就係事實,
難道你狠狠批評o個o的頂爛市既人
咁就無人做o個o的6000蚊既職位咩?
好多做i.t既人都係差唔多咁樣嫁喇
唔係點解咁多人話o係香港做i.t死路一條o者
好,你話6000同待遇唔岩既,你話一個拎hd做呢個學校i.t位
應該比幾多錢同咩待遇先岩?去到你話合理既水平,咁拎大學位
o個o的又應該拎幾多?
而家市場都無一個standard好難講話呢個數值唔值o嫁喎,
唔睇出面只睇學校,學校budget有限你可以講到咩位先?

"奈何現今社會就是這樣"同"你一走就十幾封信埋黎"
係事實,就算你離職再去搵過份你覺得合理薪酬既工
你都可能就係"十幾封信"其中一封,你都可能係處於人地
眼中既頂爛市其中一份子,咁你又點睇先?
有"工"就有"求"者...呢個先至係老闆所見既事
你做到幾辛苦佢點會理你,分分鐘佢覺得比多o左你
覺得你做唔夠佢比係既薪金添,呢個就係點解我叫樓主
去同校長傾傾既原因,如果佢真係咁睇你既話,再去諗辭職都未遲
唔好理走唔走...只係做了幾個月又走既話對自己都無好處
樓主之前問過面試既對答既問題,呢條已經係其中一條難答既
問題喇...
廿幾歲係好多機會,但有時機會都要自己去爭取先
爭取唔到先放棄不是比未爭取就放棄更好嗎?

好多人都係諗住自己廿幾歲大把機會
所以去試2000蚊既工做住先,唔同人有唔同既睇法
但我趨向現實o個面,如果樓主覺得自己待遇比其他人差
我覺得佢應該同校長講,好似返早咁就應該輪住黎返...等
如果校長唔認同樓主既睇法,樓主才想去留不是更好嗎?
樓主唔同校長講,校長點知樓主係安於現狀定不滿現狀呢?

樓主| Andy_Chan 發表於 2006-1-19 10:07 | 顯示全部樓層
原帖由 simon12 於 2006-1-17 13:40 發表

我的看法是做任何一行工作,只要是開心,學習到多方面技能,吸收工作經驗,不論風吹雨打都樂於接受。如果你覺得這份工作給你更大壓力,校長、老師對你的關係不太好,自已對工作不太興趣及沈悶,又有計劃轉工,你最好都是給學校有個通知期,然後在通知期內另找新工。

我現在呢個 post 唔係 it 助理.........
( 唔係勞工處青見計劃果o的來呀, 我仲要帶一個青見學員做野呀 )

我每月 6K ( 扣除 MPF 只有5700 )............
每週 54.5 hrs ( 每日十小時及星期六返4.5小時)

所以我未交resign 信之前(驚無間學校收我) 已經見了幾間學校, 有一間收了我.........
工時每 week 45hrs ( 返一至五  0830 - 1830 ( 比之前返少了一小時及每week 返少十小時))
薪金有 7500