hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 數百名香港學生滯留倫敦 港府或派包機接載返港 ...
開啟左側

數百名香港學生滯留倫敦 港府或派包機接載返港

Quanta 發表於 2010-12-21 01:30 | 顯示全部樓層

入境署又派幾個職員過去, 認真多餘
人地機位已經唔夠, 你仲要搵多幾個人去爭位

p.s. 不過派過去果 d 就認真開心, 有得免費遊埠
3ASV196 發表於 2010-12-21 08:02 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2010-12-21 01:30 發表

p.s. 不過派過去果 d 就認真開心, 有得免費遊埠

咁講又有D問題, 你估咁樣過去真係好好做咩?

得幾個人, 又做唔到乜, 肯定變出氣袋la.. 而且英國周圍都係雪,
機場又亂, 好多野都取消, 真係"遊埠"咁HAPPY咩?

就算你免費送我去, 唔駛做, 我都唔去la @@

我當年因為有液體炸彈問題, 我都滯留過希思路, D行李仲滯留左
一星期, 呢個機場下下講到自己幾勁, 但次次一出事, 仲亂過第三
世界, d人講野無句真, 我真係聽見都怕怕, 以後有乜旅行, 除左去
LONDON, 都會盡量避希思路...

3ASV196.KE7270
JX9097 發表於 2010-12-21 09:32 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-12-21 00:54 發表
原因好簡單: 去讀名牌大學嘛, 浸過咸水返黎威D嘛

你知香港人幾崇洋架喇

依家正正就係呢d心態
完全扭曲咗出國留學嘅真正意義

講真,英國又唔係咩第三世界國家
上唔到機,咪返去宿舍/homestay
依家航空交通混亂,唔代表陸路都咁大鑊ga嘛
何苦要瞓機場,搞到自己好似好慘,搞到好似上唔到機就死人咁款?
(當然,可以向航空公司爭取補償/補救方法,始終都畀咗錢)

出國留學就係要學識獨立
依家只係上唔到機咁小事都喊哂口咁
come on...好小事而已
第時出嚟做嘢公幹一樣有機會遇到類似情況
唔通到時又喊哂口咁瞓機場?
香港人,轉轉彎,OK?
S3BL100 發表於 2010-12-21 10:57 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2010-12-21 00:54 發表

原因好簡單: 去讀名牌大學嘛, 浸過咸水返黎威D嘛

你知香港人幾崇洋架喇

又黎抽水喇……

果d 會考/A-level衰左,屋企有錢送去外國雞校讀書既唔計,如果一個學生
HKU/中大/科大收左,同時牛津/劍橋/LSE又收佢,而屋企又afford得起,你話佢會揀邊度喇。

識得一個小學同學,今年科大畢業,入到間投行做,一個月人工$18,000,
佢有個同事LSE出身,做既野同佢一樣,一個月$50,000,
我本身唔係巿儈,但係呢個唔係崇唔崇洋的問題,而係practical issue。
再者,去外面讀書,只要善用每一個機會,得著一定比香港多好多。

雖則我相當同意樓上所講,去外面讀書的重點之一係培養獨立能力。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2010-12-21 11:07 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2010-12-20 23:57 發表

聽到一個接受訪問留學生語,話擔心滯留期間無人照顧。
小弟不禁想,這個小危機不正是最好的訓練機會嗎?
擔心無人照顧的話,何苦要出外留學呢?家長又何苦送子女出外呢?

再者,我就唔明點解呢班去外面讀書的留學生,咁多都會諗住成日返香港
(英國一般行tri-semesters制,spring break有成個月咁長,識得有中學同學果邊讀undergrad,一年返香港三次
難得出到去,唔係應該把握機會,體驗當地生活文化,遊覽英國以至成個歐洲,得著肯定比返香港大得多。

出到去讀書的人,淨係識諗住放假返香港;相比之下,
大把出唔到去讀書的人,好似我呢d,當年undergrad香港讀,不知幾想周圍見識見識,
結果都係靠去exchange同埋而家讀grad school的假期,去過美國東西兩岸唔少主要城巿,
唔係吹水,但係我相信我睇到既野,隨時多過果班外國留學但係一放假就返香港,對世事不聞不問的人。

一年返一次香港,探屋企人 + 朋友,已經好夠架啦,我今年聖誕都無返香港。

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
DW8306 + 3 good point

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
3ASV196 發表於 2010-12-21 12:55 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-12-21 11:07 發表

再者,我就唔明點解呢班去外面讀書的留學生,咁多都會諗住成日返香港
(英國一般行tri-semesters制,spring break有成個月咁長,識得有中學同學果邊讀undergrad,一年返香港三次
難得出到去,唔係應該把握機會,體驗當地生活 ...

咁講返, 依家好多話有問題的, 都係未成年學生, 即都未上大學的一班,
又唔好搵undergrad去比gei....

始終未成年, 尤其如果16歲下一d,  好多方面都未必咁便捷, 亦唔會
話隨便去到旅行體驗...
3ASV196.KE7270
ArnoldC 發表於 2010-12-21 13:32 | 顯示全部樓層

我覺得最大問題係,家吓天氣惡劣就出包機,係唔係次次大雪/打風都要出包機?唔係暴動,唔係災難性天氣/地震,無即時危險,點解出包機呢?自己身上無錢嘅,屋企即刻轉返幾百鎊落戶口都得嘛?雖然而家海陸空交通都大混亂,學校宿舍又閂門,但係地鐵繼續開,應該都可以搵到地方住。
ArnoldC 發表於 2010-12-21 13:34 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

中學何來有一個月復活節假?中學生點樣自己一個四圍遊埠?唔返香港要搵監護人都好重皮架。
Kaix 發表於 2010-12-21 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2010-12-20 21:55 發表

無辦法啦,之前泰國單野無出包機被人狂轟,菲律賓o個單出包機、反應快,加分!

今次咪又照辦煮碗,包機!但完全無諗實際情況…

Didn't u know this time already because 無出包機被人狂轟??

港生滯英零援手 政府無鬼用
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20101220/00405_001.html

滯英學生無人理 家長轟航空公司及1868
http://tv.on.cc/index.html?s=3&ss=15&i=ONS-101220-11635-34M-APN&d=1292861487

港人有家歸不得 舊恨未消添新仇
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20101221/00186_001.html
DIH 發表於 2010-12-21 16:48 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2010-12-21 13:40 發表

Didn't u know this time already because 無出包機被人狂轟??

港生滯英零援手 政府無鬼用
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20101220/00405_001.html

滯英學生無人理 家長轟航空公司及1868
http://tv.on.cc/in ...

全部都係oncc,到底係特首治港定「東太」治港?(無影射無影射無影射)
又,何解方向集團唔叫政府派包機去德國法國?

我自己都有接近30歲的朋友被困法國,而佢正在英國留學,
除了在飛卜update一下之外,其實真係無乜可以做架喎。

不過都要諗返,有一些學生係「被留學」的,可能係成績唔好去野雞,
可能係成績好、想讀個勁學位但自己個心其實好黐家,甚至可能因家庭問題而放洋,乜人都有,
亦都可能係遊學團或交流等等,成棚十零歲在當地,我唔想鬧錯人,
佢地可能真係自理能力唔太好,甚至根本只係過客,唔係一句訓練獨立就可以了事。
英國的special case就因為始終係「養娘」,同香港關係密切,
相比其他歐洲國家,會有一班年紀比較細的人在當地,而政府層面的溝通亦比較容易及全面。

「東太」的評論就真係牽強得可以。
今次事件,唔係生死存亡的事,派包機我覺得係浪費資源,
你話派幾個人過去幫忙協調都講得通,但載人返港都係push下國泰就算啦,
我人不在當地,唔知情況有幾惡劣,派架包機去,會否浪費了當地寶貴的slot而對其他人不公?
港鐵故障又唔見「東太」叫政府包車送市民返工?

Anyway,既然係要派,咁就唔該做得好好睇睇,
希望政府係真心想解決問題、經過評估之後決定派,而唔係畀張報紙叫你去派。
在理雖未必真係有急切需要,在情我都唔想因為自己的固執而令到一班人明明有解決方法都「被唔包」。