hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告]加國航空,南回之旅(YYZ-YYC/YYC-SFO) ...
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告]加國航空,南回之旅(YYZ-YYC/YYC-SFO)

CTB3B 發表於 2010-12-18 14:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[前言]北上玩完後,又係時後收拾心情,南下再讀書了
一早已聽聞加航係北美數一數二最好嘅航空公司
反正價錢又唔算貴,時間又岩我,就揀佢啦

第一段:
日期:2010年11月29日
航空公司:加拿大航空/Air Canada
機型:Airbus A320-200

航班編號:AC 173
起飛地點:Toronto Pearson International Airport(YYZ)
目的地: Calgary International Airport (YYC)
登機閘口:141
座位:31F

預定出發時間:12:00
實際起飛時間:12:13
預定到達時間:14:10
實際到達時間:14:16
到達閘口: A??

Boarding Pass:

今次所採用嘅係A320-200

開始登機啦

加航嘅A320-200採用嘅係3+3坐位,都算幾好坐

31F屬於機翼後(綠色果D係包實定係...?)

Touch Screen 嘅 AVOD,都係第一次玩

[img] [/img]

legroom

AC A320 Safety Instructions

撞到剛剛到達的CX Boeing777-300ER

起飛不久後...

Outlook(express?)

降落起有積雪嘅機場,都係第一次

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
S3BL100 + 5 難得一見AC內陸線飛行報告,相片質素甚佳 ...

查看全部評分

樓主| CTB3B 發表於 2010-12-18 15:54 | 顯示全部樓層
第二段:
日期:2010年11月29日
航空公司:加拿大航空/Air Canada
機型:Embraer ERJ-190

航班編號:AC 578
起飛地點: Calgary International Airport (YYC)
目的地: San Francisco International Airport (SFO)
登機閘口: C26
座位: 24A

預定出發時間:15.55
實際起飛時間:15.59
預定到達時間:17:37
實際到達時間:17:44
到達閘口: 61

Boarding Pass:

Calgary 個機場唔算大,但卻有唔少商店,特別係食

Calgary Airport Guide

[img] [/img]

今次所採用嘅ERJ-190

同樣有AVOD & USB插,細機都有呢D設備,無言了...

Standard Legroom

唔知呢張櫈係咩牌子,但咁多程機入面佢最好坐

又準備出發了

想點?

噴anti-ice?

......

收工

回程到SFO已經係夜晚,無再影相
總結:
AC以較為平嘅價錢提供咁嘅服務質素,其實真係唔錯
諗極都諗唔到佢有咩缺點(壞AVOD?)
野食Air Canada ge Domestic係要收錢,價錢大約係$40港紙到
如果無食野上機嘅話真係想試下
下次如果帶注行李北上的話,Air Canada 將會係我嘅首選
AVD1 發表於 2010-12-18 16:54 | 顯示全部樓層
實情呢幾年 AC 係咁起佢地 o既客機裝上 AVOD
而家基本上全線 AC 客機都已經有 AVOD 配備, 無論大機定細機 ~

以往坐 AC 真係好難頂, (短途都尚可, 長程真係)
下年有機會去東岸的話, 我都會好好考慮一下 AC ~ (實情 WJ 都唔係比 AC 平幾多) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
lok728 發表於 2010-12-18 23:59 | 顯示全部樓層

果部野係洗飛機or消毒??
KC7813_ATS64 發表於 2010-12-19 01:06 | 顯示全部樓層
 以上圖片中噴在機身上的是防止結冰的覆膜
S3BL100 發表於 2010-12-19 10:42 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-12-18 16:54 發表
實情呢幾年 AC 係咁起佢地 o既客機裝上 AVOD
而家基本上全線 AC 客機都已經有 AVOD 配備, 無論大機定細機 ~

以往坐 AC 真係好難頂, (短途都尚可, 長程真係)
下年有機會去東岸的話, 我都會好好考慮一下 AC ~ ( ...

最特別的是AC Jazz的CRJ-700竟然都有PTV……

不過以我所知,AC的價錢與stage length相若的美國國內線比較,通常貴一大截,
而且機場稅又貴,所以好多加國人都會由YVR渣車去SEA/BLI,或者YYZ渣去DTW搭美國內陸線。

另回樓主:而家北美內陸線Y class應該無邊間有免費午餐架啦,港紙$40左右已經算平……
fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2010-12-19 15:25 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-12-19 10:42 發表

最特別的是AC Jazz的CRJ-700竟然都有PTV……

不過以我所知,AC的價錢與stage length相若的美國國內線比較,通常貴一大截,
而且機場稅又貴,所以好多加國人都會由YVR渣車去SEA/BLI,或者YYZ渣去DTW搭美國內陸線。

另回樓 ...

CRJ 都有裝我就真係唔知,
因為我自己睇返加航網站都係指 PTV 係起 Air Canada 提供, 不適用於 Air Canada Jazz ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
cx838 發表於 2010-12-20 10:03 | 顯示全部樓層
係加拿大起飛的冬季航班,基本上班班都要做 de-icing 架啦。
機長正常都有廣播話做 de-icing 的。唔做這個程序,會危險好多。

反觀係中國大陸,機場根本沒有這種設備(東北我不清楚),所以有
大雪或一航寒冷,大約零下十度都起唔到飛架啦。

想知其實日本的機場又有冇這個設備呢?
hosito 發表於 2010-12-20 17:39 | 顯示全部樓層
2004年東方航空空難就係因為起飛前無除冰。   (資料來自維基)