hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [第一次貼] 297 日出康城<->紅磡碼頭
開啟左側

[第一次貼] 297 日出康城<->紅磡碼頭

kevin_logos 發表於 2010-12-14 10:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為方便日出康城及清水灣半島居民,建議將路線297伸延至日出康城,令該區的交通配套更加完善,詳情如下:

297 日出康城<->紅磡碼頭

星期一至星期五:(日出康城開出)
頭班車 05:30
尾班車 23:35

班次:
05:30 - 06:50 13-15分鐘
06:50 - 10:20 5-7分鐘
10:20 - 17:30 12-15分鐘
17:30 - 20:10 6-10分鐘
20:10 - 23:35 14-18分鐘

星期六、日及公眾假期:(日出康城開出)
頭班車 06:00
尾班車 23:05

班次:
06:00 - 07:00 20分鐘
07:00 - 11:00 10-15分鐘
11:00 - 16:00 16-20分鐘
16:00 - 19:00 15分鐘
19:00 - 21:30 10-15分鐘
21:30 - 23:05 20-25分鐘

星期一至星期五:(紅磡碼頭開出)
頭班車 07:00
尾班車 00:00

班次:
07:00 - 09:00 15-20分鐘
09:00 - 16:30 20-25分鐘
16:30 - 19:30 5-10分鐘
19:30 - 00:00 15-20分鐘

星期六、日及公眾假期:(紅磡碼頭開出)
頭班車 07:30
尾班車 00:15

班次:
07:30 - 09:00 15分鐘
09:00 - 17:00 12-15分鐘
17:00 - 21:30 10-15分鐘
21:30 - 00:15 17-18分鐘

收費:
全程 $8.6
由宏照道往日出康城 $6.2
過將軍澳隧道後往紅磡碼頭 $5.8
過將軍澳隧道後往日出康城 $4.4

行車時間:約70分鐘

此外,於星期六、日及公眾假期由日出康城開出之班次將途徑常怡道,敬請留意。

停站位置:

由日出康城開出:
01. 日出康城巴士總站
02. 九巴將軍澳車廠
03. 港鐵將軍澳車廠
04. 百勝角
05. 清水灣半島巴士總站
06. 煜明苑
07. 明德村
08. 厚德商場
09. 培成路
10. 厚德邨
11. 景林邨
12. 欣明苑
13. 新都城
14. 梁潔華小學
15. 茵怡花園
16. 寶康公園
*17. 常怡道
18. 九龍灣臨華街
19. 香港輔警總部
20. 九龍灣宏展街
21. 貴州街
22. 落山道
23. 鴻福街
24. 庇利街
25. 鶴園街
26. 德民街
27. 紅磡碼頭巴士總站

由紅磡碼頭開出:
1. 紅磡碼頭巴士總站
2. 紅磡南道
3. 機利士南路
4. 家維邨
5. 北拱街
6. 江西街
7. 天光道
8. 新山道
9. 亞街老街球場
10. 富豪東方酒店
11. 柏立基健康院
12. 采頤花園
13. 坪石邨
14. 臨華街
15. 常悅道
16. 常怡道
17. 茵怡花園
18. 寶林邨寶儉樓
19. 欣景路
20. 景林邨
21. 厚德邨
22. 厚德商場
23. 培成路
24. 坑口北
25. 煜明苑
26. 清水灣半島巴士總站
27. 百勝角
28. 石角路
29. 日出康城巴士總站

派車:
11架(8正+3S)+2後備
正字軌:4金4白
2S:1金2白
後備:金車/白車也好

01 HE 476
02 JP 4606
03 HD 9094
04 JV 1490
05 HC 9055
06 KN 8261
07 HF 4189
08 KG 5873
S1 HD 8841
S2 KS 8042
S3 HE 7642

後備: 任何K廠車(空調);必要時可加至13架

歡迎討論、意見。

kay 發表於 2010-12-14 11:02 | 顯示全部樓層
297依家半慘淡,我覺得延長路線無乜用
除左繁時,平日中段假期297客量其實係好差,差得黎仲會拖卡個隻
假期都已經減到開15/20,九龍灣megabox都吸引唔到人。

反而搞多d分段,九龍灣出紅磡收5蚊,返坑口收6.5,
吸引d客回流好過啦
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| kevin_logos 發表於 2010-12-14 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 14-12-2010 11:02 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
297依家半慘淡,我覺得延長路線無乜用
除左繁時,平日中段假期297客量其實係好差,差得黎仲會拖卡個隻
假期都已經減到開15/20,九龍灣megabox都吸引唔到人。

反而搞多d分段,九龍灣出紅磡收5蚊,返坑口收6.5,
吸引d客回流好過啦 ...

5蚊等於同28一樣?
你知唔知小巴收幾多? (九龍灣<>寶林)
可以調整ge...
JX9097 發表於 2010-12-14 12:07 | 顯示全部樓層

原帖由 kevin_logos 於 2010-12-14 11:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
5蚊等於同28一樣?
你知唔知小巴收幾多? (九龍灣寶林)
可以調整ge...

小巴收$7, so?
小巴同巴士主打地方根本唔同
而且小巴上車位置仲有優勢tim
syleung 發表於 2010-12-14 16:46 | 顯示全部樓層
另外一問: 日出康城巴士總站,其實係唔係指
http://maps.google.com/maps?hl=zh-TW&ie=UTF8&ll=22.295648,114.267801&spn=0.003891,0.006416&z=17
呢個ar...不過其實呢個康城鐵路站巴士總站係要人坐車轉車...人流唔多得去邊。如果係98s個個,個個係街邊總站來架bor...同埋如果開車要係工業邨繞一圈先得...
pch_yeung 發表於 2010-12-14 17:04 | 顯示全部樓層
離少少題, 查實咁多人要拉車入康城, 又有咁多人反對,
有關方面點解唔做調查, 統計一下居民出入時間目的
, 至決定乜嘢時間拉啲乜嘢線入去, 起碼唔會有啲線
生霸死霸之後無人搭
JX9097 發表於 2010-12-14 18:04 | 顯示全部樓層

原帖由 pch_yeung 於 2010-12-14 17:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
離少少題, 查實咁多人要拉車入康城, 又有咁多人反對,
有關方面點解唔做調查, 統計一下居民出入時間同目的
地, 至決定乜嘢時間拉啲乜嘢線入去, 起碼唔會有啲線
生霸死霸之後無人搭 ...

將軍澳各區巴士線好多都已經(接近)飽和
拉入去康城的話,即係剝削現有乘客乘車權利

再者,康城距離其他將軍澳社區太遠
由昭信路/寶邑路迴旋處起至康城路止,已經有3.1km
(假設巴士需要進入清水灣半島巴士站)
拉條線入去要加幾多車先可以維持(甚至加密)班次去應付需求?
同埋,巴士公司有冇足夠資源加咁多車?
MP7697 發表於 2010-12-14 19:25 | 顯示全部樓層
其實康城以現在客量來說,一條早繁 98S 已經足夠應付
而且,正如樓上所說,康城距離將軍澳其他屋村確實是很遠
就算最近的地鐵站 – 將軍澳站也距離 3.2 gon公里,延長現在的全日路線入去也不能有足夠資源應付,因此應該開辦獨立的路線。

但是康城距離將軍澳隧道很大距離,又未有其他可行道路來往九龍市區,故本人建議待將軍澳-藍田隧道及跨灣大橋建成後才在於康城開辦新巴士路線,而到時康城的大部分期數均已經入夥,將有足夠客量支持一條巴士路線
(連麗港城都可以支援到一條 219X 啦,何況更大的康城?)
~誰@359~ 發表於 2010-12-14 21:18 | 顯示全部樓層
家陣98S一個方向四班車夾埋得單位數字客量
叫差唔多名既康盛座數少過佢,上一班98C既人隨時都多過康城上一班98S既人數
根本康城呢個地方,係由始至終都唔需要諗佢應該有咩區外巴士線
麗港城要幫襯地鐵,都仲要去返山上面個出入口,康城個站直頭o係正隔離
行得遠又如何,大把人冇康城咁好服侍啦想唔坐地鐵,叫MTR開穿梭巴算啦,唔好再打劫將軍澳D巴士資源入去載空氣
字大只顯得人自大
MP7697 發表於 2010-12-14 21:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-12-14 21:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
家陣98S一個方向四班車夾埋得單位數字客量
叫差唔多名既康盛座數少過佢,上一班98C既人隨時都多過康城上一班98S既人數
根本康城呢個地方,係由始至終都唔需要諗佢應該有咩區外巴士線
麗港城要幫襯地鐵,都仲要去返山上面個出入口 ...

如果住 1 / 4 期麗港城既話,去觀塘站仲快過藍田站,又不用上山