hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 九龍綠小6,6A及6X將於2010年12月19日調整收費 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[車費] 九龍綠小6,6A及6X將於2010年12月19日調整收費

AV115 發表於 2010-12-19 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 969 於 2010-12-17 19:32 發表

而家收緊$6.5

係喎!實在加得太密,密到我都唔記得加到幾多...

順帶一提,6 系繼 EH8663 同 FN8945 之後,已經買左最少三部新 Coaster,全部短陣同用布牌,車牌係 PN - PP 字頭。唔知係加車定換車喇。
JN6854 發表於 2010-12-19 02:32 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2010-12-19 00:53 發表

順帶一提,6 系繼 EH8663 同 FN8945 之後,已經買左最少三部新 Coaster,全部短陣同用布牌,車牌係 PN - PP 字頭。唔知係加車定換車喇。 ...

佢以往買Rosa都係買短陣(標準陣)
係唔知點解整幾架長陣Coaster(82系取消後甩番0黎)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
ccicoltd 發表於 2010-12-19 12:57 | 顯示全部樓層
6 系還有一輛 6DL LH1994。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
969 發表於 2010-12-19 21:59 | 顯示全部樓層

原帖由 AV115 於 2010-12-19 00:53 發表

順帶一提,6 系繼 EH8663 同 FN8945 之後,已經買左最少三部新 Coaster,全部短陣同用布牌,車牌係 PN - PP 字頭。唔知係加車定換車喇。 ...

應該都係加車
PN1710 PN8042 仲有一架PP唔知
30X 荃威花園 <--> 黃埔花園
咖喱 發表於 2010-12-21 21:23 | 顯示全部樓層
$ 4.90 ??!! 而家 $ 4.70 都好貴家啦~
唔通住黃埔o既係好蝦 d o既 ??
AV115 發表於 2010-12-23 10:18 | 顯示全部樓層
好蝦還好蝦,黃埔居民都唔蠢既。呢幾日返工行過小巴站都發覺 6 / 6X 明顯少左人排隊,雖然唔知同加車同埋臨近聖誕有冇關…要過埋新年先可以做準。
不過與其話捷輝貪得無厭,不如話佢最近幾個決定可能的確令佢賺少左:

1. 6A 改往黃埔新村做總站(以至後來變大循環):令返黃埔方向既 6A 一過火車站就經常有位剩,即使中港城、佐敦都成日有人見 6A 唔上。鬼咩,冇左蕪湖街 + 黃埔既客,需求一定細左唔少。最後 6A 似乎係拉疏左,變相令往尖沙咀方向唔夠載…而家我由新村出尖咀寧願搭 5C/8 都唔搭 6A,因為唔知等幾耐。另外仲因為火車站人流疏導得慢左,令佢要用1-2部車行火車站特車,通常去程坐唔滿,回程若撞正 6 號拖幾卡,又係坐唔滿,我諗要分賬既司機最灰。

2. 6x 全日:中段少人搭唔使多講。我諗 6x 最好睇唔好做既地方,就係回程返黃埔,其實非繁時所需既時間同 6 差唔多。但變相做少好多水客。至於繁時,早繁都算好,因為有大約一半既車係去程 6x,回程 6 咁做法,回程可以執多兩隻雞,但下繁幾乎全部吉車出尖咀咁滯,又唔可以太疏,又搞到 6 號唔夠載……最近黃昏o係火車站都發覺多左人見 8A 衝過去搭(黃埔方向),搞到 8A 頂閘,因為等 6 愈來愈惡等。
HJ8325 發表於 2010-12-23 21:51 | 顯示全部樓層

有一排成日晌尖咀坐6/6x返工, 對呢間公司都有d印象

其實呢間小巴公司不嬲都係唔夠車行
加上前景問題, 如日後地鐵伸展到黃埔, 所以買車咁大手筆就唔出奇

加上以6/6A 兩線做例, 行埋D 塞車位, 分分鐘俾柯士甸道一野攪掂,
就算6X, 其實無6咁好生意, 無錯6x 回車係快
但唔夠6咁好搵, 睇下黃埔<->火車站, 火車站<-->中港城
至少做多一水客

不過加價後, 希望佢地真係keep住做番好d 服務
例如, 買多一兩架車行, 下午放工時間, 執好d 火車站特別車, 放多個站長晌火車站分流下維持下秩序
HJ8325 發表於 2010-12-23 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2010-12-23 10:18 發表
好蝦還好蝦,黃埔居民都唔蠢既。呢幾日返工行過小巴站都發覺 6 / 6X 明顯少左人排隊,雖然唔知同加車同埋臨近聖誕有冇關…要過埋新年先可以做準。
不過與其話捷輝貪得無厭,不如話佢最近幾個決定可能的確令佢賺少左:

1. 6A ...

其實6x 係有得再做d, 海濱南岸係有客搭ge, 只不過佢地好多時都嫌等得耐先放棄
朝早安排1-2架車主力做海濱南岸<->尖沙咀, 穩定到班次之餘, 而且等班客有得上車,
其實係諗得過
68A 發表於 2010-12-26 01:11 | 顯示全部樓層